Tre nyordinerte munker. Fra venstre Mai, Bang og Deng. Tre nyordinerte munker. Fra venstre Mai, Bang og Deng. Foto: Suvannee Buransuk
1. april 2015

Ingen billig affære å bli munk

Skrevet av 

De fleste thailandske menn er munk minst en gang i livet. De lever da gratis i tempelet, men før de kommer dit skal de ordineres. Seremonier både hjemme og i tempelet kan fort bli dyre. Her forteller vår medarbeider om sin brors ordinasjon i Buriram.

 

AV: SUVANNEE BURANSUK

For en thailandsk familie er munkeordinasjoner like viktig som bryllup og begravelser. Og som andre seremonier kan det tære godt på reservene til selv den beste familie. Min bror Bang og hans to kamerater Mai og Deng bestemte seg like før nyttår for at de ville bli munker. Våre foreldre hadde ventet i flere år på at han skulle føle seg klar. Bang ble i desember klar over at hans kjæreste var gravid. Han ville gjerne rekke å være munk før han giftet seg. Deng gikk også med planer om å gifte seg, mens Mai hadde en bestemor som skrantet. Hun hadde ytret ønske om å få se ham som munk før hun døde.

 

En gave til foreldrene

Når en gutt blir munk sies det at han gir foreldrene noe tilbake for all tid og ressurser de har lagt ned i oppfostringen. Symbolsk sies det at når foreldrene dør kan de holde fast ved munkedrakten. Den vil føre dem bort fra buddhismens mange helveter og inn i en bedre tilværelse. Det er med andre ord en viktig gave en gutt gir sine foreldre.

Med en gang Bang ga beskjed om at han ønsket å bli munk dro mor til et av templene i Buriram by. Her er det munker som er spesialister på å bestemme hva som er gode dager for å bli munk. Slikt kan ikke skje på en hvilken som helst dag.

[ annonse ]

Anbefalingen fra tempelet ga oss sju uker til planlegging. Først måtte det klarlegges hvor mye de ulike familiemedlemmer kunne bidra med økonomisk. Selv om gjestene gir pengegaver går ikke en munkeordinasjon i pluss, og det meste skal betales på forskudd.

 

Budsjettet

Min mor og en av mine brødre bidro med 10.000 baht hver. Min tredje bror, som ikke har fast arbeid og stort sett drikker opp det lille han tjener, bidro med 2000 baht. Pengene kom for øvrig fra kona, og han selv vet ikke om bidraget.

Selv la jeg inn 15.000 baht i potten. Bang kom med 8000 baht, mens hans arbeidsgiver – som driver med renovering av automatiske girkasser for biler – ga 10.000. Det ga oss et budsjett på 55.000 baht.

Det er mulig å arrangere en munkeordinasjon billigere enn dette, men da må det spares på mat og drikke i de to dagene festlighetene pågår. Underholdning må også kuttes, og prisene på det aller meste må prutes lengst mulig ned. Kanskje er det mulig å ha en munkeordinasjon til 25–30.000 baht, men det vil ikke være en ordinasjon som vil bli et godt minne. Foreldrene vil bli stemplet som gjerrige.

For å få råd til en ordinasjon må mange familier pantsette både hus og land. Gull må selges og alle tilgjengelige midler legges sammen.

 

Delte på utgifter

Siden det var tre gutter fra samme gate som skulle ordineres kunne vi dele på noen av utgiftene. Mai hadde svært lite penger, så familien til Deng betalte for musikkanlegget, og søsteren som er gift med en sveitser leide inn musikk og dansere som opptrådte to dager på rad. Vi tok utgiftene til en sanger som opptrådte halvannen time hos hver familie, og vi betalte for den lærde mannen som styrte den delen av seremonien som foregikk hjemme. 

Denne løsningen gjorde det mulig for Mais familie å bruke rundt 40.000 baht, mens Dengs familie betalte over 100.000 baht. Vi hadde utgifter på 71.300 baht. Men det var før gavene var telt med.

 

Pengegaver dekker mye

Alle gjester i en munkeordinasjon gir en liten pengegave – normalt 100 til 500 baht. Vi fikk også inn penger fra slektninger som ikke kunne komme. Til sammen fikk vi 48.000 baht i gaver. Det betød at sluttregnestykket ga en kostnad på 23.300 baht for vår familie.

Det er mye som koster penger når en munk skal ordineres. Bang valgte å leie munkedrakt av tempelet. Det kostet 2500 baht, mot 5000 baht om han skulle kjøpt ny. En stor mytisk nagafigur fikk vi laget for 3000 baht. De som laget denne fikk i praksis bare betalt for materialene. Biler til å frakte familiemedlemmer og gjester til tempelet fikk vi låne gratis. Det ble med andre ord spart litt her og litt der.

 

Mytiske Na

Nagafigurer er vanlig å se i mange munkeordinasjoner. Naga, eller Na på thai, er en mytisk orm som gjerne vil være munk. Før en munk kan komme inn i tempelet og få tillatelse til å ikle seg munkedrakt, kler han seg i hvit overdel og kalles Na. Ormen ønsket å bli en munk slik at han kunne gjøre gode gjerninger. Men da han kom opp av vannet og gjorde seg om til menneske i hvite klær ble han iakttatt av en munk. Denne munken ga ham streng beskjed om at han var et dyr, og derfor ikke kunne bli munk. Ormen ble skuffet og har siden levd under vann. Men han er en klar påminnelse om at ikke alle kan bli munk.

 

Mat og drikke

Mange vestlige tror at de store utgiftene ved en ordinasjon i hovedsak går til mat og alkohol, men dette utgjorde under halvparten av kostnadene i Bangs ordinasjon. Det var nærmere tre hundre gjester som spiste, i tillegg til 20–25 mennesker som hjalp til med å lage mat, serverte, rigget telt, satte på plass border og stoler, vasket og ryddet i nesten tre døgn.

Alt måtte leies, for eksempel gafler, skjeer, tallerkener, serveringsfat, stoler, bord, telt og kokebluss. Tempelet skal også ha betalt. Abbeden fikk 1500 baht fra hver av de tre munkene, mens hans to nærmeste hjelpere fikk 500 fra hver. De resterende ti munkene som deltok i seremonien mottok 300 baht fra hver, altså 900 baht totalt pr munk.

 

Ikke billigere med få

Hadde Bang ikke hatt Mai og Deng å dele utgiftene med ville kostnadene blitt høyere, eller vi hadde blitt tvunget til å kutte ut noe. Skal feiringen gjøres mindre må færre invitasjoner deles ut. Men selv om en kutter på antall gjester blir det ikke nødvendigvis billigere. Pengegavene til gjestene dekker som regel mer enn utgiftene til hva de spiser og drikker.

Bang ble i tempelet i 11 dager. På verkstedet i Bangkok ventet en rastløs sjef på at hans selvlærte mekaniker skulle komme tilbake. For en generasjon eller to siden var det vanlig at man ble i tempelet i flere måneder på høsten. Den gang var det ikke viktig å komme ut før tiden var inne for å pløye åkrene.

(© Thailands Tidende. Utgave 4/2015 – 1. april 2015)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge