1. juni 2016

Lederartikkel: Massører forfølges

Skrevet av 

Vi skriver i denne utgaven at oppimot femti thaimassasjeinstitutter i Norge har fått uanmeldt besøk av politi og arbeidstilsyn. Da må man spørre seg om hva som er poenget med denne forfølgelsen og disse raidene? Er det de ansatte eller er det kundene myndighetene forsøker å beskytte? Og er det noen av disse som noensinne har klaget på forholdene?

 

Norge har et enormt sett med lover og forskrifter som arbeidsgivere må overholde. Det er tilnærmet umulig for en normal person å kjenne til alle reglene. Og er man innvandrer fra for eksempel Thailand er det enda vanskeligere. De som kan ha oversikt over alle reglene er større bedrifter som har egne personer ansatt for nettopp dette formålet. Det er et symptom på dagens norske samfunn at det blir stadig vanskeligere å starte opp små bedrifter grunnet det enorme regelverket. Det vil merkes kraftig når oljeinntektene faller bort, for da er det småbedrifter og privat initiativ Norge vil måtte leve av.

 

Norske politikere er stolte av den norske arbeidsmiljøloven. I et omfattende antall regler skal arbeidstakere beskyttes på alle mulige måter mot de «grådige bedriftseierne». Det var vel og bra i tungindustrien i etterkrigstida, men det er et helt annet samfunn og arbeidsmarked nå. Utviklingen har ført til at det er så dyrt og vanskelig å ansette folk at mange lar være. Men jeg tipper at mange arbeidstakere heller ville hatt en usikker jobb uten altfor mange rettigheter enn å gå arbeidsledig.

 

I Thailand ser vi hvordan et friere arbeidsmarked fungerer. Den dårlige nyheten er at det er lange arbeidsdager – gjerne 12 timer pr dag i massasjebransjen. Den gode nyheten er at du kan ta deg noen fridager når det passer og finne deg en ny jobb hvis du ikke trives. Det er nemlig ikke så vanskelig å finne arbeid her, siden thaiene som kjent ikke er så nøye med å følge regelverk. Eksempelvis er det få massører her som tjener minstelønna på 300 baht pr dag. Men så vanker det jo driks slik at totalen gjerne blir å leve av.

Dag A. Ekeberg

[ annonse ]


Dag A. Ekeberg, redaktør

(© Thailands Tidende. Utgave 6/2016 – 1. juni 2016)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Nyoppusset leilighet - Pattaya
( / Leilighet selges)

Nyoppusset leilighet - Pattaya

Pool Villa sentralt Hua Hin
( / Til salgs)

Pool Villa sentralt Hua Hin

Condo 1 soverom Jomtien
( / Leilighet til leie)

Condo 1 soverom Jomtien

Thailand i Norge