Eiendomsskatten omsider vedtatt Foto: Dag A. Ekeberg
1. juli 2016

Eiendomsskatten omsider vedtatt

Skrevet av 

Det blir eiendomsskatt i Thailand fra neste år. Eneboliger med likningsverdi under 50 millioner baht slipper skatt – men ikke hvis huset er eid via et firma. Eier du mer enn én eiendom må du beregne deg på skatt uansett. Likeledes hvis du har kjøpt land eller hus som en investering og latt det stå ubenyttet.

 

Thailandske myndigheter har i årevis forsøkt å innføre eiendomsskatt, men har møtt sterk motstand i folket, ikke minst fra de mange velstående og innflytelsesrike familier som har syltet ned sine formuer i land. Disse familiene har lenge klart å påvirke politikerne til å droppe denne skatten som er så vanlig i mange av verdens land. Senest i 2010 var det politisk flertall for en slik skatt – slik Thailands Tidende rapporterte 1. august 2010 – men på mystisk måte kokte det hele bort.

Men nå har juntaen slått i bordet og vedtatt at det blir eiendomsskatt, allerede fra neste år. Et av hovedargumentene er at man ønsker at folk skal utvikle sine eiendommer, ikke bare la de ligge brakk i påvente av at prisen stiger. De som har ferdes rundt om i Thailand har sikkert lagt merke til at konkursbo blir stående og forfalle i årevis uten at det skjer noe. Til og med på populære strender som Cha-am og Jomtien ligger det gamle rønner som har fått stå i 15–20 år uten at det skjer noen renovering. Nå blir det imidlertid dyrt å la land stå brakk. De tre første årene betaler man 1 prosent av likningsverdien, det øker til 2 prosent etter 3 år og 3 prosent etter 7 år.

 

Bolig nummer to

Juntaen satser på å dra inn penger hovedsakelig på kommersiell eiendom, nærmere bestemt 60 milliarder baht pr år av totalen på de estimerte 64 milliardene man regner med å hente inn. Når det gjelder privat eiendom, så er grensen blitt satt så høyt som 50 millioner baht i likningsverdi. Det vil si at de aller fleste thaier som kun eier én bolig slipper eiendomsskatten. Ifølge Bangkok Post er det i hele Thailand kun  8.556 private boliger med likningstakst over 50 millioner baht. Det vil si at 99,96 prosent av alle private boliger slipper denne skatten. Men med en gang man eier mer enn én bolig så kommer skatten fra første baht. Det er 0,03 prosent skatt på ferieboliger med en verdi inntil 5 millioner baht. Deretter øker skatteprosenten jevnt og trutt til 0,3 prosent for boliger verdt over 100 millioner (se e-avis for tabell).

 

[ annonse ]

Eier du hus via firma?

Skatten på kommersiell eiendom starter på 0,3 prosent, for eiendom med verdi under 20 millioner baht. Det vil si at hvis du har investert i et hus og satt eierskapet i et firma, så må du til pers. La oss si at du eier et hus med likningsverdi 10 millioner baht. Da må du pent ut med 30.000 baht pr år i eiendomsskatt.

For kommersiell eiendom med takst mellom 20 og 50 millioner øker skatteprosenten til 0,5. Det vil si at hvis du har investert i et luksushus med svær tomt – og har endt opp med en likningstakst på 50 millioner baht – så ryker du på 250.000 baht pr år i skatt. Men det er ikke mange utlendinger som har så store eiendommer her, det vanlige er hus med takst i størrelsesorden 3–5 millioner.

Når det gjelder landbruksarealer, så slipper bøndene skatt hvis taksten er under 50 millioner baht, så de aller fleste bønder slipper dette. Eiendomsskatten som juntaen innfører er altså målrettet mot de velstående samt de som eier mer enn én bolig.

De nye skatteinntektene vil gå til lokaladministrasjonene rundt om i landet. Målet er tredelt: Inntekstutjevning, få flere landeiere og øke utnyttelsesgraden av land.

Skatten er basert på likningsverdi. Likningsverdi i Thailand er ikke nødvendigvis verken rettferdig eller spesielt logisk. Vi har opplevd latterlige lave likningsverdier men også likningsverdier som har vært i nærheten av markedsverdi. Men normalt ligger den et godt stykke under markedsverdi, spesielt i populære boområder.

---------------------------

 

Stor skatteregning for Hvidsten

Arne Hvidstens prosjekt «The Beach» skulle vært påbegynt for åtte år siden. Denne landbiten (bildet) på 24 rai vil nå gi en solid skatt for den omstridte norske eiendomsutvikleren, som vil måtte betale 3 prosent av likningstaksten i skatt pr år.

Hvidsten kjøpte tomta for ca. 600 millioner baht. Likningsverdi er normalt en god del lavere enn salgsverdi, men verdien av tomta er cirka tredoblet siden Hvidsten kjøpte (ifølge en artikkel i Thailands Tidende 1. juli 2014), så hvis vi anslår som et eksempel at likningsverdien havner på 600 millioner baht, så får altså Hvidsten en regning på 18 millioner baht i årlig eiendomsskatt på denne eiendommen.

De høyeste skatteprosentene er forbeholdt slikt land som ligger brakk. De tre første årene av eierskap betaler man 1 prosent, de fire neste årene er det 2 prosent, mens det etter det er snakk om 3 prosent av likningsverdien.

--------------------------------

 

Enorm takseringsjobb, bevilger 800 mill.

Thailand er snart halvveis i jobben med å fastsette nye likningsverdier på i overkant av 30 millioner eiendommer.

Finansdepartementet har ifølge Bangkok Post oppdatert likningsverdi på 13,4 millioner eiendommer. Målet er å få taksert ytterligere 5 millioner eiendommer i år og de resterende 12 millioner eiendommer i 2017. Det er budsjettert med 800 millioner baht til å ansatte ekstra takstmenn til jobben.

Gamle takseringsverdier skal være for lave og utdatert, så det er årsaken til landkontorenes store innsats for nye takster. Den nye eiendomsskatten vil erstatte den gamle landskatten, som har bare stedvis har vært innkrevet. Den gamle landskatten var da også veldig lav, normale huseiere endte opp med å betale en liten håndfull baht i året. 

De nye retningslinjene for takst tilsier at verdien er uavhengig av hvor godt en eiendom er vedlikeholdt. Likeledes er hus i boligfelter generelt sett verdsatt høyere enn enkeltstående hus, siden infrastrukturen regnes som en del av verdien.

Det er fem hovedkategorier av hus: Enebolig, rekkehus, forretningsbygg, shophouse og andre bygninger, eksempelvis lagre.

(© Thailands Tidende. Utgave 7/2016 – 1. juli 2016)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge