Hilde Marie Johansen (th.) og Eva Bartels Thomsen (midten) snakker med en kunde. Hilde Marie Johansen (th.) og Eva Bartels Thomsen (midten) snakker med en kunde. Foto: SMA
1. august 2016

Fant fargerik nisje i Bangkok

Skrevet av 

Det er kun halvannet år siden norske Hilde Marie Johansen (33) og danske Eva Bartels Thomsen (28) startet sitt makeupstudio i Bangkok, men allerede er det lange ventelister. De har studenter fra over 40 land, og det mangler heller ikke på profesjonelle oppdrag fra folk som er begeistret for den ekstreme og helt unike stilen de tilbyr.

 

Eva er raskt ute med å si at det er Hilde som er den kreative delen av partnerskapet. Eva har ti års erfaring innen makeup, salg og markedsføring for flere av de store merkene. Hilde har en tilsvarende lang erfaring fra klesdesign og makeup, og hun har skapt seg et internasjonalt navn med sine helt spesielle kreasjoner fulle av krystaller, glitter, sølv og gull.

Det tok kun tre måneder fra Eva lanserte ideen om en makeupskole overfor Hilde til leiekontrakten var tegnet:

– Jeg var en av de mange som er fasinert av Hildes kreasjoner og har fulgt henne på sosiale medier. Det Hilde kan skape er jo helt vanvittig, sier Eva. – Da jeg flyttet til Bangkok kom vi fort i kontakt. Jeg husker det som om det var i går bussturen gjennom eksotiske gater på vei til jungelen. Hilde skulle ha sitt neste ekstraordinære oppdrag. Der fant vi ut at vi delte en drøm om å åpne en skole. Selv om Hilde ikke trodde det skulle gå så fort så signerte vi leiekontrakten 3 måneder etter.

– Så dere utfyller hverandre?

– Ja, og det er nok nøkkelen til vår suksess. Hilde er en muse i den kreative verden mens jeg har jobbet i over ti år som makeupartist innenfor beauty for merker som Makeup Store, Bobbi Brown, Makeup For Ever og nå MAC. Hilde er den som står for den kreative delen av skolen og jeg jobber med kundene, marketing, salg og videreutvikling. 

 

[ annonse ]

Eneste i sitt slag

Eva forteller at  Scandinavian Makeup Academy (SMA) er den eneste internasjonale skolen i Thailand som tilbyr moderne teknikker og har engelsk som språk. De har tydeligvis funnet en nisje, ikke bare blant thaier. Vi spurte:

– Hva er fordelen med å ha ordet «Scandinavian» i navnet på virksomheten? Hva signaliserer dette til potensielle kunder og studenter?

– Vi er stolt av hvor vi kommer fra. Skandinavia er kjent for mange positive ting rundt om i verden, som pålitelighet, troverdighet, kvalitet og struktur.

– Har dere lært dere språket her?

– Jeg kan forstå en del og kommunisere slik at jeg kommer meg fra A til B, men ikke flytende, sier Hilde.

– Jeg kan si «til høyre», «til venstre» og «takk», ler Eva.

 

Studenter fra 40 land

SMA har hatt elever fra over 40 land på litt over 1,5 år.

– Har dere noen eksempler på jobber og arbeidsgivere som studenter hos dere har fått etter at de var ferdig uteksaminerte?

– De fleste elevene her begynner å jobbe freelance etter skolen, forteller Hilde. – Noen starter også opp egne makeupstudioer i hjemlandene sine. En av elevene, Sizi, som for et år siden var ferdig med utdannelsen sin hos oss, er i dag en kjendis makeupartist i Nepal, der hun jobber både med beauty og spesielle effekter på film. Hanna er en kjendis i Myanmar og har i dag åpnet sin skole i Yangon. Vi har også elever blant annet fra Tyskland, Frankrike, England, Russland og Australia, som nå har reist tilbake til sine land og jobber med drømmeyrket. 

– Har dere hatt mange skandinaviske studenter?

– Vi har hatt to så langt, ei fra Norge og ei fra Danmark, sier Hilde. – Vi har hatt så overveldende respons fra alle de andre asiatiske landene, så vi planlegger og jobber nå på det skandinaviske markedet. 

 

Aarhus neste

– Hva er planene for fremtiden for SMA?

– Vi er dypt engasjert i å gi både den beste kvalitet og ikke minst en unik opplevelse for elevene. Neste steg blir en skole til, røper Eva. – Denne gangen skal vi viderebringe vårt konsept på hjemmebane med en twist. Elevene som kommer til å velge SMA vil få sjansen til å studere i Danmark men også ta deler av utdannelsen i Bangkok. Jeg skulle ønske jeg hadde fått en slikt tilbud da jeg var yngre, sier Eva.

– Hvor mange studenter planlegger dere å ha på SMA Aarhus? Blir det mest dansker eller satser dere også på nordmenn og svensker?

– Vi satser på samme størrelse som i Bangkok hvor vi tar inn maksimalt 16 elever per gruppe, sier Eva. – Utdannelsen kommer til å foregå på engelsk også der, så det er ikke usannsynlig at både svensker og nordmenn blir en del av det.

 

Mer for pengene her

– Hvilke ting angående forretningsdrift er bedre her enn hjemme?

– At man får «mer for pengene» er nok en grunnleggende ting for de som bor eller velger å ha en forretning i Thailand, sier Eva. – Akkurat i vår situasjon handlet det også om å dekke et behov som ikke helt var tilfredsstilt her.

– Hva er de største utfordringene med å drive forretningsvirksomhet i Thailand?

– Språkbarrieren er en utfordring til tider, sier Eva. – Man kan jo ikke google seg frem til ting, så man skal alltid ha hjelp av noen. Denne utfordringen har vi lært å håndtere med hjelp av rutine samt dyktige mennesker på vårt team som kan snakke språket. 

– Hva koster studiene?

– Vi tilbyr tre ulike kurspakker, forklarer Hilde. – Det er «Fundamental part 1», tre uker for 40.000 baht. «Fundamental part 2», seks uker for 70.000 baht og «Full course», tolv uker for 149.000 baht.

Hun legger til at sistnevnte inkluderer makeupkit og makeupkoster.

Hilde Marie Johansen: Måtte til Thailand for å lykkes

(© Thailands Tidende. Utgave 8/2016 – 1. august 2016)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge