Taxfreehandelen er stor på Suvarnabhumi Taxfreehandelen er stor på Suvarnabhumi Foto: Terje Engø
1. september 2016

Kjøp heller taxfree hjemme

Skrevet av 

Luftfartsverket bekrefter overfor Thailands Tidende at ingen skal få problemer med taxfree alkohol kjøpt i Bangkok ved skifte av fly i Norge. Men man har ingen garantier ved mellomlandinger, slik vi rapporterte om i forrige utgave.

 

Det er ikke så store beløp man sparer ved å kjøpe taxfree alkohol på Suvarnabhumi Airport i Bangkok, sammenlignet med å kjøpe taxfree ved ankomst til en internasjonal lufthavn i Norge.

Noen ønsker seg spesielle thailandsk alkoholvarer, men hvis ikke det er noe mål, så er det ofte like greit å kjøpe taxfree-en hjemme. Da sparer man seg for arbeidet med å bære på varene, og man slipper å tenke på risikoen for å få varene beslaglagt i en sikkerhetskontroll, slik Thailands Tidende rapporterte om i forrige utgave. Da var det en flight fra Oslo til Bangkok hvor ca. hundre personer fikk sin korrekt forseglede alkohol konfiskert på en mellomlanding i Doha.

 

Luftfartsverket bekrefter

Luftfartsverket bekrefter overfor Thailands Tidende at ingen skal få problemer med flytende væske kjøpt på Suvarnabhumi ved skifte av fly i Norge – forutsatt at varene er pakket i korrekt pose og denne ikke er skadet under reisen. Men Luftfartsverket kontrollerer jo ikke hva som skjer ved eventuelle mellomlandinger i andre land.

Forbudet mot å ta med flytende væsker gjennom sikkerhetskontrollen er for øvrig av EU planlagt erstattet med teknologi, men hittil er det bare noen få flyplasser som har installert skannere som kan avdekke om flytende væske inneholder former for sprengstoff.

[ annonse ]

 

Forbudt siden 2006

I 2006 ble det forbudt å ha med seg flytende væsker av alle slag inn i kabinen, men det tok sin tid før alle flyplasser fikk de nødvendige sikkerhetsgodkjenninger for forseglet pakking av flytende væsker. Dette medførte at passasjerer som kom fra Bangkok kunne få sine taxfreevarer beslaglagt når de gikk gjennom sikkerhetskontroll i Schengen-land. Nå kan man imidlertid på de aller fleste flyplasser i EU passere fra internasjonal del til Schengen-del uten sikkerhetskontroll.

 

Forseglede spesialposer

Det er fortsatt mulig å ta med varer som det i utgangspunktet er forbud mot. Hvis de kjøpes etter at du har passert sikkerhetskontrollen og blir pakket i en spesialpose, så er det lovlig. Posene kalles «Security Tamper-Evident Bags (STEB)». Dette er poser av sterk plast, som lar seg forsegle, og hvor det er et eget rom for en kvittering som viser hvor varene er kjøpt. Det er FNs International Civil Aviation Organization som godkjenner disse posene.

Det er viktig å huske at mange flyselskaper av sikkerhetsårsaker ikke tillater at flasker lagres i bagasjehyllene. De skal oppbevares under setet foran passasjeren. 

 

Maks fem liter innsjekket

Det er lov å sende inntil fem liter alkoholholdig vare som innsjekket bagasje. Men skulle noe knuses og skade annen bagasje, risikerer man å måtte erstatte det som blir skadet.

Det er derimot ingen lover som begrenser hvor mange flasker det er lov å ta med seg som håndbagasje. Noen flyselskaper har imidlertid innført regler, og noen vil reagere om en kommer slepende på et dusin flasker. Det er også begrenset hvor mye man kan ta inn i Norge for fortolling uten å ha søkt på forhånd.

Reglene for reiser til USA er strengere enn for de fleste andre land. Selv om det er internasjonale avtaler som regulerer hva som er lov å ta med seg inn på et fly, er dette minstebestemmelser. Ulike land kan helt fritt innføre strengere regler.

 

48-timers regel opphevet

Inntil for få år siden fantes det også en regel som sa at flytende forseglede varer som alkohol, hudpleieprodukter og annet måtte være kjøpt mindre enn 48 timer før siste flybytte på reisen. Luftfartsverket forteller oss at denne regelen nå er fjernet. Det betyr for eksempel at man kan mellomlande et par døgn på hjemreisen, og likevel ta med seg alkohol fra Thailand.

-------------------------------------------------

 

10 år med væskeforbud

Det var i 2006 at britisk politi avslørte omfattende terrorplaner om å ta med eksplosive væsker som håndbagasje ombord på sju transatlantiske flyvninger. Eksplosivene skulle fylles på brusflasker og eksplosjonene skulle være kraftige nok til å lage hull i flykroppen i stor høyde. Selvmordsbombere skulle rekrutteres fra Pakistan. Britene hevdet at det var Al-Qaeda som sto bak plottet, selv om det aldri ble bevist.

Kort tid etter ble det innført strenge regler for å medbringe flytende væsker som håndbagasje. Ifølge Luftfartsverket er det langt mer enn alkohol og mineralvann dette gjelder. Alt som ikke er hardt eller tørt anses som flytende. Derfor rammes for eksempel pasta av disse reglene. Andre produkter som rammes er tannkrem, hudkremer, deodoranter, lebestift, hårspray, hårvoks, bakverk med fyll, kaviartuber, smør/margarin, hermetikk og mye annet.

Det er et unntak som gjør at reisende kan ta med beholdere med mindre enn 100 ml væske, så lenge det pakkes i en godkjent pose som rommer maksimalt én liter.

(© Thailands Tidende. Utgave 9/2016 – 1. september 2016)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge