1. september 2016

Lederartikkel: Sprø norsk matpolitikk

Skrevet av 

Vi skriver i denne utgaven om et thai-norsk ektepar som har åpnet en butikk som selger thaimat. Mange nordmenn har fått øynene opp for thaimat, og thaier i Norge er selvsagt avhengig av å få sine kjære produkter hjemmefra. Men mange av produktene er blitt forbudt å importere, og da snakker vi om helt uskyldige produkter som Nescafé med melkepulver. Norske politikere vil nemlig detaljstyre hva nordmenn kan spise. Og de store aktørene i dagligvarebransjen klager ikke, for de ønsker minst mulig konkurranse.

 

De norske bøndene har klart å stable på beina et politisk parti som ved en tilfeldighet til stadighet befinner seg i vippeposisjon. Senterpartiet har ikke så mange velgere, men deres politikk får stor gjennomslagskraft. Man skulle tro at bonde-Norge kunne si seg fornøyd med de enorme overføringene som skjer via distrikts- og landbrukspolitikken, og la folk få litt større valgfrihet i matveien.

 

Norske myndigheter har en enorm paranoia når det gjelder matsikkerhet. Her skal nordmenn beskyttes mot seg selv, for det er jo i bunn og grunn kun norsk mat som er sikker å spise. Sett fra et thailandsk ståsted virker regelverket til Mattilsynet som en eneste stor overdrivelse. Det meste er forbudt å importere, og det er uhyre detaljerte regler for hvordan mat skal håndteres, både i butikk og på restaurant. Akkurat som om private forretningsdrivende skulle ha noe ønske om å forgifte sine kunder og dermed risikere å gå konkurs som en følge.

 

Thailand har også et mattilsyn, men det er ikke mye man ser til dem. Her er det fortsatt personlig ansvar for egen helse som teller. Og merkelig nok blir man ikke syk av maten i Thailand heller. Det må være et under, siden det ikke er noe vestlig mattilsyn som sørger for å stenge utsalg de ikke er fornøyd med. I tillegg er det tropehete og gedigne groforhold for bakterier her. Hunder og kyllinger løper fritt omkring i nærheten av kjøkkenet, og maten er kjøpt på et utendørsmarked fullt av fluer. Men thaiene vet når maten er bedervet. De bruker synet og luktesansen istedenfor offentlig tvang.

Dag A. Ekeberg

[ annonse ]


Dag A. Ekeberg, redaktør (flere lederartikler)

(© Thailands Tidende. Utgave 9/2016 – 1. september 2016)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge