Informasjonsbrevet fra ambassaden. Informasjonsbrevet fra ambassaden. Faksimile: Den thailandske ambassaden i Oslo
22. september 2016

Ambassade skaper usikkerhet om statsborgerskap

Skrevet av 

Thaier i Norge og deres norske ektefeller diskuterer for tiden et informasjonsbrev ustedt av ambassaden i Oslo. Brevet sier ikke noe om endring i håndhevelsen av lov om dobbelt statsborgerskap, men oppfordrer likevel thaier til å tenke seg godt om før de søker norsk statsborgerskap.

 

Den thailandske ambassaden i Oslo utstedte 20 september et informasjonsbrev med tittelen «Informasjon om inndragelse av thailandsk statsborgerskap ved inngåelse av nytt statsborgerskap». Dette skrivet har skapt stor debatt på websider og facebookfora. Det har gitt opphav til mye usikkerhet og mange teorier om årsaken til utspillet.

 

Brev i generelle ordelag

Vi har nettopp lest brevet. Det står ikke noe der som tilsier at det har skjedd noen endring i håndhevelsen av thailandsk lov. Ambassaden opplyser at brevet ble utstedt fordi de med jevne mellomrom får spørsmål om disse tingene. En 51 år gammel thailandsk lov sier at de som får nytt statsborgerskap må «finne seg i» å miste sitt thailandske statsborgerskap.

I praksis har imidlertid thaier i Norge kunne hatt både norsk og thailandsk statsborgerskap, ifølge en artikkel fra 1. september hos Thailands Tidende. Vi vil forsøke å finne ut om det har vært spesielle signaler fra juntaen som har gjort at ambassaden har utstedt brevet nå.

 

[ annonse ]

Plikter å melde fra

Ambassaden opplyser i brevet at hvis de får beskjed fra norske myndigheter om at en thai har fått norsk statsborgerskap, plikter de å melde dette videre til Innenriksdepartementet i Bangkok. Departementet vil da ifølge ambassaden vurdere forholdet. En slik prosess tar normalt minst 90 dager. Man mister først sitt thailandske statsborgerskap når det er offentliggjort i statens annaler.

 

Ikke tilbakevirkende kraft

Ambassaden oppfordrer videre thaier i Norge til å vurdere nøye om det finnes andre muligheter enn norsk statsborgerskap for å kunne oppholde seg lovlig i Norge. Det poengteres at inndragelse av statsborgerskap ikke får tilbakevirkende kraft på transaksjoner man har gjort mens man var thailandsk statsborger. Det får heller ingen effekt på barn som er født før statsborgerskapet ble annullert via offentliggjøring i de statlige annaler. 

(22. september 2016. © Thailands Tidende)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Hus Cha-am nær strand
( / Hus til salgs)

Hus Cha-am nær strand

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Thailand i Norge