ØKNING: Turisttallene fra de nordiske landene de siste ti år. ØKNING: Turisttallene fra de nordiske landene de siste ti år.
1. oktober 2016

Turisttallene peker oppover igjen

Skrevet av 

Turisttallene fra Vesten har økt sakte men sikkert. Unntaket er Norden, som ikke har opplevd noen økning siden 2007. I år ligger det imidlertid an til en økning igjen. Kinas raske økning forventes nå å stoppe opp grunnet aksjonene mot Zero Dollar-turisme.

 

Vi har satt sammen noen grafer og tabeller for å vise utviklingen i turismen til Thailand siden 2006. Tallene for 2016 er prognoser basert på tall for perioden januar–juli. Faktisk er det slik at snittet for disse sju månedene historisk sett er omtrent identisk likt med årsgjennomsnittet.

For Nordens vedkommende har Sverige opplevd nedgang i antall thailandsfarere siden 2008. Finland har ligget ganske konstant mens Norge og Danmark har opplevde en sakte men sikker økning, som for Norges vedkommende stoppet opp i 2013. Det var i fjor 135.000 norske turistankomster her. Prognosen for i år tilsier imidlertid en solid økning til 146.000 ankomster.

Disse tallene dreier seg om ankomster, så de som kommer hit mer enn én gang i året blir telt hver gang. Prognosen for i år sier 33,5 millioner turistankomster, men det kan fort bli færre, etter at juntaen 9. september slo til mot kinesiske arrangører av såkalte Zero Dollar-turer.

 

Politisk uro og nedgang

2014 var et dårlig år for turismen her. Det var nedgang i antall turister fra de fleste land. Det skyldtes ifølge de fleste analyser den politiske uroen på vinteren og våren samt militærkuppet i mai måned. De som var engstelig for at militærstyret skulle få noen langvarig effekt på turismen trengte ikke bekymre seg, for den jevne økningen var tilbake i 2015, selv om det riktignok var Kina som sto for 70 prosent av økningen, ifølge statistikken vi  har hentet fra Tourism Authority of Thailand (TAT). Hvor Kina havner på statistikken i år er ennå et åpent spørsmål.

[ annonse ]

 

Russisk nedgang stoppet 

Foruten Kina er det Russland som svinger mest på våre grafer. Antallet russere ble nesten halvert fra 2014 til 2015, stikk i strid med trenden. Det var Russland alene som ga Europa en nedgang i 2015. De fleste andre land hadde oppgang.

Vi har også sett på de månedlige tallene for Europa i fjor, og fått bekreftet hva mange har antatt om lavsesongen, nemlig at den er lavest i mai, juni og september.

 

Ønsket faranger, fikk kinesere

«Turismen skal dobles på 3 år» het det i en notis i Thailands Tidende for fem år siden (1. oktober 2011). Det var turistmyndighetene (TAT) som så optimistisk spådde dette ved sin lansering av en toårs kampanje verdt 500 millioner baht. De skulle bruke mye penger på reklame på engelske fotballkamper og Formel 1-løp, sto det å lese, så det var ikke tvil om hva slags turister de ønsket seg hit – flere vestlige menn.

Det har riktignok vært en liten økning i turismen fra store land i Europa, men årsaken til at turismen faktisk har doblet seg skyldes i hovedsak asiatiske besøkende. Doblingen skjedde for øvrig etter fem år, ikke etter tre.

Antall kinesere har økt med over 700 prosent på de fem årene, fra 1,1 millioner i 2010 til 7,9 millioner i fjor. Uheldigvis legger de ikke igjen så mye penger. De som tjener pengene er turoperatørene i Kina.

For tiden er det ikke lenger vestlige menn som er målgruppe for turistmyndighetene her. Den uttalte politikken nå er å lokke til seg velstående familier fra hele verden.

(Se papirutgave/e-avis for flere grafer/tabeller)

(© Thailands Tidende. Utgave 10/2016 – 1. oktober 2016)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge