Antall turistankomster fra Kina, Europa og ASEAN-land i perioden 2006–15. Tall for 2016 er en prognose basert på perioden januar–juli. Antall turistankomster fra Kina, Europa og ASEAN-land i perioden 2006–15. Tall for 2016 er en prognose basert på perioden januar–juli. Grafikk: Thailands Tidende
10. september 2016

Slår ned på kinesisk pakketurisme – ytterligere 2155 busser konfiskert

Skrevet av 

Prognosen viser hele ti millioner kinesiske turister i år, men den enorme veksten kan nå være stoppet. Gårdagens raid i Bangkok var rettet mot et konglomerat av hele 318 firmaer som utgjøre en betydelig del av all kinesisk Zero Dollar-turisme i landet. Politikerne har visst om problemet i årevis, men det måtte en junta til for å ta affære.

 

I begynnelsen av juli raidet politiet i Phuket 13 firmaer som var samlet under navnet Tranlee Travel. Disse ble beskyldt for å være stråmenn for kinesiske operatører av såkalte Zero Dollar-turer, som betyr at pakketurer er priset til kostpris eller lavere, men at arrangørene tjener penger på å tvinge deltakerne til å shoppe og spise på samarbeidende steder hvor varene er overpriset. I august opplyste politiet at mannen bak virksomheten var en kineser som hadde stjålet identiteten til en avdød thai. Politiet mener at veldig lite av inntektene kommer thaier til gode, og at overskuddet blir sendt tilbake til operatørene i Kina.

Raidet ga blant annet som resultat at 116 turbusser og 50 båter ble konfiskert. Størsteparten av disse ble tidligere i denne uken solgt på en tvangsauksjon som ifølge Phuket News brakte inn 166 millioner baht.

 

AO Transport - Bangkok Post Konglomerat med 318 firmaer

Dette var imidlertid kun en forløper for gårdagens raid, hvor hele 2155 turbusser ble konfiskert fra firmaet OA Transport i Bangkok. Konglomeratet skal bestå av intet mindre enn 318 firmaer, og politiet har konfiskert 4,7 milliarder baht fra ulike bankkonti. Foruten transportfirmaet, deltok store firmaer som har filialer på ulike turiststeder. Dette dreier seg om Royal Gems International (smykker), Royal Thai Herb (urteprodukter), Bangkok Handicraft Centre (lærvarer) og Royal Paradise (restauranter). Dette kommer frem i en artikkel i Bangkok Post i dag.

 

[ annonse ]

Kan ramme en tredel av kineserne

Basert på årets sju første måneder ligger det an til hele ti millioner kinesiske turistankomster i år, ifølge våre beregninger ut fra tall fra TAT. Det overveldende flertallet av disse ankomstene dreier seg om korte pakketurer. Ifølge Wikipedia varer disse pakketurene i snitt en uke. Det betyr at det på en gjennomsnittlig dag befinner seg nærmere 200.000 kinesiske pakketurister i Thailand. Hvor mange busser må til for å frakte disse rundt? Dette må bli et grovt overslag siden vi ikke har funnet noen bekreftede tall om dette, men hvis man regner med 40 personer i snitt pr buss og 30 prosent svinn snakker man om i størrelsesorden 6500 busser, som i så fall betyr at gårdagens raid tok seg av en tredel av hele denne Zero Dollar-virksomheten.

 

Stille på Jomtien i dag

Vi har tatt turen rundt på Jomtien Beach i dag, og kan bekrefte at det er stillere enn normalt. Færre turbusser står feilparkert på tomgang i påvente av å hente sine turister. Bussene har i årevis skapt trafikkaos i Pattaya med sin transport av turister mellom transvestittshow, smykkeforretninger og den lille spaserturen i Walking Street – uten stopp – som er lagt inn i alle turene.

 

TAT tok feil

Problemet med slike Zero Dollar-turer har eksistert i mange år. I august 2010 rapporterte Thailands Tidende at kinesiske pakketurister var blitt lurt. Da hadde antallet kinesiske turister gått ned fra over en million til 770.000 pr år, og turistmyndighetene (TAT) trodde dette var årsaken. Det viste seg at de tok feil. Kun få måneder senere startet den største turistbølgen Thailand noensinne har opplevd, og nå er det altså over ti ganger så mange kinesere som kommer hit.

 

Måtte en junta til

Kina lagde nye lover for tre år siden, for å slå ned på Zero Dollar-turer, slik Thailands Tidende rapporterte. Man trodde da at problemet skulle avta, men så skjedde ikke. Det var riktignok en kortvarig nedgang, men den gjaldt de fleste land, ikke bare Kina.

Politikere har opp gjennom årene lovet å slå ned på denne virksomheten, uten at noe særlig har skjedd. Den nylig avsatte Pattaya-ordførerens bror, Wittaya Kunplome, som leder provinsadministrasjonen i Chonburi, uttalte i juli i år til Bangkok Post at de er klar over problemene med de kinesiske pakketurene, men sa at administrasjonen ikke kunne gjøre noe med dette. Det måtte altså en militærjunta til for at noe skulle skje.

(10. september 2016. © Thailands Tidende)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge