SKAPTE DEBATT: Dette oppslaget i Thailands Tidende forrige måned ble mye debattert, og sitert blant annet i NRK og Stavanger Aftenblad. SKAPTE DEBATT: Dette oppslaget i Thailands Tidende forrige måned ble mye debattert, og sitert blant annet i NRK og Stavanger Aftenblad. Faksimile: Thailands Tidende 1. september 2016.
1. oktober 2016

Regelverk lå i dvale i 15 år

Skrevet av 

Thaibutikker rundt om i Europa – inkludert i Sverige – tilbyr produktene som Mattilsynet nå slår ned på. EU/EØS-regelverket stammer fra 2000, men det var først i fjor det ble fokusert på dette i Norge. En person som kjenner Mattilsynet tror at dette er en forbigående satsing fra deres side.

 

Sammensatte produkter som kjeks, sjokolade og nudler er unnlatt veterinær grensekontroll, men de skal likevel godkjennes. Thailand er et av mange land som ikke har EU-godkjent overvåkings- og kontrollprogram for reststoffer i egg og melk. Faktisk er det kun 18 av 85 land som samhandler med EU som har denne godkjenningen. Ei heller Japan eller Vietnam har godkjenning. Thailand har godkjente programmer for fjørfe, akvakultur og honning. Områder hvor de ikke er godkjent er storfe, småfe, svin – og altså egg og melk.

 

Florerer i EU

Regelverket er det samme i hele EU/EØS-området, men et søk i ulike storbyer avslører at de fleste thaibutikker fører disse varene. Spesifikt søkte vi etter Pocky og Safoco i geografiske googlesøk i London, Berlin, Amsterdam, Paris og Stockholm. Av de første 25 butikkene vi fant var det 17 som førte enten ett eller begge produktene. Butikkene rett over grensa til Sverige fører også produktene.

Vi har snakket med en person som har sett Mattilsynets arbeid på nært hold i mange år. Mannen, som vil være anonym, sier at Mattilsynet neppe kommer til å fokusere på dette særlig lenge. De ønsker å demonstrere at de gjør noe, men samtidig mangler bevilgninger til å gjøre alt de er pålagt.

 

[ annonse ]

Fra 2015

Vi fikk kontakt med Annette Haugane, som er sjef for Avdeling grensekontroll og import i Mattilsynet Region Stor-Oslo. Hun sier:

– Fra 2015 har Mattilsynet blitt mer oppmerksomme på at det også er krav til sammensatte produkter som er unntatt fra kravet om kontroll ved grensepassering. Importører av sammensatte produkter skal sikre at de foredlede produktene av animalsk opprinnelse som inngår i slike næringsmidler oppfyller kravene som stilles til disse produktene når de importeres for seg selv. Land som ikke har lov til å eksportere for eksempel eggepulver, kan heller ikke blande eggepulver sammen med vegetabilske bestanddeler og eksportere det ferdige produktet til EØS.

 

Ikke nye regler

– Er det nye regler som har trådt i kraft siden i fjor som rammer disse produktene?

– Regelverket er ikke nytt, men det er først de siste årene Mattilsynet har hatt større fokus på dette regelverket. Vi ser også at en del EU-land nå begynne å ha større fokus på å føre tilsyn med dette regelverket. Regelverket er til for å beskytte folkehelsen og dyrehelsen.

– Pocky kjekspinner med sjokoladeovertrekk er altså forbudt importert siden Thailand ikke har et godkjent kontrollprogram for egg og melk?

– Hvis dette produktet inneholder melk eller egg fra Thailand, så er svaret ja. 

 

– Står alene

Ekteparet Kritsada og Ole Rohnny Salte føler at de står ganske alene og at få tør å si Mattilsynet imot.

– Har dere fått mange reaksjoner siden artikkelen ble publisert i forrige måned?

– Vi har fått noen støttemeldinger via Facebook og på gata. Vi har sendt e-post til alle leverandører, men jeg tror de vil ivareta sitt samarbeid med Mattilsynet, og dermed står vi ganske alene.

Salte legger til at han ser mange som skriver at de reiser til Sverige for å handle disse varene.

 

Fikk svar fra departementet

Fem uker etter at Ole Rohnny Salte skrev sitt åpne brev til landbruksministeren fikk han svar fra departementet. De viser til at regelverket gjelder i hele EU/EØS, og at Thailand ikke har den nødvendige godkjenning for å eksportere egg- og melkeprodukter. 

Vi har også sendt forespørsel til fire ernæringsprofessorer rundt om på ulike universiteter i Norge. Ingen av dem har imidlertid villet komme med noen betraktninger rundt hvorvidt det innebærer noen fare å spise produkter som Pocky kjekspinner produsert i Japan eller Thailand.

 

--------------------------------------

 

– Kundene tror oss ikke

Asian Street Food AS i Bergen er i samme situasjon som OK Thai på Bryne. De opplever vantro kunder, ifølge daglig leder Dan Petter Ludvigsen (bildet).

– Hva er kundenes reaksjon på at flere thaivarer er blitt forbudt å selge?

– Vi er i samme problemstilling som andre. Vi forklarer kundene våre det vi vet om at Mattilsynet har stoppet varene. Dessverre opplever vi da at ikke alle kunder tror oss. Vi registrerer at andre aktører som tidligere har kjøpt inn større partier av disse varene fremdeles selger dette, men det tynnes vel ut der også.

Ludvigsen sier at de ønsker seg en god forklaring fra Mattilsynet på hvorfor disse varene blir stoppet, spesielt siden resten av EU virker å tillate disse varene.

------------------------------------

 

Fersk frukt farlig – men lovlig

Mange vil undre seg over at man kan få kjøpt all slags importert frukter og grønnsaker i norske butikker, men ikke tilsynelatende harmløse tørrprodukter fra Thailand. Årsaken er ikke at disse fruktene og grønnsakene er noe tryggere, men snarere at de ikke kan dyrkes i Norge. Det er altså praktiske årsaker som ligger bak.

I 2013 utførte Mattilsynet en større undersøkelse om smittestoffer i importerte vegetabilske ferskvarer. De fant at hvert fjerde vareparti de undersøkte inneholdt smittestoffer som E.coli og salmonella. 30 importører av frukt og grønnsaker ble undersøkt, og Mattilsynet sa seg skuffet over resultatet, og la til at det var viktig å varmebehandle grønnsaker, ikke spise de rå.

Et eksempel de brukte var minimais fra Thailand. Thaiene selv spiser dette sjeldent rått, men bruker det i supper og stekte retter. Nordmenn har imidlertid en hang til å spise grønnsaker rått. Det bør de ikke i dette tilfellet.

For øvrig har det siden 1. juli i år vært strengere kontroll med langbønner og pepperfrukter fra Thailand, av frykt for at de inneholder rester etter plantevernmidler.

(© Thailands Tidende. Utgave 10/2016 – 1. oktober 2016)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge