[ annonse ]
Operasjonssal i skyggen av et tre. Operasjonssal i skyggen av et tre. Foto: Elisabeth Grimsø
1. april 2017

50 hunder sterilisert på 9 timer

Skrevet av 
[ annonse ]

Vi har vært med på en lang og varm dag med sterilisering av 50 hunder og 13 katter i utkanten av Bangkok. Ildsjelen Soot Liang Woo betaler mye av egen lomme og er ute på slike oppdrag 4–6 ganger i uken. Soi Dog Foundation hjelper til, men det er enormt mange løshunder å ta seg av i Thailand.

 

I Thailand finnes det mange løshunder som blir matet av lokalbefolkningen der de holder til. En søt, gammel dame ved navn Auntie startet med å mate 2–3 hunder i fjor. Nå er det blitt ca. 40 voksne dyr og 10 valper. Ikke alle dyrene er friske. En av valpene, Sago, er så dårlig fødd at han ikke lenger kan bruke bakbena. Han er anemisk og full av midd, lus og flått. 

Heldigvis var det noen hjelpsomme sjeler som la merke til dette store oppbudet av hunder. En frivillig medarbeider i Soi Dog Foundation, Iza, var kjent i dette nabolaget, og tok opp saken med ildsjel Soot. Det var imidlertid ingen enkel sak å overtale Auntie til å sette i gang med sterilisering. Hun hadde nemlig blitt frarådet dette av de lokale munkene, som mente at man ikke skulle gripe inn i naturens gang. Men med over 50 dyr ble det for mye. Det kunne selv munkene se, og med deres velsignelse takket Auntie ja til hjelpen etter noen måneders betenkningstid.

 

Penger av egen lomme

Soot har hjulpet løshunder og -katter i deler av Bangkok i hele 14 år. Hun lar oss få bli med på en normal dag med sterilisering av dyr i utkanten av Bangkok hvor Auntie bor. Omtrent halvparten av hundene kommer oss i møte, resten er litt mer sjenerte og holder seg unna.  Auntie virker litt nervøs på hundenes vegne, men ellers veldig blid. Hun syntes også det er stas at det er med to faranger for å bivåne det hele. Hun kommer ut med grønn fantabrus og plastglass til oss.

Til sammen er vi fem frivillige som er der for å hjelpe til, se og lære – i tillegg til  Soot og hennes team. Soot får noe støtte fra Soi Dog Foundation for å dekke kostnadene for veterinærene hun har hyret inn. Resten betaler hun selv fra egen lomme. Hun forteller at innimellom får hun økonomisk støtte, men det er ingenting fast. Soi Dog Foundation ble startet i Phuket i 2003. De opplyser at de pr dags dato har bidratt til sterilisering av over 135.000 dyr.

[ annonser ]

I tillegg til veterinærene er det hyret inn en mann som er ekspert på å skyte dyrene med bedøvelsespiler. I dag er det bare et par hunder som trenger å bli bedøvet ved hjelp av piler, de andre er såpass vant med mennesker at de lar seg fange og får sprøyten med bedøvelse uten store problemer. 

 

Operasjoner under trærne

Operasjonene foregår på gårdsplassen under trærne. Vi får låne noen bord fra naboer og fra en mangoselger. En av de frivillige starter med å feie bakken for løv der bordene skal settes opp. Veterinærassistentene dukker opp og har med seg alt de trenger av utstyr. De første hundene får hver sin sprøyte, og vi venter et kvarters tid for å være helt sikre på at de har blitt bedøvet. Mens vi venter på at bedøvelsen skal virke er det viktig å holde seg litt på avstand. Hundene mister litt kontroll og kan bli engstelige eller aggressive. I dag var det ikke et veldig stort problem, siden hundene var godt vant med mennesker. Men i andre tilfeller er det mer tidkrevende, da dyrene må bedøves med pil. 

 

Store mengder flått

Dyrene blir stelt før operasjonen, barbert og vasket, og blæren tømmes for tispene. Sammen med et par andre frivillige har vi fått i oppgave å fjerne flått, og dem er det mange av. Vi plukker og plukker helt til veterinærene  Lek og  Oat starter arbeidet. Det er mye enklere å kastrere hannhunder, men det går også relativt greit å sterilisere tispene. Fordi dyrene må komme seg raskt etter operasjonen gjør de et spesielt snitt under magene på tispene, slik at en rull med hud kommer over selve operasjonssåret som sys igjen. På den måten hindres infeksjoner, og hundene vil i mindre grad prøve å slikke opp såret.

 

Også katter

Mens vi holder på, kommer  Auntie til oss med mat, det er stas å ha besøk. I tillegg har flere naboer fått nyss om at et team med veterinærer er i nærheten og opererer «gratis». Seks hunder til er på vei. Disse kostnadene blir heldigvis dekket av Soi Dog Foundation, men hele 13 katter dukker også opp og venter på tur. Soot sukker tungt, hun vil hjelpe, men dette betyr at hun må betale for kattene av egen lomme, 500 baht per katt. Det hender visst stadig vekk at hun må betale fra egen lomme. Senest for et par måneder siden ble en liten valp ved navn Beeps hevet inn i bilen hennes mens hun var på en steriliseringsrunde. Hun har tatt godt vare på valpen, men med brukket rygg kan den ikke gå, og veterinærkostnadene løper. Neste uke skal Beeps inn til operasjon med estimert pris på 35.000 baht. Det er dyrt men hun klarer ikke la være, hun er altfor glad i dyr, og så lenge hun ser at det er livsgnist så vil hun ikke gi opp. 

 

Tre offentlige klinikker

Etter nesten ni timer med operasjoner nærmer vi oss slutten. Over 50 hunder og 13 katter er blitt operert. Vi snakker litt med veterinærassistentene og Soot om situasjonen i Thailand. Som mange vet er det et stort problem med løshunder rundt om i Thailand. Den beste løsningen er å ta kontroll på populasjonen av hunder ved hjelp av sterilisering.  Soot kan fortelle oss at i løpet av de siste par årene har myndighetene satt opp tre mobile klinikker i Bangkok, hvor man kan få sterilisert hunder og katter gratis.

Problemet er at det er vanskelig å fange mange av disse hundene, det er en til tider farlig jobb, og det er mangel på «darters» – menn som er dyktige til å skyte bedøvelsespiler. Årsaken er at det ikke er godt betalt, og at både bedøvelsesmiddel og piler er dyre. Det er også en risiko for å miste piler, og da forsvinner hele overskuddet.

 

Egen plass for løshunder

Veterinærene fortelle oss at myndighetene har satt opp en plass for løshunder utenfor Don Muang-flyplassen, hvor de er ment å finne nye hjem. Problemet er at mange hunder som blir tatt med dit dør på grunn av det såkalte parvoviruset, skabb og andre smittsomme sykdommer. 

Soot poengterer at det er viktig for dem at hvis de drar et sted for å sterilisere hunder, så må alle hundene steriliseres. Det er ikke aktuelt å komme for å sterilisere bare noen få. I gjennomsnittet er hun ute på slike oppdrag 4-6 ganger i uken. Hun sukker igjen. Hun har egentlig mest lyst å være hjemme med sine egne dyr, som det begynner å bli mange av, men hun klarer ikke å stoppe å hjelpe dyrene. 

 

Tatoverer steriliserte hunder

Veterinærene anbefaler å sterilisere hunder fra de er ca. 4 måneder gamle. Sterilisert hunder er 60 prosent mindre aggressive, etter det ekspertene sier. I Thailand kan man ofte finne en liten tatovering i øret på dyr som har blitt sterilisert. På den måten kan en lett finne ut om dyret er sterilisert, noe som er relativt vanskelig å se på en tispe. Prisen for å sterilisere en løshund ligger på rundt 1000 baht, som inkluderer transport og tiden det tar for å fange hundene. Det koster 500 baht for katter. Prisen på kjæledyr er gjerne høyere enn dette, men da er det inkludert i prisen at dyret får litt tid til å komme seg på og at det hele foregår i en operasjonssal, ikke utendørs under skyggen av noen trær.

I dag har vært en «enkel dag». De trengte bare å bruke piler på et par av hundene, og en god del av hundene kom i bur klare til å bli operert. Soot forteller Auntie at det kan ta litt tid før hormonene er i lage, og hannhundene vil bli roligere i løpet av året.  Hun tenker seg om. Lille Sago får bli med henne hjem til Beeps, Mr. White og de andre dyrene hennes. Hun håper at ved hjelp av vitaminer, vibravet mot infeksjoner og blodtilskudd vil det gå bedre med den lille hjerteknuseren.

----------------------------------

 

Meldt om bedring i Cha-am

I mars 2014 rapporterte Thailands Tidende at nordmenn i Cha-am hadde troppet opp på et lokalt kommunekontor for å spørre om hvorfor det ikke ble gjort noe med alle løshundene der. De var hele 65 stykker, under ledelse av Tom Rettum.

Vi intervjuet helsesjefen Dr. Sirilak Moanguming i kommunen, som lovet bedring. Hun opplyste at de steriliserte ca. 300 hunder pr år, altså kun tilsvarende en ukes arbeid for de frivillig vi har intervjuet i Bangkok.

Nylig så vi en tråd på facebookforumet «Nordmenn i Cha-am» hvor de fleste mente at problemet i år var mindre. Det var likevel noen skeptiske sjeler. 4–5 av debattantene kunne fortelle om at de eller noen kjente var blitt bitt av løshunder i Cha-am. Problemet er verst i «bakgata», altså gata som heter Chao Lay Road og går parallelt med strandveien.

--------------------------------

 

Samme situasjon i Pattaya

Thailands Tidende hadde i januar 2016 intervju med Pattayas hundefanger, sjefsveterinær Suraphong Wongsutthawart. Han fortalte at de jevnlig fanget hunder rundt om i byens områder, men at de ikke hadde mulighet til å benytte overtidsbetaling. Løshundene er lette å få øye på på morgenen for eksempel på Jomtien Beach. Senere på dagen trekker de inn i skogholt og blir vanskeligere å fange. Vi har ikke sett noen tendens til at det er blitt færre løshunder i Pattaya. De er å finne i store mengder på morgenen. Sjefsveterinæren oppfordret utlendinger til å kontakte ham hvis de observerte flokker med løshunder.

-------------------------------

 

700.000 hunder, lite rabies

Ved siste anslag var det ca. 700.000 løshunder blant den totale bestanden på 8,5 millioner hunder i Thailand. Dette er det beste anslaget til departementet for husdyrutvikling (Department of Livestock Development).

Rabies er ikke veldig utbredt i Thailand og dødeligheten har etter hvert blitt veldig lav, kun en liten håndfull hvert år. Men 90 prosent av alle tilfellene av rabies kommer fra hunder, hvorav 60 prosent fra løshunder, ifølge departementet.

(© Thailands Tidende. Utgave 4/2017 – 1. april  2017)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)