[ annonse ]
De unge kvinnelige matrosene er av forståelige årsaker utstyrt med hjelm. De unge kvinnelige matrosene er av forståelige årsaker utstyrt med hjelm. Foto: Terje Engø/Magasinet Reisefot
13. juni 2021

Kanalbåtene: Spar tid og få sightseeing på kjøpet

[ annonse ]

Reiser du fra Bangkapi til Petchaburi Road med buss tar turen minst en time, eller nærmere to timer i rushtiden. Med kanalbåt er turen unnagjort på 25 minutter. Og det er opplevelsesrike minutter.

 

SKREVET AV: Terje Engø, Magasinet Reisefot

Magasinet Reisefot

 

Skal du raskt frem i Bangkok finnes det alternativer til drosje, motorsykkeldrosje, buss og bybane. Bangkok kalles ofte Østens Venezia. Så reis på kanalene. Det går hurtig fra sted til sted.

 

Med drønnende maskiner og unge jenter som matroser og billettører som blåser i fløyter, kaster loss, og tar imot noen baht i betaling, kommer båtene susende.

 

[ annonser ]

Mens folk strømmer i land, strømmer andre om bord. Landligge varer under minuttet på hvert sted. Så gis det gass, skroget rister, og båten raser avgårde. Hver dag frakter båtene på kanalen Klong Saen Saep 90.000 – 100.000 passasjerer.

 

Thailands Tidende

Skipperen styrer båten med et ratt.. (Foto: Terje Engø)

 

Jeg legger Pratunams brede gater, fulle av biler, og enorme butikksentre med tusener av butikker bak meg. Borte er eksosen, de trange fortauene. I stedet blåser det en frisk bris mot ansiktet, mens båten antakelig gjør et sted rundt 20 knop, kanskje mer.

 

Vi møter en motgående båt. Skroget slår mot bølger. Spruten står høyt ut mot sidene. Båtføreren ser ingen grunn til å sakke. Vi glir hurtig mellom to brokar. Klaring mellom båtens tak av presenning og betongen er kanskje en halvmeter. Det går opp for meg hvorfor dekksmannskapet bruker hjelm.

 

Vi nærmer oss en ny pir. Få meter fra piren skifter båtføreren til full fart akterover. To jenter hopper i land, fortøyer raskt. I løpet av sekunder har noen forlatt båten og noen har kommet om bord. Det plystres skingrende i en fløyte, båtføreren gir full fart forover, og båten skubber i fra.

 

Når bølgene fra passerende båter er store, er det en liten fiberarmert presenning som kan løftes opp. Den gir litt beskyttelse mot den verste vannspruten. Siden de fleste om bord er pendlere som reiser med båten daglig, drar de automatisk i tauene som løfter presenningen for å slippe å bli våte.

 

Thailands Tidende

Kveld på kanalen. Mange steder går båtene forbi store parkområder. (Foto: Terje Engø)

 

En tur med kanalbåt er ikke bare en praktisk måte å unngå den voldsomme trafikken i Bangkok, det er også en måte å se litt av det fargerike livet til byens befolkning. Båtene passerer ikke bare mange templer, små restauranter, butikker, mens også like utenfor hjemmene til de som bor der. Mange steder har de pyntet gjerdene langs kanalen med blomster, andre steder bader unger.

 

Bangkok er har et stort nettverk av kanaler. Ikke alle er åpne for båttrafikk. Men det er ikke uten grunn at byen ofte kalles for Østens Venezia.

 

Båtene i kanalen går i fast rute mellom 05.30 og 19.30. Etter denne tid kan du fortsatt chartre din egen båt.

(Thailands Tidende. 13. juni 2021)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)