1. april 2017

Lederartikkel: Skattekaos

Skrevet av 

Norske skattemyndigheter har et forklaringsproblem. De insisterer på at nordmenn i utlandet skal betale kildeskatt og beskattes etter den såkalte fireårsregelen, men argumentasjonen er tynn, og det er ikke klart at de har verken moralsk eller juridisk rett på sin side.

 

EFTA har gitt norske finansmyndigheter frist frem til 8. april på å forsvare kildeskatten, slik vi skriver denne utgaven. Problemet er at alle blir trukket 15 prosent skatt uavhengig av hva man tjener. Dette strider mot EUs regler, som sier at folk med utilstrekkelige midler skal være fritatt for skatt.

 

Fireårsregelen sier at utflyttede nordmenn skal skatte til Norge i utflyttingsåret pluss de tre påfølgende år. Dette virker å være i strid med mange skatteavtaler Norge har inngått, blant annet skatteavtalen med Thailand. Vi rapporterer da også i denne utgaven at det er folk som har fått refundert skatt i disse fire årene ved å påvise at de har skattet til Thailand.

 

Det virker tilfeldig hvor mye skatt nordmenn i Thailand må betale. I Norge avhenger det mye av saksbehandler. I Thailand avhenger det av hvilken provins du bor i. Det er åpenbart liten rettferdighet i dette systemet, så vi får bare oppfordre folk til å forsøke å betale så lite skatt som mulig. Det er hver og ens rett. 

 

[ annonse ]

Vi har et intervju med Frp-politikeren Christian Tybring-Gjedde i denne utgaven. Han har ikke noe annet valg enn å innrømme at partiet hans brøt valgløftet angående fjerning av kildeskatten. Dette har vært en stor skuffelse for mange nordmenn i Thailand. Stortingsrepresentanten sier imidlertid at fjerning av denne skatten fortsatt er et mål for partiet. Så blir det opp til hver og en om de vil gi dem en ny sjanse til høsten. 

 

Tybring-Gjedde sier at «Frp vil at opparbeidet pensjon blir behandlet som en personlig rettighet som fritt kan tas med ut av landet». Dette er et standpunkt alle partier burde ha. Pensjonen er noe man har betalt for. Når det blir lagt bindinger på den så viser det klart og tydelig hvordan staten gir med den ene hånda og tar med den andre. Det er det beste salgsargumentet for private spare- og pensjonsordninger.

Dag A. Ekeberg


Dag A. Ekeberg, redaktør (flere lederartikler)

(© Thailands Tidende. Utgave 4/2017 – 1. april 2017)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge