[ annonse ]
Kommentar: Skal fastboende være engstelige for nye skatteregler? Ill: TT/pix4free.org
1. desember 2023

Kommentar: Skal fastboende være engstelige for nye skatteregler?

Skrevet av 
[ annonse ]

En ny tolkning av skattereglene har skapt panikk blant utlendinger i Thailand. Ingen vet ennå hvor dette fører hen, men uansett kan nordmenn benytte seg av den bilaterale skatteavtalen. 

 

Utspillet fra myndighetene skjedde 15. september, men panikken startet første 25. september med en artikkel i Thai Enquirer, hvor det sto at alle midler som innføres til Thailand vil bli sett på som inntekt og skattes deretter.

 

Det sto spesifikt at også sparepenger som føres inn vil anses som inntekt. Dette står ikke lenger hos Thai Enquirer, og årsaken er nok at det var en feiltolkning.

 

Jeg har lest lovtolkningen på thai, og det står ingen ting om sparepenger, kun inntekter.

 

Siste nytt på området er at det nå er spesifisert at penger som er tjent før 1. januar 2024 kan føres inn i Thailand når som helst (også etter 1. januar 2024) uten at det fører til inntektsskatt.

[ annonser ]

 

Dette rapporteres av advokatfirmaet Baker McKenzie, som også har uttalt til Thai Enquirer at de nye reglene i Thailand nok vil bli testet i rettssystemet.

 

Dette er nok kun det første ledd i «spesifiseringer» av lovfortolkningen. Et utspill uten ytterligere forklaringer har skapt panikk i Thailand, og regjeringen er nødt til å gjøre noe med dette. Utspillet er for øvrig ingen ny lov, men en endret tolkning av eksisterende lovverk fra 1985.

 

I praksis blir det vanskelig for thailandske skattemyndigheter å overholde en slik lovendring. Hvis en nordmann overfører en million kroner til Thailand fra sin sparekonto i Norge for å kjøpe et hus, skal dette da beskattes om inntekt? Nei, forhåpentligvis ikke.

 

Hva med et månedlig beløp man overfører etter at man har fått utbetalt pensjon i Norge? Er dette inntekt? Ja, det er det. Men inntekten er normalt allerede beskattet i Norge. 

 

59 land har skatteavtale med Thailand, akkurat som Norge har. Hovedpoenget med disse avtalene er at de skal forhindre dobbelt beskatning. 

 

Men hva om man isteden bruker et norsk kredittkort til å betale for løpende utgifter i Thailand. Blir dette også beskattet, og i så fall, hvordan?

 

Hvis regjeringen går videre med dette opplegget – som ikke er gitt pr i dag – så kan man ende opp med at alle fastboende nordmenn her må levere inn en selvangivelse til thailandske myndigheter, for deretter å dokumentere betalt skatt overfor norske myndigheter i ettertid.

 

Dette er for øvrig akkurat det mange nordmenn allerede gjør, for å spare skatt totalt sett.

 

Men la oss se på dette i et lys av over 20 års erfaring med thailandske myndigheter. Det man kan si med sikkerhet er at de ikke ønsker å miste pengene utlendinger bringer med seg til Thailand.

 

Det kan kanskje virke slik, på ulike utspill som kommer fra regjeringsmedlemmer, men med en gang det er det minste tegn på at utlendinger forlater Thailand så kommer det nok nye «spesifiseringer».

 

Det jeg sier er at thaier er pragmatikere. De er eksperter på å snu kappen etter vinden for å tjene meste mulig penger på utlendinger. Det går ikke alltid etter planen, inkludert rare utspill, men til syvende og sist vinner ønsket om å beholde pengene frem. Det gjelder for øvrig også ønsket om å beholde investeringene til rike thaier i Thailand – ikke at de investerer i andre, mer skattegunstige, land.

 

Så nei, det er ingen grunn til panikk. Men det kan bli litt mer byråkrati i fremtiden for nordmenn som bor her. 

 

Utlendinger tror kanskje at dette er en policy rettet mot dem, men det stemmer ikke. Pheu Thai lovet ut 10 000 Baht til alle borgere i Thailand i valgkampen – som er antatt å koste 560 milliarder Baht – og er nødt til å øke skatteinntektene for å slippe å låne hele summen... med mindre de finner en måte å droppe valgflesket på. 

 

Målet er velstående thaier (og noen utlendinger) som har inntekter i utlandet, hovedsakelig i skatteparadiser, og fører disse pengene ubeskattet inn i Thailand.

 

Målet med dette er ikke å straffe norske pensjonister som trenger hele pensjonen de får utbetalt (etter skatt i Norge) til å leve for i Thailand.

 

Den velstående eliten med skatterådgivere har gjerne inntekter via gunstige ordninger i land som Singapore og Hong Kong. Disse inntektene er gjerne ubeskattet. Hvis det blir skatt på innføring av midler til Thailand vil de rett og slett la være å ta penger inn – f.eks. til investering her i landet. Det er ikke en situasjon myndighetene her ønsker, hvis de får tenkt seg om. 

 

Som alltid så er det utilsiktede konsekvenser av ting politikere foretar seg. De velstående har allerede funnet måter å omgå de nye reglene på, mens ordinære folk må sitte med tusen ubesvarte spørsmål og være engstelige for pensjonen. Slik er politikernes verden, i Thailand og andre land.

 

Konklusjonen får bli at nordmenn får ha litt is i magen. På en eller annen måte skal man nok unngå at pensjonen som allerede er beskattet i Norge blir beskattet på nytt i Thailand. 

 

Dag A. Ekeberg


Dag A. Ekeberg, redaktør (flere kommentarer)

(© Thailands Tidende. 1. desember 2023

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)