[ annonse ]
Norske pensjonister i Cha-am kan ikke lenger skatte her for deler av pensjonen. Norske pensjonister i Cha-am kan ikke lenger skatte her for deler av pensjonen. Foto: Pixabay
1. april 2017

Bråstopp for kreativ skatteplanlegging

Skrevet av 
[ annonse ]

Norske pensjonister i Cha-am forteller at de plutselig ikke lenger får velge hvor mye de vil skatte til Thailand. Nå må de enten skatte for hele pensjonen eller ingen ting ting. Sjefen på Revenue Office i Cha-am sier til Thailands Tidende at endringen skyldes en klage innlevert i Hua Hin. Hun sier at det nå har gått ut en beskjed til alle skattekontorer om å endre praksis.

 

Vi har de siste par dagene fått henvendelser fra flere nordmenn som forteller at det er blitt endret praksis med skatteinnbetaling i Cha-am. Tidligere har man kunnet møte opp med kontoutskrift og blitt utlignet skatt etter hva som er blitt overført fra Norge til denne kontoen. De siste dagene er det imidlertid blitt slutt på dette. Folk forteller oss at det nå kreves en bekreftelse på inntekt/pensjon fra den norske ambassaden.

 

Minimering av skatt

Det er mange nordmenn som bor i Thailand men som fortsatt er skattepliktige i Norge. De har benyttet seg av skatteavtalen mellom de to land, hvor det står at man skal skatte til Thailand av det beløp som er innført. Dette kan brukes til å fordele skatten mellom de to land for å redusere det totale skattetrykket.

Ulike skattekontorer i Thailand har ulik praksis. Steder med mange utlendinger forlanger gjerne en kontoutskrift som viser hva som er overført. Vi har også hørt om provinser hvor man kun oppgir hvor mye man ønsker å betale i skatt, uten noen form for dokumentasjon.

Kravet med å vise frem en kontoutskrift kan sees på som en formalitet, siden det er mulig å ha flere bankkonti i Thailand, eller overføre penger hit på annen måte.

[ annonser ]

 

Klage i Hua Hin

Vi ringte til Revenue Office i Petchaburi, avdeling Cha-am, og fikk snakke med sjefen, Khun Piyawan Tertkiatikul. Hun forteller at det ble levert inn en klage på kontoret i Hua Hin om at praksisen der ikke var den samme som i Cha-am. Klagen ble behandlet lokalt og deretter sendt inn til hovedkontoret i Nakhon Pathom. Ledelsen på hovedkontoret har nå ifølge Khun Piyawan sendt ut rundskriv til alle skattekontorer om at praksis skal endres.

– Vi har forsøkt å tilpasse oss situasjonen til utlendinger her, sier hun. – Men etter denne klagen vil vi nå gå strikt etter regelverket.

Sjefen sier at klageren er en thailandsk dame som blant annet driver som skattekonsulent for nordmenn i området.

 

Også Pattaya

Khun Piyawan sier at hun har vært i samtale med kolleger i provinsen Chonburi, hvor utlendinger i Pattaya-området betaler skatt. Hun sier at også der vil kravene endres. På Revenue Office i Chonburi har de hatt samme system som i Cha-am, nemlig at de forlanger å få se en kontoutskrift før de ilegger skatt.

Det er som nevnt ulik praksis på ulike skattekontorer i Thailand, så vi vil jobbe med å få bekreftet at Chonburi og andre provinser faktisk endrer sin praksis, slik Cha-am har gjort.

 

Problemer med skatteloven

Spørsmålet er hvordan den nye praksisen stemmer overens med de ulike skatteavtalene Thailand har. Det kan bli problemer overfor skatteavtalen med Norge. Der står det på den ene siden at Thailand har rett til å kreve skatt av den totale inntekten hvis man er bosatt mer enn halve året i Thailand, men det er også en klausul som sier at man kun skal skatte av det som er overført til Thailand, og at det resterende beløp vil bli beskattet i Norge.

En av nordmennene i Cha-am som har tipset oss sier at det er ganske urimelig å skatte for hele pensjonen i Thailand – et land som ikke gir noe tilbake til utlendinger som skatter her. Han mener det er grådighet når de nå vil kreve at man skatter av hele pensjonen.

På Revenue Office i Cha-am er det en overvekt av nordmenn som henvender seg for å betale skatt. Blant andre nasjonaliteter som kommer innom nevner Khun Piyawan at det er en god del svensker og nederlendere.

 

Opp til ambassaden

Når skattevesenet nå krever en bekreftelse fra ambassaden, må vi anta at det eneste ambassaden kan bekrefte er total pensjon/inntekt. De har sannsynligvis vanskelig for å garantere hvor mye en nordmann har overført av penger inn til Thailand i løpet av et år, siden det er mange måter å overføre penger på. Ergo ligger det da an til at nordmenn må skatte av total pensjon/inntekt eller ikke skatte i det hele tatt. I hvert fall inntil det måtte komme nye ordre fra toppledelsen i departementet.

Vi har henvendt oss til den norske ambassade med spørsmål om dette, men har i skrivende stund ikke fått noe svar.

 

Skatteplikt

Mange nordmenn som tilbringer mer enn halve året i Thailand er som nevnt skattepliktige i Norge. Det kan for eksempel være fordi de eier bolig i Norge, eller fordi de ikke har vært utflyttet i minst fire år. De dette gjelder må bevise overfor norske skattemyndigheter hvor mye skatt de har betalt i Thailand for å få dette refundert på neste skatteseddel. Som dokumentasjon kreves kvittering for innbetalt skatt samt bostedsbevis.

Man kan i Thailand tjene ca. 300.000–400.000 baht pr år før man må betale inntektsskatt. Beløpet avhenger blant annet av sivilstand og antall personer man forsørger. Deretter er det en progressiv skala som starter på 5 prosent og øker til 35 prosent for beløp som overstiger fem millioner baht.

(© Thailands Tidende. 1. april 2017)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)