Slik blir røykeområdene seende ut ved Patong Beach. Slik blir røykeområdene seende ut ved Patong Beach. Foto: Patong Municipality/Phuket News
3. november 2017

Ikke røykeforbud ennå, men vær obs likevel

Skrevet av 

20 strender i Thailand er utpekt til å få spesielle røykeområder og bøter for de som røyker utenom disse. Prosjektet skulle vært startet 1. november, men er utsatt til 1. februar. Det er imidlertid ikke alle thaier som er klar over utsettelsen, etter flere forvirrende utspill fra Kystdepartementet.

 

Se deg om før du tar en røyk på en av disse strendene (liste under), i tilfelle det finnes spesielle røykeområder. Thaiene er for tiden opptatt av røykstumper på strendene, så hvis du røyker er det uansett en god ide å ikke hive sneipen rett i sanda. De fleste vil være enige om at det aldri har vært noen gode ide, men en del turister – og ikke minst thaiene selv – har hatt dette som vane. 

 

FAKTA: Disse strendene får røykeområder

Rayong: Mae Pim

Chantaburi: Laem Sing

Chonburi: Pattaya, Jomtien, Bangsaen

Phetchaburi: Cha-am

Prachuab Khirikhan: Khao Takiab

[ annonse ]

Surat Thani: Bo Phut (Samui), Chalok Ban Kao (Koh Tao)

Chumphon: Haad Sai Ree

Phuket: Patong

Phang Nga: Khao Lak, Koh Khai Nok, Koh Khai Nai

Songkhla: Simila

Krabi: Phra Ae, Klong Dao, Klong Kwang

(Dette er 18 av de 20 strendene, de to siste har vi ikke klart å finne navnene på, men vi antar at det ikke dreier seg om populære turiststrender for utlendinger.)

 

18 spesielle røykeområder på Patong Beach

I Phuket har de begynt å lage egne røykeområder (se bildet over). Det er Patong Beach som er med i prøveprosjektet fra Phukets side. Patong Beach har nå sju slike områder, men planen er at de skal få 18 stykker. Patong-ordfører Chalermluck Kebsup sier til Phuket News at de nærmeste tre månedene vil bli brukt til å informere turister og thaier som jobber på strendene, og sette opp advarselsskilter i forbindelse med røykeområdene som bygges.

 

Forvirring på Koh Samui

I Surat Thani-provinsen er det Bo Phut Beach på Koh Samui og Chalok Ban Kao Beach på Koh Tao som er med i prøveprosjektet. Avisa Daily News rapporterer om forvirring på Koh Samui. Populære Chaweng Beach og Lamai Beach er ikke med i prosjektet. På Chaweng Beach har hotellene likevel begynt å sette av egne soner til røyking. 

Haad Rin Beach – kjent for Full Moon Parties – på Koh Phangan er heller ikke med i prosjektet. 

 

Ingen tegn i Pattaya

Både Pattaya og Jomtien Beach er med i prosjektet, men vi har ikke observert noen røykeområder der ennå. Det deles imidlertid i disse dager ut nye liggestoler og parasoller på strender i Pattaya-området. Det meldes om at prisene er økt fra 40 baht til 60 og noen steder 100 baht pr seng.

På Bangsaen Beach halvveis mellom Pattaya og Bangkok er det satt opp røykeskur, men de er ikke tatt i bruk ennå. Disse har tak og vegger av glass, i motsetning til røykeområdene på Patong Beach.

 

Hua Hin: Forbud mot alkohol, ikke røyk

I Hua Hin er det stranda Khao Takiab syd for hovedstranda som er med i prosjektet. På selve Hua Hin Beach har det imidlertid kommet opp en skilt om at det er forbudt å nyte alkohol. Her er det noen myndighetspersoner som har misforstått, eventuelt har tatt et eget initiativ.

 

Forvirrende utspill

Det er departementet med ansvar for kystområdene (Department of Marine and Coastal Resources – DMCR) som står bak utspillet. Det har i pressen vært presentert som en ny lov, men det er det ikke. Det er definert som et «prosjekt» basert på en MOU (Memorandum of Understanding). Sjefen for departementet, Jatuporn Buruspat, har imidlertid valgt å sitere en lov fra 2015 om at man kan få straff på inntil 100.000 baht eller ett år i fengsel for å søple til marine områder. Dette utsagnet er sitert i pressen verden over, men ingen rettsinstans – enn si Justisdepartementet –  har etter det vi kan se uttalt seg om dette. Folk som kjenner til Thailand tror ikke noe på at de vil fengsle folk som røyker, men utspillet har vakt stor oppsikt.

Enkelte medier hevder at bøtene vil ligge på 2000 baht, som er mer i tråd med normen på andre områder.

 

LES MER: Thailand gjort til latter på grunn av seks sigarettsneiper

 

Gir rom for uærlige politimenn

Kritiske røster har som et eksempel vist til områdene rundt BTS-stasjonene i Bangkok for å antyde hva som kan skje med dette røykeforbudet på strendene. Det har versert mange historier om smarte politifolk som holder til rundt BTS-stasjonene – i områder de vet det ikke er noen steder å stumpe røyken – på jakt etter intetanende turister. Når turistene stumper røyken dukker politimannen opp og forlanger (etter det vi leser) to tusen baht i bot.

Loven de ønsker å bruke mot røyking på strendene er mye mer drakonisk. Kritikere på forumet Thaivisa har antydet at det nå er stor jubel blant uærlige politifolk. Under trussel om fengsel håper de at turister vil bla opp hundre tusen baht til en person i politiuniform.

(© Thailands Tidende 3. november 2017)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge