Generalløytnant Surachet Hakpan holder pressekonferanse etter et raid 22. oktober. Generalløytnant Surachet Hakpan holder pressekonferanse etter et raid 22. oktober. Faksimile: Khaosod
4. november 2017

Politiet jakter fargede, beskyldes for rasisme

Skrevet av 

Etter fire raid i Bangkok og ett i Pattaya har nærmere 200 afrikanere blitt anholdt av politiet. Det er samme politisjef som har ledet alle raidene, og han sier klart og tydelig at det er svarte mennesker som er mål for raidene.

 

Thailands Tidende rapporterte 1. november om en nordmann som fikk politi og militære på døra i leilighetsbygget kl. 7 om morgenen. Dette var et raid rettet mot afrikanere, så han slapp etter litt om og men å få rommet sitt ransaket. 27 personer ble anholdt. 9 av disse hadde ugyldig visum. Raidet i Pattaya var ledet av samme politisjef som ledet de fire raidene som har vært i Bangkok siden juli.

 

Militær unntakslov

Det første raidet skjedde i Bangkok 13. juli. Da ble i overkant av 80 afrikanere anholdt i turistområdet rundt Soi Nana 4. De fleste var fra Uganda, ifølge avisa Khaosod. Disse raidene har vært gjort i samarbeid mellom politi og militære, og de hadde ikke noen rettsordre før de slo til. Årsaken skal være at det militære brukte unntaksloven som gir dem rett til å ransake folk uten noen ordre fra rettsvesenet.

 

– Irritasjonsmoment

Generalløytnant Surachet Hakpan, som leder disse raidene, uttalte: – Vi har mottatt klager fra både lokalbefolkningen og utenlandske turister at det var prostitusjon og svarte mennesker som planla kriminelle handlinger i området. De utgjorde et irritasjonsmoment for menneskene i området. 

15. september var det et nytt raid. Avisa Thairath oppgir ikke hvor mange som ble arrestert, men det var afrikanere som driver med svindel og skimming av minibankkort som var målgruppen. 

 

[ annonse ]

Dating-scam og narkotika

15. oktober kom neste raid. 52 mennesker ble arrestert i områdene Nana og Khlong Toei. En uke senere ble ytterligere 14 arrestert i Bang Na, Udomsuk og Lat Phrao. De arresterte var fra Somalia, Nigeria og Tanzania, men det inkluderte også folk fra Usbekistan, ifølge avisa Khaosod. Mange hadde ikke gyldig visum, og noen blir også nå anklaget for å ha drevet med narkotikasmugling og svindel via datingtjenester på nett.

 

Omstridt politisjef

Generalløytnant Surachet Hakpan blir i en lederartikkel i Bangkok Post omtalt som dynamisk og omstridt. Han er nettopp blitt utpekt som leder av det nye Tourism Police Bureau (TPB), og har i den forbindelse ledet raid mot utlendinger både i Phuket og på Koh Samui. Målet har vært å ta folk som jobber uten arbeidstillatelse.

Samme mann omtales også som leder av nødresponsteamet «191» som er oppkalt etter politiets nødnummer i Thailand. Det er dette teamet som har ledet raidene mot afrikanere. 

Generalløytnanten ble for to dager siden intervjuet av tv-kanalen TV7. Han sa da at det var 200.000 afrikanere som oppholdet seg ulovlig i Thailand, hvorav 80.000 fra Somalia og Nigeria. Mange av disse driver med kriminell aktivitet og narkotika.

 

Beskyldes for rasisme

Reportasjen for to dager siden ga seg utslag i en lang diskusjon på det største forumet for utlendinger i Thailand – Thaivisa. En del kommentatorer syntes det var bra at det ble tatt tak i dette problemet, for de hadde selv observert mørkhudede bondefangere og prostituerte, spesielt i turistområdene rundt Sukhumvit Soi Nana.

Men det kom fort motforestillinger, og advarsler mot å drive med rasemessig profilering. I vestlige land har det lenge vært strengt forbudt å profilere basert på hudfarge. Noen mente at den politiske korrektheten har gått altfor langt i Vesten, mens andre mente at det var uholdbart å foreta raid basert på hudfarge.

(© Thailands Tidende 4. november 2017)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge