SKREMT: Svein Stubberud og Wanna Thaokham forteller om sjokkopplevelsen. SKREMT: Svein Stubberud og Wanna Thaokham forteller om sjokkopplevelsen. Foto: Dag A. Ekeberg
1. november 2017

Utsatt for to brutale politiraid

Skrevet av 

Svein Stubberud fra Gran på Hadeland var en av de 32  bridgespillerne som ble arrestert i februar i fjor. Nå har han igjen blitt utsatt for røff behandling av politiet. De raidet leilighetsbygget hans tidlig en morgen.

 

Denne gangen var i tillegg også det militære med på raidet. Derfor var det gassmasker og maskingevær å se blant de flere titalls politimenn og militære som raidet A&B Apartments i Soi Bongkot i Pattaya 29. september. De dundret på dørene, vekte beboerne og forlangte å få ransake leilighetene.

Svein Stubberud (54) har besøkt Thailand i 30 år og bodd fast her de siste fem. Nå er han imidlertid betenkt over situasjonen. Han trodde det var mafia som kom for å rane ham, og det tok lang tid å komme over sjokket.

Raidene har fortsatt etter dette også, men da hovedsakelig i Bangkok.

raid

Beboerne ble vekket av militære med maskingevær og gassmasker (Faksimile: T News)

 

Bridgespillere arrestert

[ annonse ]

Stubberud var blant de 32 nå «berømte» bridgespillerne som 3. februar 2016 ble arrestert og satt ni timer i varetekt før den kvinnelige lederen av Thailands bridgeforening fikk forklart Pattaya-politiet hva spillet dreide seg om, og at det ikke var snakk om gambling om penger. Pattaya og Thailand ble gjort til latter, men de 32 bridgespillerne verken smilte eller lo der de satt sperret inne. Det tok lang tid før politiet endelig henla saken, og det har aldri kommet noen unnskyldning fra offisielt hold.

 

LES: Bridgespill med problemer i Pattaya

LES: Lederartikkel: Bridge i Cha-am og Pattaya 

 

På jakt etter svarte folk

29. september dukket altså politiet igjen opp i Stubberuds liv. Flere titalls av dem raidet leilighetskomplekset A&B Apartments i Soi Bongkot klokken sju på morgenen, da flesteparten av beboerne lå og sov.

Politiet var ute etter svarte, ifølge egne utsagn. De arresterte to svarte jenter som ikke hadde visum i orden. Antakelsen var at de arbeidet som prostituerte. En annen fastboende utlending fikk også sitt rom ransaket. Han var svart – amerikaner, ikke afrikaner. Han bodde der fast sammen med sin thailandske kjæreste, men måtte altså finne seg i at politiet ransaket leiligheten hans.

 

LES: Politiet jakter fargede, beskyldes for rasisme

 

Hvit mann slapp

Stubberud var heldigere, etter at det første sjokket hadde gitt seg litt. De var ikke på jakt etter hvite menn. Da det viste seg at det kun var Stubberud og kjæresten Wanna Thaokham fra provinsen Nan som bodde i leiligheten, ba politiet om å få se passet til Stubberud. Da det viste seg å være i orden dro de videre til neste rom.

 

Sjokkvåkning

Svein Stubberud forteller om det som skjedde morgenen 29. september:

– Jeg våknet i sjokk. Jeg trodde det var mafia som var i ferd med å bryte seg inn i rommet og rane meg.

Wanna forsto raskt at det var politiet. Hun ble mer irritert enn redd. Hun var ikke kledd for å motta besøkende og var også syk den dagen.

– Dette var altfor tidlig for en razzia. Det er ikke riktig av myndighetene å opptre på denne måten. De brukte altfor sterke virkemidler.

Vi spurte Stubberud:

– Er du blitt skvetten av deg etter dette?

– Ja, litt, innrømmer han.

– Tenker du nå på å flytte fra Thailand?

– Jeg er betenkt, men jeg blir nok boende her, sier han. – Men nå holder det med politirazzia. To ganger er nok!

 

Ymse beboere

Det er mange titalls rom i dette leilighetskomplekset. Mange skandinaver har tilhold her, men også engelskmenn er godt representert, blir vi fortalt. I den senere tid har det altså vært en del afrikanere som har leid rom, i hovedsak prostituerte kvinner. Stubberud forteller at han for moro skyld spurte en av dem hvor mye de tok seg betalt. Svaret var 3000 baht.

Eieren av A&B Apartments har også havnet i problemer. Han har plikt til å rapportere alle utlendinger til immigrasjonsvesenet i løpet av de første 24 timene de bor der. Det hadde han tydeligvis ikke gjort. Nå er det ingen afrikanere lenger som bor i bygget, opplyser Stubberud. 

 

Bridge til besvær

Vi får også litt opplysninger om hvordan det var å sitte i varetekt etter bridgelaget i februar i fjor. Foranledningen var at en dame som var oppsagt på restauranten der de spilte bridge hevnet seg med å gå til politiet og levere inn en falsk anmeldelse. Politiet trodde åpenbart på henne og brakte inn drøyt 50 personer i et raid til de overraskede europeiske pensjonistene som trodde det var greit å spille litt bridge i Thailand.

De slapp først ut kl. fire om natta, etter ni timer i varetekt. Wanna fikk aller nødigst bringe inn mat mens de satt der. En hollandsk dame som trengte medisiner var imidlertid ille ute.

– Jeg hadde ikke 5000 baht til kausjon, så jeg ble ført ut av politistasjonen av to politimenn, som brakte meg til nærmeste minibank. De fulgte veldig nøye med på enhver bevegelse.

 

Har alle papirer i orden

– Så du har alle papirer i orden?

– Ja, det er veldig viktig her. Jeg har pass og visum i orden. Det har jeg alltid hatt, siden første gang jeg kom hit for 30 år siden.

Stubberud har konkrete beviser for 30-årsjubileet. Han har en t-skjorte hvor det står «30 år» inne i en laurbærkrans, med navnet hans under.

Hadelendingen forteller at han driver mest med treningsstudio og bridge her. Han innrømmer at han ligger godt an på rankingen i Jomtien and Pattaya Bridge Club. Det sosiale livet blir stort sett tilbrakt på Scandinavia Bar på Beach Road. Det er stamstedet. Han trives godt i Thailand, og vil nødig flytte. Men blir det et tredje ubehagelig møte med politiet så er det et åpent spørsmål.

------------

 

Raidene fortsetter i Bangkok

Etter raidene i Pattaya har politiet fokusert på Bangkok. 15. oktober var drøyt 200 politimenn involvert i en arrestasjon av 52 personer fra Nigeria, Tanzania og Usbekistan. Politiet innrømmer at de for tiden er spesielt opptatt av folk fra Afrika. 

21 oktober var det nye raid. Da arresterte de sju personer fra Somalia og to fra Nigeria. Ingen av dem hadde gyldig visum.

(© Thailands Tidende. Utgave 11/2017 – 1. november 2017)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge