Maria Poonlertlarp Ehren var en av favorittene til tittelen. Maria Poonlertlarp Ehren var en av favorittene til tittelen. Ill: Skjermdump
29. november 2017

Nettstorm rundt Miss Marias «tabbe» i Miss Universe

Skrevet av 

Nettet i Thailand har vært i kok etter at en av favorittene til Miss Universe-tittelen – thaisvenske Maria – havnet på en for noen litt skuffende femte plass. Den norske missen Kaja Caroline gir her sine synspunkter på kontroversen rundt Marias svar på et veldig generelt spørsmål samt kåringen ellers.

 

Thaisvenske Maria Poonlertlarp Ehren (25) oppnådde drømmen om å vinne landsfinalen i Miss Universe så hun kunne få en talerstol for sine meninger – en god plattform for å kunne bidra til bedre forhold for gravide tenåringer og å jobbe mot en bedre miljømessig verden, fortalte hun til Thailands Tidende før hun reiste til verdensfinalen i Las Vegas.

I finalen mandag morgen (thailandsk tid) gikk hun nesten helt til topps, med bare fire av 92 deltagere foran seg på resultatlisten. Mens konkurransen gikk stille for seg i norske mediekanaler, var det enorm oppmerksomhet i Thailand. Hun var i manges øyne en av favorittene og mange thaier håpet og trodde at hun ville vinne. Det var arrangert Miss Universe-fester over hele landet under direktesendingen.

Miss Universe

Norsk miss Kaja Caroline Kojan mener at Maria valgte feil retning i sitt svar. (Foto: Miss Universe)

 

Bommet på svar?

Sosiale medier og presse i Thailand har vært fulle av kommentarer om at Maria bommet på svaret på det siste spørsmålet før missen ble kåret. Maria har vært vanskelig å få tak i etter konkurransen, men fra hotellrommet i Las Vegas bekrefter Norges deltager Kaja Caroline Kojan (20) ovenfor Thailands Tidende at Maria nok gikk i gal retning i svaret sitt. Spørsmålet var hva hun synes den største bevegelsen innen sosiale bevegelser for hennes generasjon er. Maria svarte at siden befolkningen er aldrende, er det viktig å investere i unge som vokser opp. Kaja Caroline røper at «fasiten» blant de bak kulissene var en annen.

– Maria var veldig flink, men svaret burde nok ha vært mer i retning av at den største sosiale bevegelsen i vår generasjon er sosiale medier og teknologi. Med teknologien vi har i dag kan vi kommunisere med hele verden, noe som for eksempel kan bidra til samarbeid og fred mellom land og innbyggere, mener Kaja Caroline.

[ annonse ]

 

LES OGSÅ: Miss Maria har planene klare (video)

 

Gråtkvalt

– Jeg er glad for at alle hadde troen på meg, men er litt skuffet over at jeg ikke klarte å levere så bra som folk forventet. Men jeg gjorde mitt beste, sa Maria med tårer i øynene etter at Miss Universe-vinneren fra Sør-Afrika jublet med hendene over et kronepyntet hode.

I etterpåklokskapens lys har det i Thailand blitt diskutert om årsaken til at Maria ble stemt ut. Var det hennes svar på spørsmålet, klærne hun hadde valgt, eller var det rett og slett at Miss Sør-Afrika var en bedre kandidat. Spørsmålene til missene fra Jamaica, Colombia, Venezuela og Sør-Afrika handlet om henholdsvis hvordan man skal takle seksuell trakassering, hvordan forklare terrorisme til et barn, hvordan sosiale medier påvirker skjønnhetsidealet og hva som er kvinners største utfordringer på arbeidsplassen. Tilsynelatende mer konkrete spørsmål enn det Maria fikk, i følge reaksjoner på sosiale medier og i thailandsk presse.

Miss Universe

Norsk miss Kaja Caroline Kojan sammen med vinner Demi-Leigh Nel-Peters fra Sør-Afrika. (Foto: Miss Universe)

 

Brukte ikke tolk

Mange mente også at Maria ikke forstod uttrykket «social movement» i spørsmålet, og at det var et for åpent spørsmål i forhold til konkurrentenes spørsmål. Den norske missen Kaja Caroline sier:

– Flere av de siste fem måtte ha tolk, og fikk god tid til å tenke i forhold til Maria, som svarte på engelsk.

– Fikk dere spørsmålene på sparket, eller fikk dere forberede dere på forhånd?

– Vi fikk alle spørsmål på sparket på scenen, ingen tid til forberedelser.

– Flere bookmakere hadde Maria som favoritt, hvem trodde du ville vinne?

– Min favoritt var Sør-Afrika, deretter Sverige. De har så utrolig fine personligheter, de er sterke og har meninger. Selvfølgelig skulle jeg ønske jeg hadde vunnet, men jeg er utrolig glad på Demi-Leigh Nel-Peters fra Sør-Afrikas vegne. Vinneren og jeg har blitt veldig gode venner, forteller Kaja Caroline Kojan fra Kongsvinger som selv har vietnamesisk far og norsk mor.

 

– Konkret nok

Den thailandske TV-journalisten Karuna Buakamsri mente spørsmålet var konkret nok.

– Siden konkurransen heter nettopp Miss Universe vil spørsmålene være relatert til ting som skjer i verden, skrev hun på Facebook. Hun mente det beste svaret hadde vært å snakke om kampanjen #MeToo, som slåss for mindre seksuell trakassering av kvinner.

Maria ble med sin 5. plass den høyest plasserte thailandske deltager i Miss Universe siden Porntip Nakhirunkanok vant i 1988, før det vant også Thailand i 1965 med Apasara Hongsakula.

Miss Universe

Porntip Nakhirunkanok ble kåret til Miss Universe i 1988. (Foto: Miss Universe Thailand)

 

Miss Universe

Apasara Hongsakula ble kåret til Miss Universe i 1965. (Foto: Miss Universe Thailand)

(© Thailands Tidende 29. november 2017)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Nyoppusset leilighet - Pattaya
( / Leilighet selges)

Nyoppusset leilighet - Pattaya

Thailand i Norge