Høy kriminalitet blant innvandrere – men ikke thaier
12. desember 2017

Høy kriminalitet blant innvandrere – men ikke thaier

Skrevet av 

Innvandrere til Norge er mer kriminelle enn etniske nordmenn. Afrika, Asia, Øst-Europa og Sør-Amerika leder an. Fra Asia er det store forskjeller mellom landene. Thaiene har lavere kriminalitet enn etniske nordmenn.

 

Statistisk sentralbyrå (SSB) har kommet med en ny undersøkelse om kriminalitet blant innvandrere og barn med innvandrerforeldre. Denne har tatt for seg personer som var bosatt i Norge i 2010, og har sett på antall registrerte lovbrytere i årene 2010–13.

I 2010 var det 10.319 thaier i Norge, men kun 52 barn hvor begge foreldrene var thai. I dag er det nesten 20.000 thaier bosatt i Norge.

Blant thaier i Norge er det 3,9 prosent registrerte lovbrytere, ifølge denne undersøkelsen. Snittet i hele befolkningen er 4,5, mens snittet for innvandrere generelt er 6,7.

 

FAKTA: Kriminalitet blant innvandrere til Norge

SSB

På grunn av at kvinner er mindre kriminelt belastet enn menn – og at kriminaliteten varierer med alder – liker SSB også å presenterte såkalte justerte tall i rapportene sine. Ser man på de justerte tallene så blir kriminaliteten blant thaier 4,7 og for innvandrere generelt 5,8. Tallet går altså ned for innvandrere generelt, fordi det er prosentvis flere voksne (men ikke eldre) menn i innvandrerbefolkningen enn i befolkningen generelt. Men det er også problemer med justering av slike tall, for det er ikke gitt at innvandrere oppfører seg som etniske nordmenn når det gjelder kriminell adferd.

Barn av innvandrerforeldre er sterkere kriminelt belastet enn foreldrene. Hele 11,3 prosent er registrerte lovbrytere.

[ annonse ]

Naturlig nok er det få eldre blant disse, så når tallene justeres for aldersfordeling går tallet ned til 6,8. Uansett om man bruker reelle eller justerte tall er dette høyere enn foreldregenerasjonen, og viser at trenden fra andre steder i verden om problemer i annengenerasjonen av innvandrere også finnes i Norge.

Blant de asiatiske landene er innvandrere fra Filippinene, Kina, India og Thailand underrepresentert på kriminalitetsstatistikken, mens innvandrere fra Afghanistan, Irak, Iran og Tyrkia er overrepresentert. Omtrent midt på treet finner man Sri Lanka, Pakistan og Vietnam.

Les rapporten fra SSB.

(© Thailands Tidende 12. desember 2017)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Hus Cha-am nær strand
( / Hus til salgs)

Hus Cha-am nær strand

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Thailand i Norge