[ annonse ]
Grønne land har visumfritak i Schengen. Thailand er ikke blant dem. Grå land må ha visum, mørkegrå land også transittvisum. Grønne land har visumfritak i Schengen. Thailand er ikke blant dem. Grå land må ha visum, mørkegrå land også transittvisum. Ill: Wikipedia
13. mars 2024

Frankrike stiller seg bak Thailands ønske om visumfritak til Schengen

Skrevet av 
[ annonse ]

Thailands statsminister Srettha Thavisin håper at thaier allerede neste år kan reise til Schengen-landene – inkludert Norge – i 90 dager uten å søke visum.

 

Thaier som skal besøke Norge må som kjent søke visum først, i motsetning til folk fra hele 63 av verdens land, som har visumfritak. Disse 63 landene inkluderer verdens i-land samt de fleste landene i Sør-Amerika. Afrika og Asia har derimot i stor grad ikke visumfritak (se kart hos Wikipedia).

 

Dette dreier seg om et såkalt besøksvisum (også kalt Schengen-visum) med 90 dagers gyldighet. De som vil til Norge må fylle ut et onlineskjema hos UDI, samle sammen dokumenter og deretter bestille time hos firmaet VFS i Bangkok for å levere dokumentene. Deretter får man svar normalt innen 2–3 uker.

 

Det er ifølge thailandske myndigheter ca. 200 000 thaier som besøker Schengen-landene hvert år, et tall som vil øke hvis det blir visumfritak.

 

Thailand er et av landene i verden med størst forskjell mellom rike og fattige (kun Russland og India hadde større forskjeller, ifølge en undersøkelse for noen år siden). Den rike delen av Thailands befolkning øker stadig, og det er et stort antall thaier som ferdes verden rundt og ifølge rapporter legger igjen godt med penger.

[ annonser ]

 

Av de 11 ASEAN-landene, er det fire land som allerede har visumfritak. Det gjelder nabolandet Malaysia, samt Singapore og ministatene Brunei og Timor-Leste.

 

De andre landene i området her som har visumfritak er Sør-Korea, Japan, Taiwan og Hong Kong.

 

Tidligere i år var det samtaler mellom fem ASEAN-land og EU angående gjensidig visumpolitikk. Planen var at EU-borgere kunne reise mellom landene Thailand, Laos, Myanmar, Kambodsja og Vietnam med kun ett visum. Til gjengjeld ønsker disse fem landene visumfritak for innreise til Schengen-området.

 

Den avtalen kan nok ligge litt inn i fremtiden, men en avtale for kun Thailand kom et godt steg videre etter at statsminister Strettha Thavisin hadde et møte med fransk president Emmanuel Macron på mandag denne uken.

 

I en pressekonferanse etter møtet lovet Emmanuel Macron sin støtte til Thailands ønske om visumfritak.

 

Thailand og Frankrike kan starte sitt felles fremstøt for visumfri-initiativet etter valget til Europaparlamentet, som er planlagt avholdt fra 6. til 9. juni i år, sa Srettha, som la til at en avtale kan være mulig innen utgangen av 2024.

 

Som kjent har EU-land, inkludert Norge, visumfritak til Thailand, dog kun i 30 dager, men det er mulig å forlenge oppholdet med ytterligere 30 dager på et immigrasjonskontor.

 

Thailands statsminister har som mål å styrke verdien av det thailandske passet. For øyeblikket har thailandske statsborgere visumfri tilgang til kun 35 land.

 

1. mars trådte en gjensidig pakt med Kina i kraft, hvor landets borgere har visumfritak i 30 dager. 

 

Det er for øvrig også forhandlinger om en frihandelsavtale på gang mellom EU og Thailand. President Macron kommer på statsbesøk til Thailand neste år. 

 

(© Thailands Tidende. 13. mars 2024)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)