1. januar 2018

Lederartikkel: Prute eller gi driks?

Skrevet av 

Ferske thailandsfarere har en tendens til å gi driks til feil personer og prute på feil steder. Det handler om å vite hvem som allerede har bakt driksen inn i prisen og hvem som selger til tilnærmet kostpris.

 

Når du befinner deg på et marked gjør du følgende: Se deg rundt! Er du omgitt av turister så befinner du deg på et turistmarked. Der er prisene satt høyt for å gi rom for pruting, så bare kjør i vei, se hvor gode skuespillere selgerne er. De vil klage over at de ikke tjener noe på salget, men det er naturligvis bare diktning.

 

Hvis du er omgitt av i hovedsak thaier, så tyder det på at du befinner deg på et ordinært marked for lokalbefolkningen. Der er det normalt ikke lagt inn noe prutningsmonn. Hvis du kjøper flere eksemplarer av en vare kan du få litt kvantumsrabatt. Det kan også være mulig å få noen baht avslag, men bruk hodet. Hvis du synes du får utrolig mye for pengene, så kan det kanskje være like greit å la være å prute. Ingen av disse selgerne har for mye penger å rutte med.

 

I denne utgaven gir vi en guide til hvor mye driks du bør gi. Hvis du synes at en times massasje til to hundre baht er utrolig rimelig, så er det litt dumt å stille opp med kun tjue baht i driks. Gi heller hundre eller to hundre baht. Mange ansatte innen massasje har en dårlig grunnlønn og lever i hovedsak av driks.

 

[ annonse ]

Drosjer og minibusser som kjører til avtalt pris har allerede lagt inn en god provisjon, så der trenger du ikke gi driks. Hvis du bor i Thailand hele eller deler av året så skaffer du deg kanskje kontakt med håndverkere. Gi alltid litt driks til disse. Da kommer de raskt neste gang du får en vannlekkasje. Les mer om driks på side 8–9.

Dag A. Ekeberg


Dag A. Ekeberg, redaktør (flere lederartikler)

(© Thailands Tidende. Utgave 1/2018 – 1. januar 2018)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge