[ annonse ]
Det bygges condoer i stor fart i Thailand. Folk spekulerer i videreutleie. Det bygges condoer i stor fart i Thailand. Folk spekulerer i videreutleie. Foto: Dag A. Ekeberg
21. januar 2020

Innstramninger på boliglån varte kun ni måneder

Skrevet av 
[ annonse ]

Frykten for en økonomisk krise ala 1997 var en av årsakene til restriksjonene på boliglån som ble innført i april i fjor. Men nå fjernes de igjen, for å gjøre situasjonen «enklere for låntakere».

 

Den thailandske sentralbanken oppgir at årsaken er at de ønsker å «gjøre livet enklere for låntakere». Det ble opplyst under en pressekonferanse i går. Samtidig gjør det utvilsomt også livet enklere for banker og eiendomsutviklere, uten at det blir nevnt som årsak.

 

Det er en stor spekulasjonsøkonomi når det gjelder eiendom i Thailand, og mange kjøper hus og leiligheter for videreutleie.

 

Denne utviklingen er naturlig nok hotellnæringen imot, men denne gangen ble lobbyen til hotellnæringen tydeligvis ikke hørt.

 

LES: Vanskeligere å få lån – kan bli mange usolgte condoer (2019)

[ annonser ]

LES: «Cashback condos» bekymrer (2018) 

 

Det blir fortsatt ikke noe krav om egenkapital for de som kjøper eiendom for første gang. I tillegg kan må man nå få låne ti prosent av kjøpesummen til «ekstra utgifter» som møbler etc. Den muligheten forsvant i april i fjor, og det er nettopp slike ting banker og eiendomsutviklere bruker til å lokke til seg kjøpere.

 

Mange velstående familier kjøper eiendom til utleie i navn til barna, og da blir det jo deres første eiendom, og de får i praksis penger i hånda – nærmere bestemt ti prosent – når de handler. Tiprosentsregelen gjelder for all eiendom opp til en verdi av ti millioner baht.

 

De som allerede eier eiendom, og skal kjøper flere, trenger nå kun ti prosent egenkapital, mot den tidligere grensen på tjue prosent, som altså varte kun i ni måneder.

 

De som har andre boliglån som ikke har vært misligholdt de første to årene, får denne rettigheten. Tidligere måtte man vise til tre års punktlig innbetaling.

 

Til sammenligning er det i Norge krav om 15 prosent egenkapital ved huslån.

 

De nye reglene trådde i kraft i går. Det var viseguvernør i sentralbanken Ronadol Numnonda som kunngjorde dette, ifølge Reuters.

 

Thaiers private gjeld utgjør nå 79,1 prosent av BNP, noe som er blant de høyeste i regionen. Uansvarlig utlån og boligspekulasjon var en av årsakene bak den økonomiske krisen i 1997/98.

(© Thailands Tidende. 21. januar 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)