[ annonse ]
Slik fortoner Songkran seg for mange utlendinger. Her fra Chiang Mai. Slik fortoner Songkran seg for mange utlendinger. Her fra Chiang Mai. Foto: Phuket@photographer.net, Flickr.com
9. mars 2020

Toner ned Songkran, men vanskelig å forby vannkasting

Skrevet av 
[ annonse ]

Mange guvernører og ordførere har avlyst offisielle songkranfeiringer i sine distrikter i april i år. Ordføreren fra stedet med den lengste og mest beryktede vannfestivalen, Pattaya, innrømmer imidlertid at det blir vanskelig å stoppe den ville vannkrigen.

 

Noen utlendinger foretrekker den opprinnelige songkranfeiringen, som tidligere var thailandsk nyttår, med tempelbesøk og forsiktig dunking av munker etc. fra en kopp med vann.

 

Men det de fleste utlendinger forbinder med songkran er vannkanoner og gjennomvåte mennesker overalt. Mest beryktet i så måte er Khao San Road i Bangkok, Chiang Mai og Pattaya.

 

I Pattaya pleier vannfestivalen å vare helt fra 10. april til den store avslutningen med Wan Lai 19. april. De fleste andre steder feires det 13-15. april.

 

Wan Lai starter normalt i Bangsean når Songkran slutter de fleste andre steder, altså 16. april. Biler med vannbeholdere og vannkanoner beveger seg så sakte men sikkert mot Naklua og Pattaya, hvor hovedvegene er fullstendig sperret av folk som spruter vann på hverandre 18. og 19. april.

[ annonser ]

 

LES: Songkran – tradisjoner bak kaoset (2019)

LES: Songkran ikke farligere enn resten av året (2018)

LES: VIDEO: Songkran også i Norge! (2019)

LES: Songkran starter – politiet sjekker både veger og nett (2019)

 

Men i år har ordførerne i Bangsaen og Pattaya – som for øvrig er brødre: Narongchai og Sonthaya Khunpluem – begge proklamert at Wan Lai er avlyst grunnet covid-19-viruset.

 

Offisielle arrangementer i forbindelse med Songkran er også avlyst i Pattaya, og ordføreren har oppfordret private aktører til også å avlyse eventuelle arrangementer.

 

Ordføreren i Pattaya har imidlertid måttet innrømme at det blir vanskelig å stoppe den private songkranfeiringen, som i Pattaya går ut på at gjester i en mengde ulike barer langs hovedvegene står og spruter vann på hverandre og forbipasserende i en drøy uke.

 

Hva som skjer med Wan Lai er også et åpent spørsmål. Dette er den varmeste tiden på året, og både store og små barn forventer at de skal ut med bilen og sprute vann på hverandre.

 

Vannfestivalen er et kjærkomment tillegg i inntektene for mange bareiere i Pattaya hvert år, når høysesongen normalt er over. Samtidig er det også mange utlendinger som forlater Pattaya – eller Thailand i sin helhet – under denne festivalen. De som ikke er med på «leken» må jo holde seg innendørs eller inne i en bil for å unngå å bli våt og kanskje også få talkumpulver og møkket isvann over seg.

 

I år blir vannfestivalen ekstra viktig for handelsstanden, siden antall turister har gått ned som følge av Covid-19-viruset, samt at Pattaya Music Festival, som var planlagt 20–21. mars, er utsatt på ubestemt tid.

 

LES: Virus: Antall risikoland redusert til fire – myndighetene roter

LES: Virus: Ingen advarer mot å reise til Thailand

 

Så da blir spørsmålet om det virkelig blir noen vannfestival i Pattaya i år. I skrivende stund kan ingen svare sikkert på det. Flere medier proklamerte at «Songkran i Pattaya er kansellert» etter ordførerens utspill. De overskriftene vil naturlig nok føre til at mange dropper planene om deltakelse i vannfestivalen.

 

Videre har myndighetene i Thailand vist at de kan ombestemme seg raskt angående virustilstanden her, så det er umulig å forutse hva de sentrale styresmaktene kan foreta seg i forbindelse med Songkran.

 

Tidligere år har myndighetene forsøkt å få en slutt på bruken av vannkanoner og talkumpulver, og få folket tilbake til høytidens opprinnelige feiring, men uten spesielt stort hell. Men hvis myndighetene går ut med et strengt forbud og truer med fengselsstraff så er det kanskje mange som følger påbudet.

 

I tidligere tider i Pattaya opererte handelsstanden stort sett som de ville, og med politibeskyttelse har de eksempelvis holdt åpent og servert alkohol på dager hvor det har vært forbudt, som buddhistiske helligdager og valgdager.

 

Men de siste årene har det vært nærmest totalt stengt på slike dager. Under militærstyret har politiet tydeligvis ikke kunnet love beskyttelse for sine vanlige kunder blant bareierne. Det kan nok også skje under årets Songkran.

(© Thailands Tidende. 9. mars 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)