[ annonse ]
TRADISJONER: Bygging av figurer i sand er en viktig del av songkran-tradisjonene. TRADISJONER: Bygging av figurer i sand er en viktig del av songkran-tradisjonene. Foto: Suwannee Buransuk
5. april 2023

En uke igjen til Songkran – bilkøer og gamle tradisjoner

Skrevet av 
[ annonse ]

Det nærmer seg thailandsk nyttår, som i år skal feires i dagene 12–18. april. Songkran er en folkefest, preget av sprø innfall, men også dypt alvor. Og de sedvanlige oppslagene om trafikkulykker.

 

Selv om Sonkran offisielt er dagene 13–15. april, pleier myndighetene å gi ekstra fridager i forbindelse med helg, slik at det hele pågår i ca. en uke. I år er det fridag mandag 17. april. Myndighetene betegner 12–18. april som Sonkran 2023, og har som vanlig en kampanje mot trafikkulykker.

 

Det fokuseres på trafikkulykker i disse sju dagene. Myndighetene rapporterer antall dødsfall i trafikken til pressen, som publiserer dette daglig. Fokuset kan være en medvirkende årsak til at disse dagene faktisk ikke er farligere i trafikken enn resten av året, slik Thailands Tidende har avdekket:

 

LES: Songkran ikke farligere enn resten av året (13. april 2018)

LES: VIDEO: Songkran også i Norge! (15. april 2019)

[ annonser ]

 

Etter tre år med fraværende eller nedtonet feiring grunnet pandemien, er det forventet stor feiring i år. Det er forventet at 13,6 millioner thaier reiser til hjemstedene sine, fra jobb i storbyene, ikke minst Bangkok. Det blir gratis bomstasjoner på en del motorveier, og den nye motorveien fra Bangkok til Korat vil bli åpnet under høytiden. Flere detaljer om disse tiltakene kan leses her.

 

Krangling mellom ungdom

For thailandske barn er songkran årets store begivenhet. Det er varmt, det er skoleferie, og det er flere dager til ende med moro og aktiviteter som man resten av året bare kan drømme om.

For ungdom er det en anledning til å bli bedre kjent med det motsatte kjønn fra nabolandsbyene. Ja, det er til og med lov å berøre hverandre, når man smører talkumpulver på hverandre. Det er populært, men også omstridt, og alkoholen hjelper nødvendigvis ikke.

I landsbyene er det uskrevne regler, og brytes disse ved at en gutt plutselig blir for dristig når han smører talkum i ansiktet på en jente, blir det slagsmål, landsby mot landsby.

 

Thailands Tidende

IKKE RØRE: En kvinne skal ikke røre ved en munk. Derfor helles vann over hendene, mens en blomsterkvast dynket i parfymert vann brukes til å vaske hans føtter. (Foto: Suwannee Buransuk)

 

Halv maskin

Under songkran går det thailandske samfunnet på halv maskin. Noen steder er det forlenget feiring knyttet til lokale tradisjoner. I Pattaya varer feiringen helt til 19. april. I denne perioden stenger mange arbeidsplasser, og andre steder halter videre med lite bemanning.

Chiang Mai har også ekstra dager med vannkrig, mens steder som Hua Hin kun tillater vannkrig en eneste dag.

 

Millioner drar hjem

Fra Bangkok er det stinn trafikk når mange millioner arbeidere skal hjem til provinsene for å feire det som fra gammelt av er thailandsk nyttårsfeiring. For mange er det svært viktig å reise hjem, ikke bare for å få kaste vann og feire med mat og drikke, men også for å utføre de viktige ritualene som er en del av songkran som få faranger deltar i.

 

Alternativer til vannkasting i Pattaya

Vil du bort fra Pattayas ville kaos, så trenger du ikke å reise lengre enn til Samut Prakhan på sørvestsiden av Bangkok. Stedet er kjent for sin fargerike feiring med store parader med flotte mytiske figurer. Det samme er Surin, hvor du risikerer å bli våt til skinnet av en vannsprøytende elefant.

Det er kanskje lett å bli irritert på sprøyting og kasting av vann fra tidlig på dagen til det nærmer seg solnedgang, men bak vannkrigen ligger den gamle tradisjon hvor gammelt uvennskap vaskes bort. Med vann dekorert med vakre blomster vasker en bort støv fra føttene til hverandre og selvfølgelig til munker. Selv statuer blir dynket med stor respekt samtidig som en ønsker det beste for alle og selvfølgelig seg selv.

 

Song Nam Phra

Noen steder – like gjerne i et tempel som utenfor et supermarked – settes det opp bord med buddhastatuer. Parfymert vann helles over statuene fra små boller, samtidig som en stille ber bønner hvor en ønsker både seg, alle andre, konge og fedreland en god fremtid. Du vil som fremmed ofte bli invitert til å delta i slike ritualer. Se bare hvordan de løfter bollen over hodet, tømmer vannet, og waier etterpå. Det er ikke til noen spesiell gud det bes, det er opp til den enkelte. Waien til slutt er for å vise Buddha og hans lære respekt. Song Nam Phra kalles ritualet. Det var dette den store vannkrigen startet med for mange hundre år siden.

 

Rod Nam Dam Hua

Ser du noen komme bærende på en bolle, eller kanskje en tradisjonell vaskebøtte med vann dekket av blomster, er de på vei for å hilse på de eldre, ære dem, vise dem respekt og legge grunnlaget for et nytt år som vil bringe alle noe godt. Dette ritualet – Rod Nam Dam Hua – er kanskje den viktigste delen av nyttårsfeiringen, mye viktigere enn vannkrigen i gatene.

 

Pagoder av sand

Mange steder er det tradisjon å bygge pagoder, dyrefigurer og annet i sand. Tradisjonelt ble disse bygget inne i templenes forgårder. Sand ble fraktet inn og landsbyens innbyggere skapte vakre blomsterprydede byggverk i sand. Den symbolske verdien er at de bringer tilbake til tempelet den sand som en i løpet av året hadde tatt med seg ut via skosålene. I våre dager foregår gjerne denne aktiviteten utenfor tempelet, men ofte med munker som kommer på besøk for å velsigne byggverkene, motta gaver og få sine hender og føtter «vasket».

 

Vannets betydning

Vannet tømmes over munkenes hender og føtter. For kvinnene er det viktig at det skjer uten at de kommer i berøring av munken. Ofte brukes en blomsterkvast til å dynke munke med.

Er du så heldig å være i en landsby til riktig tid, så vær ikke redd for å delta. Og om noen vil dynke dine hender og føtter med blomstervann, så husk at med vannet følger inderlige ønsker om at alt må gå deg vel. Og gjengjelder du med å dynke en gammel bestemor med blomstervann, så blir hun smigret. Er det din svigermor, så kan det være hun glemmer mye av det hun har irritert seg over i året som har gått.

-----------------------

 

Fakta: Songkran

* Ordet Songkran kommer fra sanskrit og betyr å passere eller å gå inn i noe nytt. Dette er knyttet til at menneskene går fra et år til det neste. I det nye året vil solen, månen og planetene ha andre konstellasjoner og livet vil bli påvirket av dette og av ens karma.

* Songkran feires på lignende måte også i Myanmar, Kambodsja og Laos.

* Feires fra 13. til 15. april, men avhengig av tilknytning til helger blir det gjerne gitt en eller to ekstra fridager. I Pattaya varer feiringen helt til 19. april.

 

(© Thailands Tidende 5. april 2023. Inkludert emner fra artikkel fra utgave 4/2018)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)