[ annonse ]
1. desember 2016

Selgerne i Pratunam har ikke lenger tid til kundene

Skrevet av 
[ annonse ]

Du blir ikke lenger møtt med et stort smil og umiddelbar oppmerksomhet når du går på handletur i det enorme klesmarkedet Pratunam. Selgerne har ikke lenger tid til dette – det er mye viktigere å følge med på Facebook.

 

I gamle dager var en vandring i Pratunam i Bangkok et møte med et sydende samfunn av klesselgere og -kjøpere. Som kunde fikk du oppmerksomhet umiddelbart, det var nok å bare våge seg til å titte i retning av et utstilt plagg.

De fleste jobbet sju dager i uken. Noen bodde sågar i butikkene, andre hadde tilbrakt mesteparten av livet på dette markedet.

På travle tider på dagen sto de i givakt, klare til å forhandle pris med nye kunder. Men i roligere perioder måtte de også få tiden til å gå, og da satt kvinnene i grupper og spiste Somtam, snakket og lo, nappet grå hår og la stadig nye lag med makeup på hverandre. Maten ble levert, eller de kunne snike seg bort til et av de mange små matutsalgene innimellom vrimmelen av butikker. 

 

Servicenivået hardt rammet

I dag er situasjonen en annen. Selgerne jobber fortsatt ti-timersdager, men de snakker mindre sammen. Smiler gjør de fortsatt, men mindre til hverandre. Heller ikke like mye til kundene, for de har ikke tid. 

[ annonser ]

Sosiale medier har rammet servicenivået i Pratunam hardt. For like viktig som å yte service til kundene, er det å holde øye med oppdateringer på Facebook og andre sosiale medier.

Et sted ser en dame opp på meg når jeg kommer inn i butikken. Så ler hun åpenlyst. Men ikke av meg. Det er et eller annet voldsomt morsomt hun leser på nettet. Ja, det er faktisk så morsomt at det går flere minutter før hun gir meg litt oppmerksomhet.

 

Ekstra intenst her

Det er selvsagt ikke bare i Pratunam at man opplever dette fenomenet, men det føles så intenst her. For i nesten hver eneste liten butikk i de lange korridorene sitter det noen og kikker ned på en telefon eller et nettbrett.

I noen av Pratunams butikker har en gammel bestemor eller bestefar oppsyn med de ansatte og telefonene sjekkes derfor mer diskret – gjerne utenfor butikken med ryggen mot voktende øyne.

Facebook, Line, Twitter og andre sosiale medier har revolusjonert måten mennesker kommuniserer på, og gitt folk mulighet til å få en bredere horisont i sine liv. Men i Pratunam og mange andre markeder har sosiale medier blitt en tyv som stjeler både tid og service – og også mange av de gode smilene som skapte begrepet Smilets Land.

(© Thailands Tidende. Utgave 12/2016 – 1. desember 2016)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)