[ annonse ]
1. desember 2016

Er blitt nest rikest i Asia

Skrevet av 
[ annonse ]

Familien bak Charoen Pokhphand (CP Group), True Corp og 7-Eleven i Thailand – Chearavanont – er nå nest rikest i Asia, etter den koreanske familien Lee, som grunnla Samsung-konsernet. Det er Forbes som melder dette, og de oppgir verdiene til disse to familiene til henholdsvis 27,7 og 29,6 milliarder amerikanske dollar.

Styreformann i CP Group, Dhanin Chearavanont (77), ligger som nummer 171 på Forbes verdensranking, men da er verdiene til hans tre brødre skilt ut. I fjor var Dhanin nummer 81.

Chearavanont var i fjor nummer fire på Forbes Asia-liste. De har økt sin verdi med hele 40 prosent på ett år. CP Group er kjent for kjøttproduksjon. Det var der formuen startet. Dhanins far og onkel ankom Bangkok på 20-tallet fra Kina. Men forretningsforbindelsene spredte seg raskt til andre områder og over hele regionen.

De siste ti årene har datterfirma True Corp satset sterkt på telemarkedet, og truer nå Telenors Dtac som landets nest største operatør. Det er Dhanins fjerde sønn, Supachai (49), som har ledet telesatsingen helt siden 1999. De har investert enorme summer for å komme opp på nivå med de to store på markedet, og høster nå fruktene av det.

CP var også med å bygge opp kjeden Tesco Lotus både i Thailand og i Kina. Etter den økonomiske krisen i 1997–98 solgte de seg ut av den thailandske operasjonen men beholdt den kinesiske. Mest kjent er imidlertid eierskapet av CP ALL, som driver 7-Eleven i Thailand med over 8800 utsalg. Nesten halvparten av utsalgene er eid direkte av CP ALL.

Neste thailandske familie på Forbes’ liste er Chirathivat-familien, som eier kjøpesentergiganten Central Group. Familien er nummer 14 på listen med en verdi på 13,8 milliarder amerikanske dollar.

I fjor var Ratanarak-familien, som blant annet står bak tv-kanalen Channel 7, nummer 45 på listen, men de er i år falt ut, ifølge Bangkok Post, som har trykket hele listen. 

Indiske familier dominerer velstanden i Asia. De sto for 17 av de 50 plassene på listen. (dae)

(© Thailands Tidende. Utgave 12/2016 – 1. desember 2016)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)