[ annonse ]
1. mars 2017

Tegn til korrupsjon blant korrupsjonsjegerne

Skrevet av 
[ annonse ]

Avisa Khaosod har gjennomført en større undersøkelse av korrupsjonsjegerne i Thailand og funnet mange betenkeligheter som tyder på at selv korrupsjonsjegerne i Thailand kan kjøpes. 

National Anti-Corruption Commission (NACC) er etaten som skal sørge for at Thailand er fri for korrupsjon. Etaten ble dannet etter grunnloven av 1997 trådde i kraft. 

Men avisa Khaosod har lurt på hvorfor man så ofte hører at NACC er blitt «satt på saken» men at man så sjelden hører om at folk er blitt dømt i ettertid.

Siden starten i 1999 har NACC behandlet 3383 saker, hvorav 1191 er blitt til rettssaker. Men kun 105 av disse sakene har ført til domfellelse, ifølge avisa, som har intervjuet eksperter som sier at etaten er altfor byråkratisk og ei heller er uavhengig av de ulike maktinstanser i landet. Etatens budsjett er på hele 1,8 milliarder baht i året.

Av de 105 domfellelsene som Khaosod har funnet har 104 dreiet seg om laverestående funksjonærer som politimenn, rektorer og saksbehandlere. Kun én høyerestående politiker er dømt, nemlig en assisterende minister ved navn Wattana Asawahem, som i 2011 rømte landet før dommen ble avsagt.

En taktikk NACC beskyldes for er uthaling. De har fortsatt aktive saker fra oppstartsåret 1999. I snitt har sakene tatt 7,5 år å behandle.

Folk i NACC sier at de har en enklere jobb under militærstyret, men kritikere sier at flere av de ni medlemmene i NACCs styre har interessekonflikter med det militæret og burde være inhabile. 

Ellers skriver avisen at saker mot folk i Pheu Thai-partiet blir behandlet mye raskere enn andre saker. Tidligere statsministre Yingluck og Abhisit har begge saker gående i NACC, men kun saken mot Yingluck virker å ha prioritet. (dae)

(© Thailands Tidende. Utgave 3/2017 – 1. mars 2017)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)