[ annonse ]
NIRVANA: Torstein Saethre kjøpte Nirvana Boutique Suites på Jomtien Beach i fjor sommer. NIRVANA: Torstein Saethre kjøpte Nirvana Boutique Suites på Jomtien Beach i fjor sommer. Foto: Dag A. Ekeberg
1. september 2018

Halvannet år med forarbeid

Skrevet av 
[ annonse ]

Torstein Saethre brukte halvannet år og godt med penger på å sjekke mange hoteller i Pattaya før han bestemte seg for å kjøpe Nirvana Boutique Suites. Han holdt på å gå i fella flere ganger, men endte opp med et sted som nå går godt – selv om det krever stor tålmodighet noen ganger.

 

En bergenser har tatt over Nirvana Boutique Suites i Jomtien Beach Soi 4. Han begynner å få mange norske kunder etter hvert, men thaiene liker også de romslige rommene med kjøkken og sittegruppe. Torstein Saethre (69) er bergenser på sin hals, men har tilbrakte mesteparten av livet andre steder. Han er utdannet mekaniker og verktøymaker, men etter noen år i den bransjen gikk han lei og kjøpte et gatekjøkken i Bergen isteden.

 

Restaurant i Benidorm

En gang var han og familien på ferie i Spania. Det ga inspirasjon, for ikke lenge etter eide de en restaurant i Benidorm. Den kalte de rett og slett «Bergen», og var drevet sammen med konas foreldre, som begge snakker spansk, siden hun var argentinsk.

Sju år holdt de ut med restaurantdrift i Benidorm. Det var mange utfordringer, får vi vite, men Torstein er etter eget utsagn en person som kun ser fremover. Han dveler ikke ved fortiden og tenker på om han kunne gjort noe annerledes.

Etter restauranteventyret i Spania splittet han og kona opp. Torstein dro til Sandnes og startet i tregulvbransjen. I 24 år drev han firmaet som enkelt og greit het Parkett & Gulv.

 

[ annonser ]

Likte ikke å være pensjonist

Da Torstein var 66 år gammel solgte han firmaet. Han fikk godt betalt, innrømmer han. Han jobbet for de nye eierne et års tid, men så ble han ordentlig pensjonist. Det likte han imidlertid ikke.

– Det er ikke enkelt å våkne opp og ikke ha noe mål for dagen, innrømmer han. 

Torstein påpeker at han føler seg mye yngre enn 69 år gammel. Som 55-åring nådde han en vekt på 90 kilo, og det var da han begynte å mosjonere. Det har han holdt på med siden, og fått god kontroll på vekta.

 

Skeptisk til Thailand

Det var i 2011 Torstein dro på ferie til Thailand for første gang. Det var også første gang han dro på ferie alene, forteller han. – Da jeg satt på flyet angret jeg veldig på at jeg hadde begitt meg ut på en så lang reise alene. Jeg hadde ingen forhåpninger til ferien.

Det tok imidlertid ikke lang tid før Torstein fikk oppleve gjestmildheten til thaiene, og han ble hektet på landet. Det ble mange ferieturer etter dette. For to år siden fikk han også en thailandsk samboer. Hun jobber nå på Nirvana sammen med Torstein.

 

Slet ut agenter

Torstein slet ut mange eiendomsagenter før han endelig fant det stedet han ville kjøpe. Han hadde bestemt seg for å satse innen hotellbransjen i Pattaya. Det var mye å velge mellom, men mye dårlig kvalitet. 

– Jeg brukte halvannet år før jeg fant dette stedet. Det har gode rom og alle balkonger har utsikt.

Torstein ville ha ca. 30 rom. Mange steder på markedet har kun ca. 15, men det holder ikke til en god omsetning, sier han.

Men et problem han kom over var at i de fleste gjestehus og småhoteller hadde kun halvparten av rommene balkong med utsikt. På resten av rommene vendte de ut til en stygg bakgård eller liknende.

 

Sjekket nøye

– Mange eiendomsagenter ble rett og slett sure på meg. De likte ikke at jeg brukte så mye tid på å sjekke forhold som lisenser, skjøter, byggetillatelser etc. En agent sendte meg trusselbrev, forteller Torstein med et smil.

En av agentene, en dame, holdt imidlertid ut, og hun ble belønnet med sin provisjon da Torstein endelig fant stedet han ville kjøpe, Nirvana Boutique Suites i Jomtien Beach Soi 4.

 

– Bruk advokat med kontakter

– Vil du gi noen råd til andre som tenker på å starte forretningsdrift her?

– Bruk først godt med tid på å finne en skikkelig advokat. Det er viktig at vedkommende har gode kontakter på stedet du tenker å kjøpe, mye viktigere enn i Norge.

Torstein har brukt flere advokater. Han så på godt over ti steder før han bestemte seg for å kjøpe. 5–6 av stedene var han seriøst interessert i, og brukte gjerne 20.000–30.000 baht bare i advokatutgifter til å sjekke stedet.

 

Holdt på å gå i fella

– Et sted jeg likte veldig godt viste seg å ikke ha vegrett. Det var godt at advokaten oppdaget dette. Det kunne fort blitt dyre penger å betale til eieren av vegen.

Andre problemer i bransjen dreier seg om manglende hotellisens og manglende byggetillatelser for utvidelser som er gjort på byggene. 

– Hvis du ikke har råd til å bruke en skikkelig advokat for å sjekke ut de stedene du vurderer å kjøpe, så bør du heller la være, sier Torstein.

Vi spør hva Torstein betalte for Nirvana, men det vil han ikke røpe. Han driver med oppussing av stedet. Nå er 12 av de 30 rommene ferdig oppusset. Til sist blir det resepsjonen som blir pusset opp.

 

Litt dyrere rom er bedre

– Jeg la merke til at det var mange rom tilgjengelig i prisklassen 500–1000 baht pr natt. Det segmentet av markedet er nok fullt, jeg tror ikke det lønner seg å kjøpe seg inn der.

Torstein selger rom til fra 1500 baht og oppover pr natt. Det er store rom, fra 42 kvadratmeter og oppover. Rommene har kjøkken og sittegruppe. Han tilbyr også leiligheter med ett soverom.

–  Vi har fått stadig flere norske kunder, bekrefter han.

 

Ny manager

Torstein har ansatt en halvt norsk dame ved navn Suchada Bråten som hotel manager. Hun er kjent for å ordne opp med visum, transport og andre ting for nordmenn via firmaet D Tours. Nå er hun altså i tillegg å finne på Nirvana.

I helgene er det mye thaier som kommer fra Bangkok. Da kan det dreie seg om store familier, og det bygges nå dører mellom enkelte rom, for å kunne ta inn større reisefølger.

Nirvana ligger bare et par steinkast fra Jomtien Beach, og er populært både blant thaier og utlendinger.

 

– Trenger tålmodighet

– Man trenger tålmodighet utenom det vanlige her i Thailand, sier Torstein. Han innrømmer at det har vært slitsomt å ta over Nirvana, noe han gjorde 1. juli i fjor. Det har vært mye å ordne, fordi både driften og lokalene ikke var blitt ettersett på god nok måte tidligere.

Han har forsøkt seg med flere entreprenører. Noen måtte han gi sparken, men nå har han funnet en han liker. Vedkommende snakker også godt engelsk.

Torstein er optimist, og sier at han har den tålmodigheten som trengs. Han har femti prosent belegg selv i de laveste månedene, og mer i høysesongen, og sier at det går bedre enn forventet. 

– Men skal du satse i Thailand må du ha mye penger, og ikke bruke opp alt med en gang, for det kommer alltid uventede ting i tillegg, formaner bergenseren.

(© Thailands Tidende. Utgave 9/2018 – 1. september 2018)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)