[ annonse ]
Inge Martinsen ønsker også privatpersoner velkommen. Inge Martinsen ønsker også privatpersoner velkommen. Foto: Dag A. Ekeberg
21. februar 2019

Mathobbyen ble til stordrift i Pattaya

Skrevet av 
[ annonse ]

Inge Martinsen (49) startet firma i Pattaya for å eksportere mat til Norge. Isteden selger han nå importert fisk fra Norge – og kjøtt fra mange land i verden – til både hoteller, restauranter og privatpersoner.

 

Laksen og den argentinske biffen du spiste på restaurant i Pattaya kan meget vel ha kommet med frysebil fra Inge Martinsens firma TKM Food Solution. Fra lokalene i Nord-Pattaya går det to frysebiler i skytteltrafikk for å forsyne en stadig økende kundekrets.

 

Han og kona Nantiya bor i Norge, og ville starte firma i Thailand for at familien til Nantiya skulle ha noe å drive med. Ideen var opprinnelig å importere ferdig foredlede matvarer til Norge. Det tenker de fortsatt på, men det har vist seg veldig tungt å komme inn på dagligvaremarkedet i Norge.

 

Et marked som viste seg å være enklere å komme inn på, var markedet for leveranser av kjøtt og fisk til matindustrien i Pattaya. Det hele har utviklet seg raskere enn de trodde, etter oppstarten høsten 2016.

 

En medvirkende årsak til valg av bransje var at ekteparet har mat som hobby. Begge to elsker å lage mat, og kjenner til viktigheten av å ha råvarer av god kvalitet.

[ annonser ]

 

Nå har firmaet 11 ansatte – og har måttet begynne å rekruttere ansatte utenfor den nærmeste familie. De doblet omsetningen fra 2017 til 2018. Martinsen sier at de ikke har tatt noe utbytte som eiere, kun reinvestert pengene i bedriften.

 

De startet med en brukt frysebil. Nå har de en ny frysebil i tillegg. Og de flyttet raskt fra et «lite høl i veggen», som han sier, på Siam Country Club Road til de to shophous-enhetene de har nå, beliggende ved avlastningsveien langs jernbanelinja i Nord-Pattaya.

Et fryserom er det også blitt. Det ble bestilt fiks ferdig, og er plassert utenfor inngangen til firmaet.

 

Inge Martinsen

FRYSEROM: Fryserommet står utenfor firmalokalene. Det var en nødvendig investering da omsetningen økte. (Foto: Dag A. Ekeberg)

 

– Hvor mange kunder har dere nå i Pattaya?

– Vi har vel ca. 350 kunder. Vi har kunder i hele Chonburi, og også noen kunder utenfor provinsen.

 

– Er det mange norske kunder?

– Ja, vi har jo mange norske forretningsdrivende som kunder her, restauranter og overnattingssteder, men også mange svensker og ellers folk fra mange land.

 

Han nevner restauranter som Aquavit, Scandic og Pepper & Salt. Martinsen nevner også noen større etablissementer i byen, men ønsker ikke at navnene skal publiseres. Han sier at konkurransen er stor i byen, så man må holde noe informasjon for seg selv.

 

– Har dere mange privatpersoner som kunder også?

– Ja, faktisk har vi det.

 

– Er det slitsomt å ta imot privatpersoner som bare skal handle små kvanta?

– Nei, på ingen måte. Vi er glad for alle privatkundene, bedyrer Martinsen.

 

Den dagen vi er på besøk kommer det en pensjonert hollandsk lege for å handle biff, og en nordmann har kjørt i nesten to timer fra Chachoengsao for å handle norsk fisk. Han sitter og prater med staben og drikker kaffe mens vi intervjuer Martinsen.

 

Det er jo norsk fisk som er det mest unike produktet han selger, som laks, torsk og kveite. Men kjøtt selger også bra. Han har mye kjøtt fra Australia og New Zealand, og nå har argentinsk biff begynte å bli skikkelig populært, får vi vite.

 

Inge Martinsen

TILBUD: Innenfor døra blir du møtt av en rekke frysere. Denne har norsk laks. (Foto: Dag A. Ekeberg)

 

TKM har nettopp fått vin på menyen også. Gründeren lokker med en Shiraz fra Australia til 349 baht.

 

– Vi tilbringer 70 prosent av tiden i Norge, og resten i Thailand, sier Martinsen, som jobber i familiebedriften Mellem og Martinsen AS på Skjedsmo. Dette er en entreprenørbedrift som driver mest med rehabilitering av bad og import av baderomsmøbler og utstyr.

 

– Så du jobber i Norge, som du sier, men du jobber jo også her? Og har arbeidstillatelse?

– Ja, selvsagt. Her skal alt gjøres etter loven, så arbeidstillatelse må man ha. 

 

– Har dere ikke lyst til å flytte hit og jobbe her på heltid?

Martinsen svarer først bestemt nei, men så tenker han seg litt om: – Ja, kanskje det kunne være en tanke? Hvem vet hva fremtiden bringer?

 

Han hevder at han liker seg ypperlig både i Norge og Thailand, og vil gjerne bo begge steder. Paret har en sønn i ungdomsskolen i Norge nå, og planen er i hvert fall at han skal gjøre ferdig skolegangen i Norge.

 

– Hva er målsetningen med denne forretningsvirksomheten?

– Ut over det å gi jobber til konas familie, så er det å selge gode varer til fornuftige priser, og ha mange fornøyde kunder.

 

– Du har mange venner på Facebook, men ingen bilder av deg selv eller familien?

– Det stemmer, jeg ønsket egentlig ikke å begynne med Facebook, men gjorde det for forretningsdriftens skyld. Men familielivet holder vi privat.

 

Martinsen sier at det dukker opp venneforespørsler hele tiden. Han har et stort kontaktnett etter å ha feriert i Pattaya og Thailand i snart 25 år, og det kommer mange forespørsler fra forretningslivet.

– Hvis jeg ser at det er kokker som vil være venner, så aksepterer jeg dem med en gang.

 

– Det er entreprenørvirksomhet du holder på med i Norge, så hvorfor satser dere i matbransjen her?

– Det er to grunner til det. For det første er både jeg og kona veldig glade i å lage mat, som nevnt. Den andre grunnen er at jeg er barndomsvenn av «Chef Kato» som driver import i stor stil av kjøtt og fisk i Bangkok. 

 

Kato, alias Katsutoshi Lshibashi, er japaner født og oppvokst i Norge. Han er kokk når ambassaden innbyr til fest, og samarbeider med Sjømatrådet og har rett til å bruke deres logo. Han er også blitt medeier i Lindas Restaurant på Jomtien.

 

LES: Nye partnere på Linda’s Restaurant

 

Martinsen er i tett samarbeid med Kato, og drar nytte av de importrutinene han har i firmaet TKY i Bangkok, f.eks. når det gjelder norsk fisk.

 

Inge Martinsen

SJØMATRÅDET: TKM og TKY i Bangkok har retten til å bruke det norske sjømatrådets logo. (Foto: Dag A. Ekeberg)

 

Matgründeren fikk flere kommentarer på Facebook ved en kampanje i fjor, hvor det sto at man kunne kjøpe norsk laks for 150 baht pr kilo. Mange trodde ikke sine egne øyne, men glemte å lese hele teksten. Det dreide seg ikke om selve fileten, men snarere om det som er til overs etter at man har filetert fisken, kalt trim. Laksefileten koster 690 baht pr kilo.

 

Den nåværende kampanjen til TKM har varierte tilbud, fra svenske kjøttbullar, til australske burgere og norsk kveite. Han tilbyr nå også kaffebønner, vin og pommes frites. Og viser oss svære sekker med cashewnøtter, som skal med i neste kampanje. Stadig utvidelse, med andre ord, for familien Martinsen.

(© Thailands Tidende 21. februar 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)