[ annonse ]
Daglig leder Davide Nyblom i MediCall i Hua Hin har hatt en mediestorm de siste dagene. Daglig leder Davide Nyblom i MediCall i Hua Hin har hatt en mediestorm de siste dagene. Foto: MediCall
27. februar 2019

Blir det slutt for de svenske sykepleierne i Hua Hin?

Skrevet av 
[ annonse ]

I fem år har det svenskeide firmaet MediCall i Hua Hin drevet helserådgivning til folk i Sverige. Men 18. februar ble de rammet av en IT-skandale som har fått mye oppmerksomhet. Fortrolige samtaler lå åpent tilgjengelig på internett hos en underleverandør i Sverige. Nå vil svenske myndigheter at all slik virksomhet skal ligge i Sverige, selv om beliggenheten i Thailand ikke var årsaken til problemene.

 

Vi fikk kontakt med en travelt opptatt daglig leder for MediCall i Hua Hin, Davide Nyblom. Han har vært utsatt for en mediestorm i halvannen uke, ikke bare fra svenske medier, men også norske og internasjonale, som BBC.

 

MediCall

OPPSLAG: Store oppslag i svenske medier om ubeskyttede fortrolige samtaler. (Faksimile: Expressen)

 

Vi stilte ham noen spørsmål om hvordan det var å drive denne type virksomhet i Thailand. Her er imidlertid først en oppsummering av saken:

 

[ annonser ]

MediCall er underleverandør til MedHelp AB, som har oppdrag fra tre regioner – Stockholm, Södermanland og Värmland – om å bistå innbyggerne med helseråd på telefon via  «1177 Vårdguiden». Det er samtaler herfra som lå ubeskyttet på nettet. Dette ble oppdaget av en journalist i IT-avisen Computer Sweden.

 

Beliggenheten utenfor Sveriges grenser har fått oppmerksomhet i media, fordi det var samtaler som ble tatt opp i Hua Hin som lå ubeskyttet på en server hos firmaet Voice Integrate Nordic i Sverige.

Avisa Dagens Nyheter rapporterer imidlertid at det allerede under reforhandlinger av avtalen i fjor ble stipulert at virksomheten må ligge i Sverige. Det faktum har fått fornyet aktualitet nå, og det kan bety at MediCall i Hua Hin mister sine oppdrag fra og med 1. september i år, i første omgang fra Stockholm, men kanskje også fra Södermanland og Värmland.

 

MediCall redegjør for hendelsen på sine websider. De skriver at 55 samtaler er blitt lastet ned til et fåtall IP-adresser. Ved ni av tilfellene kunne man identifisere personen som ringte, og disse blir nå kontaktet av svenske myndigheter.

 

Når det gjelder fremtidsutsiktene, sier daglig leder Nyblom at han ikke har noen svar på nåværende tidspunkt. Om virksomheten generelt sier han:

– MediCall er et thailandskt firma, sertifisert av Board Of Investment (BOI), med svenske eiere. 

 

– Normalt må man ha fire thaier for hver utlending som har arbeidstillatelse i en bedrift her, men det gjelder kanskje ikke dere, grunnet samarbeidet med BOI?

– Et BOI-firma har andre regler når det gjelder arbeidstillatelse for utlendinger. Vi har imidlertid en hel del thailandsk personell som blant annet tar seg av administrasjonen.

 

– Hvordan har erfaringene vært? Er det enkelt å samarbeide med thailandske myndigheter?

– Ja, det synes jeg. Vi har bra kontakt med alle berørte myndigheter.

 

MediCall

SYKEPLEIERE: Svensker kommer til Hua Hin for å jobbe. (Foto: MediCall)

 

MediCall ansetter svenske sykepleiere til å jobbe i Hua Hin. De har en månedslønn på ca. SEK 21.000 (NOK 19.400), og den inkluderer gratis flyreise til og fra Thailand, bolig (med mindre man vil bo alene) og mat under arbeidstiden.

 

Skatten er på ca. sju prosent ved en halvårskontrakt. Lønnen gir ingen pensjonsrettigheter. 

 

– Er det vanskelig å rekruttere sykepleiere?

– Nej , Sverige har mange dyktige sjukepleiere, som gjerne arbeider i Thailand en periode.

 

– Er det mange svenske callsentre som dette i Thailand, vet du det?

– Jeg vet at det finnes flere svenske callsentre i Thailand, men ingen er som MediCall, etter det jeg vet.

 

Saken i Sverige har også fått et etterspill, ettersom IT-avisen som avslørte problemet nå er blitt politianmeldt av MedHelp. De sier at årsaken ikke er at avisen avslørte problemet, men at de linket til sidene og ga leserne oppskrift på hvordan de kunne laste ned de fortrolige opplysningene. 

(© Thailands Tidende 27. februar 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)