[ annonse ]
Fiskeridepartementet i Bangkok har ikke svart på purringer fra Norad. Her er forsiden i en delrapport fra departementet i 2014. Fiskeridepartementet i Bangkok har ikke svart på purringer fra Norad. Her er forsiden i en delrapport fra departementet i 2014.
28. august 2019

Etter 15 år og 24 mill. kroner – ber om 18 baht tilbake

Skrevet av 
[ annonse ]

Norge ville hjelpe Thailand etter tsunamien, så UD og Norad bevilget penger til oppdrettsnæring i Phuket. 15 år etter tsunamien er ikke Thailand lenger noe satsingsområde for norsk bistand, og Norad vil ha tilbake ubrukte midler. De ønsker 18.231 baht tilbake, men feil bruk av punktum gjør at de ber om drøyt 18 baht isteden.

 

– Vi ser at det har sneket seg inn en trykkfeil i brevet du referer til, men har ingen øvrige kommentarer til det, er beskjeden vi får fra kommunikasjonsdirektøren i Norad. 5 august i år sendte de en purring til Department of Fisheries i Bangkok på 18.231 baht. Det var en oppfølger til en tidligere purring 15. mai.

Brevet er skrevet på engelsk, men pengesummen er skrevet på norsk, og et norsk punktum er som kjent et engelsk komma, og vice versa.

 

Norad

Brevet som utgikk fra Norad 5. august. Klikk for full versjon.

 

Bistandsprosjektet med Thailand er ennå ikke formelt avsluttet, men kommunikasjonsdirektør Malin Stensønes skylder likevel på at prosjektet er gammelt når hun ikke kan svare på hvem som er kontaktperson for prosjektet på ambassaden i Bangkok, og ei heller hva som har skjedd med firmaet som skulle evaluere prosjektet i en tidligere fase, Hempel Consult.

[ annonser ]

 

Havforskningsinstituttet: Ingen kontakt lenger

Det er Havforskningsinstituttet i Bergen som har vært norsk partner med fiskeridepartementet i Bangkok i disse prosjektene, som startet i 2005 og hadde siste sluttrapport i november 2017. Fra det holdet er det heller ikke så mye informasjon å få.

Forskeren som ledet prosjektet, Rolf Engelsen, er nå pensjonert, men vi ble likevel bedt om å ta kontakt med ham. Han var hyggelig nok til å svare på vegne av sin tidligere arbeidsgiver, men henviste i hovedsak til departementet i Thailand.

– Har thaiene tatt i bruk moderne teknologi innen havbruk, slik prosjektets målsetning var, og hva slags teknologi snakker man om?

– Department of Fisheries er rette adressat for dette.

– En del av målsetningen var å lære bort settefiskproduksjon og oppdrettsproduksjon med merder, er det blitt tatt i bruk kommersielt i Thailand som følge av dette prosjektet?

– Det er ikke mulig å svare enkelt på dette, men for saltvannsfisk var både sjø- og landanlegg de første moderne anlegg i landet, i tråd med ønskene fra Department of Fisheries etter tsunamien.

– Har dere fortsatt kontakt med thailandske personer som dere samarbeidet med i prosjektet? Følger dere med på utviklingen av havbruk i Thailand generelt?

– Det er ingen kontakt, svarer Engelsen.

 

Merder ikke vellykket

Vi har lest sluttrapporten fra Department of Fisheries for det tredje delprosjektet, som ble avsluttet i 2014. Der konkluderes det med at bruken av merder langs land ikke har vært vellykket. Det anbefales å bruke merder lengre til sjøs ved neste korsvei. Teknologi for klekkerier introdusert av norske forskere omtales imidlertid som en suksess.

Prosjektet til 24 millioner kroner har blant annet bidratt til å lage ét merdeanlegg og ett klekkeri på Phuket Fisheries Research and Development Center, samt vært brukt til opplæring av thailandske forskere og studenter innen fiskerifag.

 

Ville ha ytterligere 28 mill. kroner

Det klages i sluttrapporten til det thailandske departementet over at det tredje delprosjektet kun ble bevilget 7 millioner kroner. Thaiene hadde ønsket 28 millioner, og hadde planlagt et eget senter for disse teknologiene.

Bistanden startet med midler fra Utenriksdepartementet i 2005, nærmere bestemt fem millioner kroner til prosjektet «Post-tsunami assessment of the living marine resources and development of a Strategic plan for sustainable marine fish farming (2005-2006)». Norad ble involvert i 2006, og ga en halv million til et symposium.

I 2006 ba thailandske Department of Fisherier om penger til oppfølging, og Norad ga 11 millioner kroner til et prosjekt fra 2007 til 2010. Forutsetningen var at Thailand stilte med samme beløp. Det resulterte i prosjektet «Development of Aquaculture and Governance for a Sustainable Utilization of Thai Sea Waters (2010–2014)».

Så i 2009 ba altså thaiene om 28 millioner kroner til «Phuket Aquaculture Training and Innovation Center (2012–2014)». Norad svarte med å gi 7 millioner, og begrunnet det med at Thailand ikke var i hovedmålgruppen for Norad.

Dette resulterte i prosjektet «Development of Aquaculture and Governance for a Sustainable Utilization of Thai Sea Waters (2010–2014)», som ble utvidet med to år og 166.000 kroner fra Norad. Sluttrapporten var klar i november 2017, men prosjektet er altså ennå ikke avsluttet, grunnet det utestående beløpet.

(© Thailands Tidende. 28. august 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)