[ annonse ]
Fire thaier sitter og drikker ved et bord utenfor Tree Town i Pattaya. I bakgrunnen ses Kåres Partybar, som måtte stenge. Fire thaier sitter og drikker ved et bord utenfor Tree Town i Pattaya. I bakgrunnen ses Kåres Partybar, som måtte stenge. Foto: Dag A. Ekeberg
22. juni 2020

Fire uker uten innenlands smitte – ligger an til åpning av utelivet 1. juli

Skrevet av 
[ annonse ]

En norsk bar i Pattaya måtte stenge etter kun noen timer forrige mandag, men nå ligger det an til åpning 1. juli. Det ble antydet på dagens pressekonferanse at utlendinger med thailandsk familie nå kan forberede seg på å søke visum.

 

Myndighetene har ikke lenger gode argumenter for å holde utelivet stengt. Opprinnelig sa de at to uker uten registrert smitte var målet. Det ble utvidet til fire uker, på samme tid som Norge reduserte karantenetiden fra 14 til 10 dager.

 

I dag er det nøyaktig 28 dager siden siste innenlandske smittetilfelle, en thailandsk kvinne i Phuket. Opprinnelig var det lagt opp til fire faser i åpningen av samfunnet, men utelivet ble ikke med i fase 4, som startet 15. juni. Derfor snakkes det nå om fase 5, som skal starte 1. juli.

 

LES: Fase 4 uten barer og puber

 

Thailands Tidende meldte 14. juni at barer med restaurantlisens kunne åpne. Norskeide Kåres Partybar i Pattaya åpnet 15. juni, men hadde ikke hatt åpent mange timene før de fikk beskjed fra myndigheter fra Banglamung-distriktet om at det ikke hjalp at de hadde lisensene i orden så lenge de hadde ordet «bar» i navnet.

[ annonser ]

 

LES: Tre norske matutdelinger i Pattaya i dag, norsk bar åpner i morgen 

 

Samtidig var det store festligheter på andre siden av gaten (Soi Buakhao), hvor uterestauranten Tree Town holdt åpent kveld og natt med mange folk som satt og drakk rundt bordene. Innehaver av Kåres Partybar Terje Salvesen sier at ingen skjønte noe av dette:

 

– Min kone hadde dobbeltsjekket og fått beskjed om at vi kunne åpne, men når de kom fra Amphur Banglamung sa de at City Hall ikke hadde noe med dette å gjøre, selv om det er de som gir oss lisensene.

 

Han skriver på facebooksiden til baren:

– Politiet kom men gjorde ingen ting, man kan lure på hvor logikken er oppe i dette her, man blir jo jævlig forbanna for å si det mildt.

 

Kåres Partybar fortsetter dermed med sine matutdelinger, uten å kunne holde åpent. Det var i går 26. gang det var utdeling av 300 måltider, støttet av kunder i baren. Det er planlagt to utdelinger til. Kundene har også organisert en innsamling for de permitterte ansatte i baren, som ikke har mye inntekter å leve av i disse dager.

 

LES: Nordmenn blant de mest gavmilde i Pattaya

 

TV-kanalen Thai PBS meldte i dag at Tree Town også nå er blitt beordret stengt. Politiet har hatt et raid der. Salvesen bekrefter at stedet ble stengt i går ved 21-tiden.

 

Politiet hadde også raid på stranda i Pattaya, hvor folk hadde samlet seg for å drikke på natta. Mange spør seg om årsaken til disse raidene, når Pattaya har vært smittefri i ca. to måneder.

 

Bangkok Post rapporterte i går at et sentralt medlem av Covid-komiteen (Centre for Covid-19 Situation Administration – CCSA), general Nattapol Nakpanit, hadde ledet et møte med representanter fra utelivet, blant andre Sanga Ruangwattanakul, som er president i Khao San Business Association i Bangkok. Det ble opplyst at de kunne planlegge å åpne 1. juli. 

 

Dette skal imidlertid endelig bestemmes på et møte i komiteen kommende fredag, når statsminister Prayuth Chan-ocha leder møtet og skal foreta den endelige avgjørelsen.

 

Under unntakstilstanden er all makt samlet i hans hender. General Nattapol Nakpanit sa imidlertid til Bangkok Post at uansett om unntakstilstanden forlenges videre 1. juli så satser de på at barer, puber og karaokebarer kan åpne. 

 

På pressekonferansen i dag ble imidlertid ikke utelivet nevnt med et ord, så folket må vente til fredag for en endelig bekreftelse.

 

I dag var det tre nye tilfeller av smitte i statlig karantene. De dreier seg om tre kvinner som har returnert fra India. Det var ingen tilfeller av innenlands smitte. Ingen av de tre kvinnene hadde noen symptomer på sykdommen, men testet altså positiv. 

 

LES: Andre turistland åpner mens Thailand er offer for egen suksess

 

Det ble i dag nevnt fire grupper utlendinger som kan komme tilbake til Thailand. Det er snakk om forretningsfolk, investorer, de med thailandsk familie og medisinske turister. Men det vil bli satt et tak på antall tillatelser.

 

Forretningsfolk er her normalt kun et lite antall dager, og da er ikke karantene aktuelt, men myndighetene vil vite hvor de befinner seg til enhver tid, og da snakke man om appen Thaichana, som blir obligatorisk. Appen finnes nå også på engelsk, i tillegg til malaysisk og burmesisk.

 

De med thailandsk familie kommer tilbake for lengre tid, og da er det snakk om 14 dagers karantene. Ikke i eget hjem, men enten i statlig karantene eller på et hotell som samarbeider med myndighetene. Det var ingen ytterligere detaljer om denne gruppen, så de det gjelder kan kontakt den thailandske ambassaden og få informasjon og søke om visum der.

 

De mye omtalte Travel Bubbles ble også kommentert i dag. Kina, Japan og Sør-Korea ble nevnt som mulige testland for å få utenlandske turister tilbake til Thailand.

 

Skoleverket forbereder seg til åpning 1. juli, og det presentert en lang rekke tiltak, inkludert 1,5 meters avstand mellom pulter. 31.000 skoler kan åpne ordinært, mens skoler med høyt elevtall i forhold til areal – 4500 stykker – må begrense antall elever på skolen, ved at de f.eks. studerer annenhver dag. Hvis det blir påvist smitte skal skolen stenges i tre dager for renhold.

 

Som en nyhet ble det presentert at Tyskland nå har klassifisert Thailand som et «sikkert land», og thaier som reiser dit trenger ikke gå i karantene, som for øvrig kun var snakk om en hjemmekarantene. Thailand, på sin side, sier ennå ikke velkommen til tyske besøkende, med mindre de tilhører de tidligere nevnte kategoriene.

(© Thailands Tidende. 22. juni 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)