[ annonse ]
To år siden grottedramaet – to gratis dokumentarer Faksimile: Thailands Tidende
11. juli 2020

To år siden grottedramaet – to gratis dokumentarer

Skrevet av 
[ annonse ]

KL. 19.00 den 10. juli 2018 meldte vi i Thailands Tidende at alle 13 «grotteguttene» var reddet fra Tham Luang i Chiang Rai. Mot alle odds klarte utenlandske dykkere å redde alle sammen. Dramaet ble også opphav til et nyord i norsk – grottegutt – oppfunnet av Thailands Tidende.

 

Dette var et drama ingen filmprodusent kunne drømt opp. Mange filmselskaper har hatt planer om å lage spillefilmer om dette, inkludert kjente skuespillere. En thailandsk film med tittel The Cave ble lansert i oktober 2019. Hollywood har lovet spillefilmer, men ingen ting har dukket opp. Pr i dag er det imidlertid to dokumentarer på en snau time hver som forteller det meste. Begge kan sees gratis på YouTube.

 

Denne fra Advexon TV med 1,2 millioner seere hittil og denne fra ABC News In-depth med drøyt to millioner seere.

 

Thailandske myndigheter ønsket å håndtere situasjonen selv, men takket heldigvis ja da australske og britiske team av grottedykkere tilbød til hjelp.

 

Myndighetene sto overfor et tilsynelatende håpløst valg: Enten forsøke å bringe guttene ut gjennom et flere kilometer langt virvar av kanaler fylt med vann – noe mange eksperter advarte om at ville være ekstremt risikofylt. Eller: Vente til vannet i grotten forsvant, noe som i verste fall kunne ta fire måneder, til regntiden var over i november.

[ annonser ]

 

Folk fra hele verden fulgte med i spenning. Guttene og fotballtreneren hadde ingen måte å livnære seg på. Det ble lansert ideer om å borre et hull ned til grotten de befant seg i, men i mangel av konkrete planer ble det første alternativet valgt.

 

I øsende regnvær i fjellene i Chiang Rai forsøkte myndighetene å fokusere på redningsaksjonen, mens anslagsvis ett tusen pressefolk fra hele verden ankom og ville ha nærbilder.

 

Pressen ble holdt på lang avstand mens dykkere og hjelpepersonell jobbet. Fotballguttene måtte dopes ned for å unngå at de fikk panikk under redningsaksjonen. Dette var antakeligvis en ny lærdom for thailandske myndigheter. Uten dette hjelpemiddelet ville aksjonen mest sannsynlig endt i katastrofe.

 

Thailands Tidende fulgte grottedramaet via levende bilder på thailandske tv-kanaler. Det var ingen grunn til å ta turen til Chiang Rai, hvor pressen ble holdt på en kilometers avstand.

 

Dette ga også opphav til en kommentar i det norske medienettstedet Medier24, hvor Thailands Tidende stilte spørsmålstegn ved nytten av alle journalistene på åstedet. NRK var tilstede med flere personer på norske skattebetaleres regning.

 

LES: Kommentar: Grotten i Chiang Rai er blitt en gullgruve for mediene. Men er det viktig journalistikk? Nei, det er underholdning

 

Ordet «grottegutt», oppfunnet av Thailands Tidende, ble for øvrig kåret til årets nest beste nyord i 2018.

 

LES: TT lanserte et av årets nyord

 

Vi hadde en reportasje som ble kontinuerlig oppdatert. Siste melding var:

 

Oppdatering 10. juli kl. 19.00: Thai Navy Seal melder at alle 13 nå er ute av grotten.

 

LES: Alle grotteguttene er ute (10. juli 2018)

LES: Treneren får heltestatus – tempelliv årsaken til overlevelse (5. juli 2018)

 

To av de thailandske dykkerne har dødd som følge av aksjonen. En døde under aksjonen, mens en annen døde senere på høsten grunnet blodforgiftning han pådro seg under aksjonen.

 

Etter redningsaksjonen dukket det opp en rettssak mot Tesla-grunnlegger Elon Musk. Via Twitter kalte han en av dykkerne for «Pedo Guy». Dette etter at Musks forslag om assistanse via en miniubåt ble grundig avvist som umulig. Musk vant rettssaken, og slapp å betale 190 millioner amerikanske dollar i oppreisning til Vernon Unswort, en av de britiske dykkerne som deltok i operasjonen.

(© Thailands Tidende. 11. juli 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)