[ annonse ]
Dagbladet kaster seg på apebølgen – dyremishandling tilbakevises Faksimile: Dagbladet.no
12. juli 2020

Dagbladet kaster seg på apebølgen – dyremishandling tilbakevises

Skrevet av 
[ annonse ]

Bilder av aper som samler kokosnøtter i Thailand har gått verden rundt, grunnet en omstridt organisasjon kalt PETA. De beskyldes nå for kulturell rasisme.

 

En video hos Dagbladet hadde en oppsiktsvekkende tittel om «grusom behandling», men påstandene blir tilbakevist i den samme videoen. Der siteres både Bangkok Post og Pattaya Mail. NRK og P4 har publisert mer moderate versjoner av saken.

 

Allerede 7. juli kom thailandske myndigheter med et motsvar til PETA (People of the Ethical Treatment of Animals), hvor PETA beskyldes for kulturell rasisme. Organisasjonen er blitt vant til god mottakelse i vestlige medier, men har nå møtt motstand i Thailand.

 

PETA er kjent for radikale meninger. De ønsker at folk slutter å spise kjøtt, inkludert fisk og egg. Normalt får de mye god omtale når de får kjendiser til å paradere nakne mot pelsdyrindustrien.

 

Det ble påpekt fra thailandske myndigheter at i europeiske land var det greit å benytte svin til å finne trøfler, mens å benytte apekatter til å plukke kokosnøtter i Asia tydeligvis ikke var akseptert. 

[ annonser ]

 

Aksjonen fra PETA har ført til at mange dagligvarekjeder, ikke minst i USA og Storbritannia, har lovet å boikotte kokosnøttmelk fra Thailand.

 

Nordmenn som ferdes i Thailand har lagt merke til at det er en turistattraksjon når aper brukes til å plukke kokosnøtter. De som driver industriell produksjon bruker imidlertid ikke aper, ifølge folk i bransjen som er blitt intervjuet i thailandske medier. Dette ble belyst i en artikkel i Bangkok Post i går. 

 

NRK har intervjuet en representant for Norgesgruppen, som eier store kjeder som Meny, Kiwi, Spar og Joker.

 

Signe Bunkholt Sæter, kommunikasjonssjef for bærekraft, sier at kokosmelken fra Eldorado, som er merket til Norgesgruppen, ikke stammer fra apearbeid.

 

– Leverandøren av kokosmelk til Eldorado har i dialog med oss garantert at de ikke bruker aper i innhøsting. Det er også egne inspektører som sjekker dette, uttaler hun til NRK.

 

Hun sier at de nå har bedt sine øvrige leverandører av kokosmelk om å undersøke sine underleverandører.

(© Thailands Tidende. 12. juli 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)