[ annonse ]
Nye innenlands smittetilfeller pr dag fra 20. desember til 7. januar. Fremmedarbeidere er ikke medtatt. Nye innenlands smittetilfeller pr dag fra 20. desember til 7. januar. Fremmedarbeidere er ikke medtatt. Ill: TT/Covid-komiteen.
8. januar 2021

Ingen sterk smitteøkning men forvirring om kryssing av provinsgrenser

Skrevet av 
[ annonse ]

Det virker som om smitten er under kontroll i Thailand, men millioner av thaier har fått hverdagen snudd opp-ned med de strenge reglene om kryssing av provinsgrenser, spesielt i sentral-Thailand.

 

Nye smittetilfeller finnes nå stort sett kun i et fåtall provinser rundt Bangkok samt på østkysten. Det ser ikke ut til å være noen stor spredning rundt om i resten av landet. Men det er fortsatt kun en uke siden nyttår, så reisevirksomheten rundt helligdagene kan fortsatt resultere i mer registrert smitte en ukes tid til fremover.

 

Frykten om eksponentiell smitteøkning og mer enn ti tusen nye tilfeller pr dag, slik som myndighetene fremstilte som verste scenario før jul, virker ikke å slå til.

 

Hvorvidt det er myndighetenes tiltak eller thaienes egen væremåte som er årsaken, vil nok debatteres. Som i vår har tiltak fra myndighetene til tider økt risikoen. Eksempelvis stengte de våren 2020 ned Bangkok over natta, og folk stimlet sammen på buss- og togstasjoner for å reise til hjemprovinsen. Da var det ikke snakk om noen trygg distanse mellom de mange reisende.

 

Denne gangen har myndighetene vedtatt at folk som vil krysse provinsgrenser må møte opp hos ulike offentlige instanser for å få skriftlig tillatelse. Det har vært rapportert om køer og lang ventetid på ulike kontorer.

[ annonser ]

 

Sjekkpunktene er offisielt operative fra i dag, men f.eks. i Pattaya har de operert i flere dager allerede. Det har vært stor forvirring i byen, så City Hall i Pattaya måtte i går gå ut med en melding om at kun de som skal reise til en annen provins trenger skriftlig tillatelse.

 

LES: Strengere regler fra i dag, men ikke lockdown (5. januar)

LES: Pattaya: Restauranter og kjøpesentre kan holde åpent (4. januar)

 

I dag ble det orientert om at de strengeste sjekkene vil skje i ytterkant av det oransje området. Det er et antall provinser som ligger utenfor det røde området med 28 provinser. Det man ønsker å unngå er at smitten beveger seg til provinser som hittil i stor grad har vært spart for smitte.

 

Thailands utvikling

Myndighetenes kart (til høyre) som viser de 28 røde provinsene, samt de med middels (oransje) smitte og minst (gul) smitte.

 

Folk som er i jobb kan få reisetillatelse undertegnet av firmaet eller den offentlige instansen de jobber for. Folk som skal reise i privat øyemed, eller jobber selvstendig, må få en tillatelse fra myndighetene for å krysse en provinsgrense.

 

Dette gjelder de fem provinsene Samut Sakhon, Chonburi, Rayong, Chantaburi og Trat, men også andre provinser kan ha vedtatt liknende ordninger. Her må man følge med på informasjonen fra de ulike provinsene for å være oppdatert.

 

Dette er tungvint, og det er nettopp myndighetenes ønske. De vil at folk lar være å reise, og gjør det derfor tungvint å krysse provinsgrenser.

 

Buriram fikk i dag rapportert sitt aller første smittetilfelle i denne smittebølgen. Men som i vår har denne provinsen allerede innført strengere tiltak enn naboprovinsene. Det er sjekk av alle som reiser inn i provinsen, og de som kommer fra provinser med høy smitte må forberede seg på hjemmekarantene i 14 dager.

 

De tallene som ble oppgitt på pressekonferansen kl. 11.30 i dag gjelder for gårdagen, og viste 131 innenlands smittetilfeller. Det var 58 tilfeller i det opprinnelige utbruddsområdet i Samut Sakhon, samt 16 utlendinger i offentlig karantene.

 

I tillegg til et brev med tillatelse til å reise, kreves nå også at man laster ned appen Mor Chana for å krysse provinsgrensene med størst smitte. 

 

Det ble i går meldt at smittede personer som det viser seg ikke har en app (Thai Chana eller Mor Chana) på telefonen vil risikere fengselsstraff. Dette ble i dag tilbakevist, men det bes på det instendigste om at folk tar i bruk Mor Chana, slik at sporing av smittede personer blir mye enklere.

 

I går ble appen lastet ned over to millioner ganger, ble det opplyst. Den er nå lastet ned totalt 3,69 millioner ganger. 

 

Ut over dette er det meldt at hoteller i Chantaburi er beordret stengt ut januar måned. Likeledes er flyplassen U-Tapao i Rayong beordret stengt inntil videre.

 

Biltilsyn rundt om i landet er stengt. Førerkort kan benyttes frem til 31. mars, selv om de utløper på dato.

 

Til siste er det meldt at motorveiene 7 og 9 blir stengt i tidsrommet 22–04 fremover.

(© Thailands Tidende. 8. januar 2021)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)