[ annonse ]
Fra demonstrasjoner i Korat tidligere i år. Fra demonstrasjoner i Korat tidligere i år. Foto: Prachatai, Wikimedia
1. september 2020

Mye kritikk for Thailand i disse dager

Skrevet av 
[ annonse ]

Titusener av thaier protesterer i gatene, men på Facebook er det millioner. Thailand får mye oppmerksomhet i utenlandske medier i disse dager, enten det gjelder diskusjoner om kongehuset, kjøp av ubåter eller regjeringens måte å takle turismen på.

 

Folk over hele verden følger i spenning med på kampen mellom Thailands regjering og Facebook. Facebook gikk til slutt med på å slette verdens 18. største facebookgruppe – en thailandsk gruppe som diskuterte kongehusets rolle (her er listen over verdens største facebookgrupper).

 

Slettingen skjedde etter flere uker med purringer fra thailandske myndigheter. Like etter at Facebook slettet gruppen kom de imidlertid med en uttalelse om at de skulle saksøke thailandske myndigheter i denne saken.

 

Organisasjoner som jobber for menneskerettigheter og ytringsfrihet venter nå på Facebooks neste trekk. Flere av dem tviler på at Facebook gjør alvor av truslene. De peker på at de store teknologigigantene basert i California ofte har vist seg villige til å bøye seg for ulike lands befalinger.

 

Selveste Washington Post publiserte fredag en kommentar fra personen som startet den slettede gruppen. Han befinner seg i eksil.

[ annonser ]

 

Bare få timer etter at gruppen var slettet dukket det imidlertid opp en ny og tilsvarende gruppe, med samme person som admin. I skrivende stund har den 985.000 medlemmer. Den opprinnelige gruppen hadde ca. 1,2 millioner medlemmer da den ble slettet. 

 

Dette illustrerer hvor fort ting skjer online, og også det faktum at den thailandske regjeringen ikke forutså hvor vanskelig det er å stoppe folk fra å diskutere det de ønsker.

 

I lange tider har thailandske myndigheter kunnet slå hardt ned på ethvert tilløp til kritikk av kongehuset, med loven om majestetsfornærmelse i hånden. Når det er en million mennesker som diskuterer, så blir det vanskeligere. Statsministeren har likevel lovet å fortsette å slå ned på all kritikk av kongehuset.

 

Protestaksjonene som har dratt titusenvis av folk ut i gatene – hovedsakelig i hovedstaden men med tilløp i en god del andre byer – var opprinnelig ikke fokusert på kongehuset, men det har blitt en del av protestaksjonene.

 

Det er tre ting protestene forlanger, som gjentas gang på gang:

1. Oppløsning av underhuset i nasjonalforsamlingen,

2. Endring av grunnloven og 

3. Slutt på trakassering av regjeringens kritikere

 

10. august kom kongehuset inn i bildet, i et tipunkts krav lansert på Thammasat-universitetet. Det gjorde at temperaturen i debatten økte. 

 

Etter siste redningspakke for virusrammede på 1900 milliarder baht, har det også vært større politisk urolighet, og uenighet i underhuset. 

 

LES: Intern maktkamp mens store midler bevilges til virustiltak

 

Avtalen om kjøp av ytterligere to ubåter fra Kina, til den nette sum av 22,5 milliarder baht, har gjort at regjeringen har måttet tåle mye dårlig omtale. Regjeringen svarer på sin side at kjøpene er en del av en eksisterende avtale som ikke kan brytes. De sier imidlertid at kjøpet kan utsettes, og i går kom det en melding om at avdrag er utsatt i ett år.

 

Regjeringen virker ikke å ha noen hast med å åpne opp igjen for turistindustrien. De blir kritisert for å ikke se all den økonomiske elendigheten som nå finnes i landet. Når det er sagt, så får de også ros for å ha klart å holde viruset på avstand.

 

Statsministeren lar ulike talspersoner for turistmyndighetene komme med uttalelser om at det skal åpnes opp igjen for turismen, men når det kommer til stykket er ingen ting vedtatt, og ting virker å ta lang tid.

 

I går kom det et utspill om at pensjonister fra Europa som ønsker å tilbringe den kalde årstiden i Thailand skulle ønskes velkommen med et tremåneders visum som skal kunne fornyes to ganger til totalt ni måneder. Dette føyer seg inn i en lang rekke utspill som rapporteres i ulike medier men som ikke er vedtatt.

 

En uavhengig internasjonal organisasjon kalt The International Crisis Group har utarbeidet en analyse av regjeringen og landets utsikter fremover. Den heter «COVID-19 and a Possible Political Reckoning in Thailand»

 

Crisis Group

 

De konkluderer med at det virker å være viktigere for regjeringen å bevare sin maktposisjon enn å hjelpe landets økonomi i disse krisetider. De skriver at det ligger innebygd i dagens maktstruktur i Thailand at de store ujevnhetene i befolkningens velstand bare øker.

 

Crisis Group mener at det Thailand trenger i dag er et system som gjør noe med et dårlig utdannelsessystem, en raskt aldrende befolkning, store inntektsforskjeller og korrupsjon. 

 

Crisis Group skriver at landets økonomiske og politiske system allerede var under sterkt press før coronakrisen, og at viruset bare vil øke ujevnhetene og skape større politiske konflikter. 

 

De konkluderer med at løsningen er å endre grunnloven fra 2017, slik at landets nasjonalforsamling kan gjenspeile folkets politiske holdninger og at landets rikdommer kan fordeles jevnere utover befolkningen. 

(© Thailands Tidende. 1. september 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)