[ annonse ]
Radarpar i gult, til venstre Prawit Wongsuwan sammen med statsminister Prayuth Chan-ocha. Radarpar i gult, til venstre Prawit Wongsuwan sammen med statsminister Prayuth Chan-ocha. Faksimile: NIkkei Asian Review
17. juli 2020

Intern maktkamp mens store midler bevilges til virustiltak

Skrevet av 
[ annonse ]

Det var en stor overraskelse da fem regjeringsmedlemmer plutselig sa opp jobben, og visestatsminister Prawit, tidligere hærsjef, ble valgt til partileder i «juntapartiet» Palang Pracharath.

 

Prawit Wongsuwan (74) er visestatsminister, selv om noen hevder at det burde vært ham som holdt statsministerstolen. Det er han som ifølge rapporter har de beste kontaktene på tvers av politiske grenser. Han og statsminister Prayuth Chan-ocha (66) har vært et radarpar i hæren gjennom mange år.

 

Fem «økonomiske» ministre i regjeringen har sagt opp jobben, inkludert finansrådgiver til mange regjeringer, Somkid Jatusripita. Handelsstanden i Thailand ropte varsku da ryktene om dette dukket opp. De er engstelige for at militærvesenet nå kun fokuserer på å holde smittetallet i Thailand på null, og ser på det private næringslivet som et sekundært problem.

 

I en grundig gjennomgang hos Asia Nikkei nylig ble maktforholdene i thailandsk politikk belyst. 

 

I slutten av juni ble Prawit valgt til leder i Palang Pracharath-partiet. Han benektet ryktene i forkant, men ingen tok det veldig alvorlig, siden Prawit i praksis har vært en kjernefigur både i juntaen og i partiet som vant valget i fjor.

[ annonser ]

 

Det var ifølge Nikkei myndighetenes bevilgning av enorme 1900 milliarder baht til virustiltak som gjorde at de fem ministrene sa opp jobben. I dagens unntakstilstand er det i praksis statsminister Prayuth som styrer eneveldig, akkurat som under juntastyret fra 2015 til i fjor, og denne store summen falt tydeligvis ikke i god jord.

 

– Aldri er det blitt brukt så mye penger på denne typen tiltak, og ulike parlamentarikere har hatt ønske om å styre disse midlene, sier en kilde sitert hos Nikkei, som sier at Prawit kan kontrollere ulike fraksjoner og overbevise dem om at midlene var nødvendige. Prawit er den som har kontakt med regionale politiske maktsentre og holder dem innenfor koalisjonen.

 

Prawit ble hærsjef allerede i 2004. Han får også ære for at juntaen vant valget i fjor. Etter tidligere tiders kupp i Thailand har militærvesenet overlatt kontrollen til ordinære partier, men i fjor ble det samlet en koalisjon som sørget for at juntageneralen ble folkevalgt statsminister, godt hjulpet av en ny grunnlov som ga ham en stor fordel, siden det juntautpekte senatet også var med å avgjøre valget av statsminister.

 

Prayuth og Prawit gikk gradene via «Queen's Guard», en elitetropp i det hærvesenet. De kalles også «Eastern Tigers». Prawit har videreført sin politiske innflytelse gjennom en organisasjon kalt «The Five Provinces Bordering Forest Preservation Project». Et parlamentsmedlem ved navn Rangsiman Rome ble tidligere i år truet med politianmeldelse etter at han påpekte organisasjonens forbindelse med landets velstående familier, ifølge Nikkei.

 

Ellers er Prawit kjent som personen som ble avbildet på sosiale medier i fjor med ca. 25 ulike luksusklokker, uten av noen av dem var registrert hos antikorrupsjonsmyndighetene (National Anti-Corruption Commission). Prawit hevdet at de var lånt hos en nå avdød venn. Det utsagnet ble mye omtalt på sosiale medier, men det har ikke skjedd noe ytterligere etterforskning av dette.

(© Thailands Tidende. 17. juli 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)