[ annonse ]
Ekteparet Kristiansen sto frem og fortalte om hva det nye lovforslaget vil bety for dem. Ekteparet Kristiansen sto frem og fortalte om hva det nye lovforslaget vil bety for dem. Faksimile: Thailands Tidende 1. september 2018
21. juni 2019

Regjeringen har bestemt seg: Vil fjerne barne- og ektefelletillegg

Skrevet av 
[ annonse ]

Etter en tenkepause har nå regjeringen med Frp i spissen bestemt seg for å fjerne barne- og ektefelletillegg til nordmenn i et fåtall land som ikke har trygdeavtale med Norge. Nordmenn i Thailand blir rammet.

 

Før valget var eksport av velferd et samtaleemne, og Frp var klare på at de ikke ønsket at arbeidsinnvandrere kunne forlate Norge med en mengde dyre rettigheter. Derfor kom dette lovforslaget på banen, som nå vil bli vedtatt, ifølge en artikkel på Frps egne websider. Endringene vil gjelde fra 1. juli 2020.

 

Her i Thailand er det mange som ser på dette som kun et prestisjeprosjekt fra Frps side – som ikke løser problemene de var ment å løse, og som ikke sparer Norge for særlig mye penger.

 

Frp vil spare Norge for 33 millioner kroner årlig (fra og med 2021) ved å nekte barne- eller ektefelletillegg til (pr i dag) 807 alderspensjonister og uføretrygdede som er bosatt i land uten trygdeavtaler med Norge. De fleste bor i Thailand, Filippinene, Marokko, Pakistan og Libanon. L

 

I Thailand og på Filippinene er de som blir rammet i all hovedsak etniske nordmenn, som vårt intervjuobjekt i fjor høst, som ble uføretrygdet på en statseid norsk arbeidsplass, og forespeilet at han kunne få med seg sine rettigheter da han flyttet til Thailand.

[ annonser ]

 

LES: Regjeringen tar en tenkepause om barnetillegget

LES: Skulle ramme polakker og somaliere, men nordmenn i Thailand får svi

 

De som ikke rammes er øst-europeere som f.eks. polakker, som har jobbet tidvis i Norge, og som får med seg store rettigheter og store pengesummer tilbake til hjemlandet. Disse er nemlig beskyttet av EØS-lovgivning. Det er også ifølge høringsrunden uklart om lovforslaget vil få noen særlig effekt for barn av somaliere som blir sendt til beryktede koranskoler.

 

Det er Erlend Wiborg (Frp), leder i Arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, som har vært pådriver for dette lovforslaget. Han har tidligere uttalt seg om dette til Thailands Tidende. Vi stilte ham noen flere spørsmål dagen etter at artikkelen var publisert hos Frp, men da var han allerede gått ut i pappapermisjon, ifølge kommunikasjonsavdelingen til Frp.

 

Vi har blant annet stilt spørsmål om Frp ser noen prinsipiell forskjell på fremmedarbeidere og etniske nordmenn når man snakker om trygdeeksport. Og i så fall hvorfor de ikke formulerer den nye loven for å ta høyde for dette.

 

Vi har ikke fått noe svar på dette, men fikk en redegjørelse fra Tone Liljeroth (Frp), som er politisk rådgiver i arbeid- og sosialfraksjonen, Hun skriver blant annet:

– Endringene er hensiktsmessige for å begrense velferdseksport. Ytelser tilpasset kostnadsnivået i Norge, vil i noe grad kunne oppfattes som urimelig gode i land med et vesentlig annet kostnadsnivå. Ved opphold utenfor Norge er det ikke gitt at behovet for tilleggene er tilstede, sammenlignet med nivået på ytelsene ved opphold i Norge.

 

Wiborg utdypet forslaget videre i artikkelen 18. juni:

– Innstrammingen gjelder både barnetillegget til alderspensjon, arbeidsavklaringspenger, dagpenger, kvalifiseringsstønad, uføretrygd og tiltakspenger. De nye reglene medfører også at det ikke vil utbetales ektefelletillegg til alderspensjon og uføretrygd for ektefeller som ikke er bosatt eller oppholder seg i Norge.

(© Thailands Tidende. 21. juni 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)