[ annonse ]
Leserinnlegg: Flyskam – hvordan utdaterte lover genererer unødige flyreiser Foto: Adam Clark
14. august 2019

Leserinnlegg: Flyskam – hvordan utdaterte lover genererer unødige flyreiser

Skrevet av 
[ annonse ]

To norske lover genererer en mengde unødvendige flyreiser for nordmenn bosatt i utlandet, påpeker vår leser. Folk må fly halve jorden rundt for å tilfredsstille tidsfrister i et utdatert lovverk. Han sikter til lovene om folketrygd og folkeregistrering, og ber politikerne gjøre noe med problemet. Brevet under er sendt til flere norske politikere. Foreløpig har vår leser ikke fått noe svar.

 
Til alle norske politikere

 

Jeg er som mange andre i Norge klimaflyktning. Jeg oppholder meg i varme strøk når det er surt og kaldt i Norge. Det er mange tusen nordmenn som gjør som meg. Nå har vi fått et nytt ord – flyskam – som kanskje kan slå positivt ut for oss?

 

Norge har etter min mening et utdatert lovverk som rammer de som ønsker å tilbringe tid i utlandet deler av året. Dette resulterer i mange unødvendige flyreiser som kun har som formål å tilfredsstille tidsfrister i norsk lovverk som etter min mening ikke har noe velbegrunnet formål.

 

Det er spesielt to lover som er problematiske for nordmenn som er mye på reisefot, den første og viktigste er nok folketrygdloven. Den sier at man ikke kan oppholde seg i utlandet over 6 måneder pr år, eller 12 måneder i løpet av to år.

 

[ annonser ]

Dette løses av noen med medlemskap i NAV Utland (betegnelsen «NAV Utland» brukes ikke lenger av NAV, de kaller det nå frivillig medlemskap i folketrygden, red. anm.), for de som kvalifiserer til det, for andre blir løsningen enten å være trekkfugl, der de flyr fram og tilbake for ikke å overskride fristene, eller melde seg helt ut av sikkerhetsnettet, som jo folketrygden er. Det kan og fører i mange tilfeller til katastrofale utslag senere i livet både for den enkelte, den enkeltes familie og for samfunnet.

 

Jeg mener dette bør kunne løses enkelt. Folketrygden er en rettighet som opparbeides over tid, det burde være en selvfølgelighet at medlemskapet opprettholdes så lenge man betaler avgift, er norsk statsborger og er tilknyttet Norge, uavhengig av om man har tilhold i et annet land deler av året.

 

Man bør etter min mening beholde Nav Utland, da dette også gir visse rettigheter i det landet man oppholder seg i. Det bør utvides så alle kan betale og få fordelene frivillig medlemskap gir i utlandet. Dette ville generere økonomi som kan brukes på medlemmer som trenger helsehjelp i utlandet, uavhengig av helsesituasjon og alder. Det er for mange eksempler på nordmenn som ikke får dekning gjennom reise- eller helseforsikringer pga. alder eller kroniske sykdommer.

 

Her har vi en enestående mulighet med små justeringer av en allerede delvis fungerende ordning til å få til helsetjenester som vil hjelpe mange nordmenn utenfor EU med helt grunnleggende helsetjenester.

 

Det gir liten mening at man i dag har denne tjenesten gratis i EU, men ikke engang kan få fullverdig tjeneste ved betaling av 2,3% av brutto pensjon/lønn utenfor EU.

 

Den andre loven, som nok er den vanskeligste for de fleste å forholde seg til, og som genererer flest unødvendige flyreiser, er Lov om folkeregister. Dette er en lov som brukes aktivt av både finans- og forsikringsnæringen, og som etter min mening setter unødvendige og urimelige krav til nordmenn som ønsket å oppholde seg utenfor Norge mer en 6 måneder sammenhengende.

 

Denne loven er fra en tid da reisemønsteret til nordmenn var annerledes. Det gir ingen mening at man må reise rundt halve jordkloden i fly for å tilfredsstille tidsfrister i folkeregisterloven, det burde være en rett som norsk statsborger å ha sin norske registrerte adresse uavhengig om man oppholder seg på sekundær adresse i utlandet deler av året, samtidig som det også må være en rett til å kunne melde utflytting.

 

Det bør være opp til den enkelte å avgjøre hvor de mener deres hjem er. En løsning kan være å ha en sekundær adresse i folkeregisteret, om det er viktig for staten å vite hvor nordmenn oppholder seg.

 

Disse lovene sammen genererer tusenvis av helt unødvendige flyreiser hver år, som også senker trivsel og levestandard for tusenvis av nordmenn.

 

Dette burde være enkelt å løse. Det koster ikke noe, det vil heller genererer inntekter, da færre vil velge å emigrere, noe som resulterer i tapte skatteinntekter for Norge.

 

Det er mange oppsider ved å justere regelverket til dagens virkelighet, jeg kan ikke se noen negative sider ved å endre dagens praksis.

 

Jeg utfordrer politikerne. Dette burde dere kunne klare å løse! Vi er mange velgere dette er svært viktig for.

 

Asbjørn Rasch

Mvh. Asbjørn Rasch, Nongprue/Kristiansand

(Thailands Tidende. 14. august 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)