Lalina House Lalina House foto: Stig M. Solberg
1. juni 2009

De mystiske dødsfallene: Mange teorier på Phi Phi

Skrevet av 
Det verserer en mengde teorier om dødsfallene til en norsk og en amerikansk jente som bodde på samme gjestehus på øya Phi Phi. Myndighetene sier man må vente på at alle analysene er ferdig.

AV: STIG M. SOLBERG

Den norske jenta Julie Michelle Bergheim (22) fra Lier og den amerikanske jenta Jill St. Onge (27) fra Seattle døde under mystiske og skremmende like omstendigheter på paradisøya Phi Phi første helgen i mai.
Vi besøkte Phi Phi Don og fikk førstehånds kjennskap til hendelsesforløpet. Julie Michelle Bergheim og en norsk venninne (familien ønsker at navnet holdes anonymt) var på vei hjem til Norge etter å ha studert i Australia. Phi Phioppholdet skulle være et siste eventyr før de returnerte til hjemlandet.

Samme gjestehus
30. april sjekket de to inn på gjestehuset Lalina, cirka ti minutters gange fra stranden. Noen dager senere, lørdag 2. mai, ankom det amerikanske paret Ryan Kells og Jill St. Onge og tok inn på rommet ved siden av de to norske jentene. Kvelden som fulgte skulle vise seg å bli skjebnesvanger.
Både det norske og det amerikanske paret var ute lørdagskvelden. Ved midnatt klaget St. Onge på magesmerter og hun returnerte derfor til hotellet. Forloveden Ryan dro hjem et par timer senere og ble sjokkert over det han så.
”Jeg kom tilbake ved 02-tiden. Jill så forferdelig ut og kastet opp”, skriver han i sin blogg på internett. Ved 04-tiden ble han selv dårlig og begynte å kaste opp. Tilstanden til Jill ble i tillegg stadig verre. Kells skjønte at hun trengte legebehandling og etter å ha fått fatt i en tralle fraktet han selv forloveden til det lokale sykehuset omlag 600 meter unna.

Klarte ikke rope om hjelp
Legene gjennomførte hjerte- og lungeredning på Jill St. Onge - uten at det hjalp. Hun døde på sykehuset søndag 3. mai på morgenkvisten. Men før søndagen var omme skulle enda et liv gå tapt.
Også de norske jentene var en tur ute lørdagskvelden. Etter flere barbesøk skal de ha returnert til Lalina ved totiden natt til søndag. Ifølge politiet på Phi Phi skal Bergheims venninne ha forklart i politiavhør at begge begynte å føle seg dårlig i løpet av natten. De to norske venninnene kastet opp gjentatte ganger og ble til slutt så utmattet at de ikke en gang klarte å rope om hjelp.
- De norske jentene var merkelig stille av seg på søndag. Vi banket på rommet for å sjekke at alt var i orden, men vi fikk ingen reaksjon. Til slutt åpnet vi døren og fant to svært syke jenter. De hadde begge kastet opp et utall ganger og de var så svake at bare den ene jenta så vidt klarte å snakke, forklarte innehaver av gjestehuset Ruth Hoikeo til oss.
Hun fikk tilkalt hjelp og begge jentene ble fraktet til sykehuset. Tilstanden til Bergheim var imidlertid så dårlig at livet ikke sto til å redde. Søndag kveld avled hun, mens venninnen ble fraktet til Bangkok Hospital Phuket.
- Da hun ankom sykehuset hadde hun i over ett døgn vært syk. Den norske jenta var preget av sjokk og akutt stress. Til tross for at hun var sterkt dehydrert fortsatte oppkastbygene, forteller viseadministrerende sykehusdirektør doktor Laied Bodin.
Helsepersonellet klarte å stabilisere tilstanden hennes og etter noen dager var hun sterk nok til å bli fraktet hjem til Norge

Dødsårsaken en gåte
Likene av de to avdøde ble obdusert i henholdsvis Phuket og Krabi uten av legene klarte å peke på dødsårsaken. Det lokale politiet på Phi Phi Don satte i gang etterforskning, men konkluderte raskt med at det ikke er grunnlag for å tro at noe kriminelt ligger bak tragedien. Vevsprøver av begge lik analyseres nå ved rettsmedisinsk institutt i Bangkok.
- Vi holder alle muligheter åpne og foretar nå en lang rekke analyser. Det vil derfor gå mange uker før vi kan gå ut med informasjon, fortalte lege og talsmann Pisittawooth Ayood ved det thailandske helsedepartementet til Pattaya Tidende.

Hundre ulike teorier
Mysteriet rundt de to dødsfallene har skapt stor oppmerksomhet både i thailandske og internasjonale medier. På Phi Phi ble tragedien raskt det store samtaleemnet.
- Rykteflommen bare vokser og vokser. Jeg tror vi har hørt 100 ulike teorier på hva som tok livet av de to jentene, sier turist Keira Coleman (35) fra Irland. De fleste tror de to må ha blitt forgiftet på en eller annen måte.
- Malaria, matforgifting, narkotika, giftgasser fra det nærliggende renseanlegget eller insektspray brukt på rommene blir ofte nevnt. Det siste jeg hørte er at lokalbefolkningen tror det er spøkelser fra tsunamien, forteller Coleman.

- Slutt å spekulere!
På den norsk-svenske restauranten Unni´s treffer Pattaya Tidende innehaverne Pontus Lexberg og Unni Abusdal. Lexberg avviser flere av teoriene.
- Hvis det er matforgiftning som ligger bak, så skulle mange flere ha blitt syke. Av samme årsak tror jeg heller ikke det kan være gass fra renseanlegget eller andre kilder, sier Lexberg.
Han oppfordrer alle til å slutte å spekulere og heller vente til analyseresultatene foreligger.

Analysen offentlig?
I et intervju med CNN sier Ryan Kells at både han og forloveden la merke til en ubehagelig og ukjent kjemisk lukt da de sjekket inn på rom nummer fem på Lalina. Han tror de to må ha blitt forgiftet av luften i rommet.
Julie Michelle Bergheims norske venninne har ikke uttalt seg offentlig om tragedien som tok livet av venninnen.
Ambassadør Merete Fjeld Brattested ved den norske ambassaden i Bangkok opplyser at det er avdødes familie som avgjør om offentligheten får tilgang til de endelige analyseresultatene fra rettsmedisinsk institutt i Bangkok.

(Pattaya Tidende utgave 9/2009 - 1. juni 2009)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Hus Cha-am nær strand
( / Hus til salgs)

Hus Cha-am nær strand

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Thailand i Norge