Moringa – skal hjelpe mot det meste Foto: Terje Engø
1. august 2013

Moringa – skal hjelpe mot det meste

Skrevet av 

Noen kaller det Livets Tre. Et annet navn er Moringa. Du finner dette produktet som piller i mange helsekostforretninger. Du kan også kjøpe bladene frysetørret og blande det inn i maten.

 

Treet vokser vilt mange steder i Thailand og brukes ofte som kosttilskudd for å forbedre helsen. De som er så heldige å ha moringatrær i hagen får ofte besøk av naboer som spør om de kan få plukke blader eller frøkapsler. Thailandske urtemedisinere har lenge visst om virkningene, men lite var bevist. Nå er imidlertid treets helsemessige egenskaper blitt bedre dokumentert, og tørket moringa fylles på kapsler og selges for stadig høyere priser.

 

Små urter og store trær

Moringatrærne tilhører en familie av tretten ulike arter som vokser i tropiske og subtropiske strøk. De minste er små urteplanter, mens andre blir store og mektige trær. «Moringa Olifeira» heter den mest kjente arten. I India produseres det over en million tonn moringa årlig og produksjonen øker over hele verden på grunn av økt etterspørsel etter helsekost.

 

Rikt på næring

[ annonse ]

For å beskrive næringsverdien i moringa, kan det nevnes at treet per 100 gram inneholder 0,4 gram A-vitamin, 185 gram kalsium, 337 gram kalium, 9,4 gram protein og 52 milligram C-vitamin. Moringa inneholder også jern. I Thailand er kostholdet ofte fattig på alle disse stoffene deler av året. Tradisjonelt har kostholdet vært svært feilernærende i slutten av tørketiden og begynnelsen av regntiden.

 

Moringa mot feilernæring

Når regnet har gjort at innsektene yngler og elvene har flommet inn over rismarkene har det vært mulig å supplementere kostholdet med proteiner og annen næring fra innsekter, små reker og fisk. Senere har salg av ris gjort det mulig å kjøpe fisk, svin og høns. Men deler av året har ville vekster vært en svært viktig del av kostholdet. Moringatreet har kanskje vært en av de viktigste, uten at thailendere flest har vært helt klar over hvor sunt det har vært å spise moringa.

Vi leser om forsøk som viser at kyr som fôres med moringa øker melkeproduksjonen med opptil 60 prosent og får økt kroppsvekten med over 30 prosent. Frøkapslene er også rike på næring, og som grønne kan frøene spises som snacks eller brukes i ulike matretter. Bladene brukes ofte forvellede, gjerne på samme måte som spinat.

 

Motvirker beinskjørhet

Melk er ikke vanlig kost for eldre thaier, og som i store deler av verden er mange eldre kvinner rammet av beinskjørhet. I Thailand spises det mye fisk og små reker. Selv om ofte både fiskebein og rekeskall blir spist, er det mange som har mangel på kalsium. Det finnes vitenskapelige studier som viser at mangel på proteiner og kalsium i kosten i enkelte deler av Thailand har resultert i at befolkningen har lavere kroppshøyde enn de burde hatt.

 

Skal virke mot 300 helseplager

Innen indisk naturmedisin, «Ayurveda», som også brukes i Thailand, er det beskrevet 300 forskjellige helseplager og tilstander som ettersigende kan forbedres ved å spise moringa. Blant annet skal moringa gi energi som holder lenge, noe som antakelig skyldes at protein gir energi lengre enn for eksempel karbohydrater –  som ris inneholder mye av. Siden det i tillegg til stoffene og vitaminene nevnt tidligere også er B-vitaminer i moringa, kan det hjelpe mot blodmangel, samtidig som en får sterkere benbygning og tenner. Moringa skal også forbedre kroppens evne til å gjenoppbygge seg selv.

Helsekostprodusentene trekker det hele enda lenger. De mener at moringa kan virke mot høyt blodtrykk, motvirke aldring og en lang, lang rekke andre tilstander. Men dette er neppe vitenskapelig bevist.

Det er fortsatt mange som ikke vet at det næringsrike treet vokser der de bor. Isteden velger de å kjøpe moringakapsler med tørket moringa i helsekostbutikker og supermarkeder. Der er prisen gjerne flere tusen baht per kilo for det en kan plukke helt gratis rett rundt hjørnet.

(Thailands Tidende utgave 6/2013 – 1. august 2013)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge