1. november 2013

I Buriram spiser man hjemmelaget

Skrevet av 

Ris og kokosnøtt er en viktig del av maten i Thailand, ikke bare i varme retter men også i søtsaker. Vi har sett på hvordan man lager Khanom Ping – grillede søtsaker.

 

Før var det vanlig å komme sammen i landsbyen for å lage søtsaker. Nå er det ofte enklere å gå på butikken. Likevel, når kvinnene møtes for å lage Khanom Ping er det både gøy, sosialt og til stor glede for barna.

Khanom Ping må alltid lages i store mengder. Det forventes at de som tar seg tid også lager nok så både naboer, gamle og alle barn i landsbyen kan få smake.

Det trengs sukker, kokosmasse fra ferske kokosnøtter, rismel av stivelsesrik klebrig ris og en liten klype salt. Den mest krevende jobben er å ta kokosmassen ut av de ferske kokosnøtter. Når det ikke er for varmt, og flere kan møtes for å dele på arbeidet, blir det å lage Khanom Ping en sosial sammenkomst.

 

Tidkrevende prosess

Her er fremgangsmåten for å lage Khanom Ping:

[ annonse ]

- Bruk rengjorte bananblader som underlag og skjær opp rene unge blader i kvadratiske biter på cirka 15 x 10 centimeter.

- Vask pandanabladene nøye og kutt dem opp i 20 – 25 centimeter lange biter. Legg dem deretter i kokende vann og la dem koke til du kjenner duften av pandana.

- Miks rismel, sukker, kokosnøtt og salt i en bolle. Tilsett vannet du brukte til å koke pandanablader, men ikke så mye at deigen blir rennende.

- Rør vann og ingredienser godt sammen.

- Deretter fylles deigen i oppkuttede bananblader som lukkes med nåler som skjæres ut fra midten av bananbladene.

Når en del av deigen er pakket inn i bananblader fyres grillen opp. Det beste resultatet får du ved å ikke la grillen bli for varm. Deigen skal koke og bli svakt stekt på utsiden slik at fuktighet beholdes innvendig.

 

En ny metode

Khanom Ping lages på utallige måter. Mange bruker tapiokemel istedenfor mel av klebrig ris. Det er en ny og moderne måte, siden det ofte er lettere å få tak i utenfor Thailand.

Khanom Ping er ferdig etter 5 – 10 minutter på grillen. Da er deigen stivnet og svakt gyllen i farge. Velbekomme.

---

Oppskriften

8 – 10 lange pandanablader

1,5 kilo rismel fra klebrig ris

1 kilo sukker

1 kilo fersk kokosmasse

2 ts salt

(Thailands Tidende utgave 9/2013 – 1. november 2013)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge