Denne staben på tre gjør det meste av det som trengs i White Elephant. Denne staben på tre gjør det meste av det som trengs i White Elephant. (Foto: Dag A. Ekeberg)
1. oktober 2014

Fra lokalradio i Norge til bardrift i Thailand

Skrevet av 

Det er mange barer på Koh Chang, men Frank Næss har skapt sin egen nisje med White Elephant. Her får du aquavit, bitter schnaps, pytt i panne og fiskekaker. Næss eier lokalradioer i Norge men valgte Thailand i en alder av 41 år.

 

Det er ulike forberedelse vestlige folk gjør før de starter bar i Thailand. Noen møter sin fremtidige partner på – ja, nettopp – en bar, inngår en avtale i fylla, og er bareier dagen etter. Frank Næss (42) på sin side gjorde et grundig forarbeid før han realiserte sin drøm om å skape seg en virksomhet og et levebrød på favorittstedet Koh Chang. Han var blitt kjent med Thailands forrige konsul i Norge, Teeraboon Boonwit, og han var et logisk valg for en partner – for som kjent kan ikke utlendinger eie mer enn 49 prosent av en virksomhet i Thailand.

Næss begynte å feriere på Koh Chang i 2006. Ikke lenge etter begynte han å drømme om å starte egen bar på Koh Chang. Det var likevel først i november 2013 at baren White Elephant var en realitet.

 

En engelsk-norsk pub

Barer i Thailand kan være så meget, men White Elephant likner mer på en norsk bar – med en engelsk pub som forbilde – enn en thailandsk bar. Dette er også ment å være et familievennlig sted. De åpner kl. 12, serverer mat og har et eget hjørne for barn. Enkelte barer i Thailand har damer som tilbyr eskorte og andre tjenester, men dette er ikke situasjonen på White Elephant. Her er det ingen overdrevent vennlige damer som tar seg av kundene, kun den lille staben som jobber med å servere.

Næss vektlegger sitt store utvalg av aquavits, brennevin og bitter schnaps fra Norge, Sverige og Danmark. Matmenyen også preget av nordisk mat, f.eks. pytt i panne, norsk laksefilet, leverpostei og fiskekaker. Og nordisk sport er å finne på flatskjermer på veggene.

[ annonse ]

 

Oppstartskostnader

Næss lette lenge etter et godt sted å åpne bar. Det største problemet var at leieavtalene på de aller fleste stedene var veldig korte. Han fant imidlertid et sted hvor han fikk forhandlet frem en 12-årig avtale med opsjon på kjøp av eiendommen:

– Jeg tenker langsiktig, sier Næss. – Jeg ville investere og gjøre stedet tiltrekkende, men det krever altså en langsiktig avtale.

Næss har hatt en skikkelig runde med investeringer, men når først det var gjort forteller han at det er overkommelige faste utgifter forbundet med bardrift:

– Jeg gjør alt etter boka, forteller han. – Jeg bruker advokat og regnskapsfører i Pattaya, siden det er vanskelig å finne gode folk her på Koh Chang. Jeg har arbeidstillatelse for å drive denne baren, i motsetning til mange andre bareiere.

 

Slet med internett

De fleste på Koh Chang nøyer seg med internett fra statlige TOT. Det er så som så med kvaliteten. I starten hadde også Næss denne servicen, men det var ikke tilstrekkelig. Næss har nemlig som mål og vise stort sett alt som finnes av sport på TV. Han har derfor både satellitt-tv og tv via internett. Etter mye jobbing og flere avslag fikk han endelig CAT i Trat-provinsen til å trekke linjer frem til baren. 60.000 baht kostet det. Nå er det strømaggregat som står på programmet. Næss forteller at enkelte periode i regnsesongen er det strømbrudd hver eneste dag. Han har fått et tilbud på 300.000 baht, men ser seg om etter noe rimeligere.

 

Flere nordmenn

Det er 3-4 andre norske bareiere på øya. En av dem driver en nattklubb, men denne fikk besøk av politi og militærjunta og var stengt da vi besøkte Koh Chang.

– Det er noen fastboende nordmenn her, men de fleste stamkundene er fra England og Australia, sier Næss. – I høysesongen er det imidlertid godt med nordiske kunder her.

Næss har ikke mindre enn 80 ulike ølsorter importert fra vesten. Han får snart sitt første norske øl, fra mikrobryggeriet Lervig i Stavanger. Carlsberg har han på fat, som eneste bar på Koh Chang. Det var harde forhandlinger før de kunne få fatølet over til ferieøya.

– I Bang Bao helt syd på Koh Chang er det et leilighetsanlegg som heter Tranquility Bay, forteller Næss. – Her er det en del nordmenn som har kjøpt seg inn. Det er en del fastboende skandinaver her, men miljøet er jo mye mindre enn f.eks. Pattaya og Jomtien.

 

Bakgrunn i reklame og radio

Næss har en bakgrunn fra reklamebransjen i Norge, og det synes tydelig på bardriften. Han har fått plassert reklameskilter langs vegene på Koh Chang, og White Elephant er noe av det første man ser når man har kjørt av ferga og er på vei over til den populære vestsiden av øya.

Næss slo seg opp via lokalradio i Trondheim. Han startet som 17-åring da det ble frislepp med reklame på radiofronten. Nå eier han 12 lokalradiostasjoner i ulike deler av Norge.

– Om tre år er det slutt på radio slik vi kjenner det, minner Næss om. 2017 er satt som tidspunkt for at all norsk radio skal være digital. Dermed blir det mye enklere å starte radio, og Næss tror at det ikke blir mye å tjene på radio fra og med det tidspunktet. Han har imidlertid gjort det godt innen radio i mange år, og virker ikke å ta dette altfor tungt.

 

Håper på normalisering

Det er to norske firmaer som driver charter til Koh Chang. Normalt er det perioden november til april som er høysesong. Næss er usikker på hvordan juntastyret vil innvirke på den kommende høysesongen: – Jeg har hørt om flere som sier at reiseforsikringen ikke gjelder når det er unntakstilstand i et land.

Næss, som via en bekjent har møtt forhenværende statsminister Yingluck, håper at situasjonen blir normalisert snarest mulig.

(Thailands Tidende utgave 8/2014 – 1. oktober 2014)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge