1. juni 2015

Telenor omstridt i Myanmar

Skrevet av 

Norge ga i fjor 226 millioner kroner i u-hjelp til Myanmar. Allerede nå i andre driftsår vil antakelig Telenor tjene mer penger enn dette.

Telenor i Myanmar tjente 152 millioner kroner i første kvartal. De har kun hatt aktiv salgsvirksomhet siden i fjor høst, men de har ifølge Dagens Næringsliv allerede fått 6,4 millioner kunder. Mobilbruken og datatrafikk blant burmesere er mye høyere enn forventet, og ligger omtrent på nivå med Thailand når man ser på snitt pr kunde.

Telenor regner med å investere totalt 7,6 milliarder kroner i Myanmar, inkludert mobillisensen som kostet 500 millioner dollar.

Det er nå reaksjoner i Burma på at Norge gir med den ene hånda og virker å ta med den andre. Evangelisten Rune Edvardsen sier til avisa Dagen: – Folk på grasrota sier at Norge har mistet stor sett all troverdighet når de kan støtte Myanmars regjering og at vi går med på prosessene som foregår.

Edvardsen sier til avisa at han har møtt både kristne og militære ledere for etniske grupper som shan, chin og karen, og sier at skepsisen til den tidligere militærjuntaen som nå har makten i landet er stor blant etniske grupper som ønsker selvstyre. 

– De vises fram i internasjonale småprosjekter, men føler seg som utstillingsdukker for at regjeringen skal få enda mer penger, sier Edvardsen, som stiller spørsmål ved hva giverlandsgruppen som tjener penger i Myanmar nå gjør med de store spørsmålene.

Forskningsprofessor Stein Tønnesson ved PRIO minner om at Norge må passe seg for å skape mistanke om at fredsinnsatsen er et middel for å etablere næringsliv i Myanmar. – Det er fort gjort at det oppstår mistanker som det kanskje ikke er grunnlag for, men som likevel lever sitt liv, særlig blant grupper i eksil, sa Tønnesson til Dagen. (dae)

(© Thailands Tidende. Utgave 6/2015 – 1. juni 2015)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge