Yusufu Mieraili har tilstått sin rolle som delaktig i attentatet. Bangkok Post har en detaljert oversikt over hendelsesforløpet. Yusufu Mieraili har tilstått sin rolle som delaktig i attentatet. Bangkok Post har en detaljert oversikt over hendelsesforløpet. Faksimile: Bangkokpost.com
10. september 2015

Bombeattentatet: Hovedpersonen skal være identifisert

Skrevet av 

I går offentliggjorde politiet i Bangkok navnet på personen de mener ledet bombeattentatet 17. august. Navnet fikk de fra en arrestert kineser som angivelig skal tilhøre uigur-minoriteten i Kina.

 

Kineseren, Yusufu Mieraili, ble arrestert på grensen til Kambodsja 1. september og har tilstått at han var med på bombeattentatet. Han har brukt de siste dagene til å vise politiet nøyaktig hva som skjedde i tiden før han ga bomben videre til personen som detonerte den. Det var først i går det ble kjent at Mieraili også hadde angitt hvem som skulle være hovedmann bak attentatet.

Den antatte hovedmannen skal ha fløyet ut av landet dagen før attentatet og er nå ettersøkt via Interpol. Mannen er kjent som Ishan med fullt navn Abudureheman Abudusataer. Han fløy fra Bangkok til Bangladesh dagen før attentatet. Politiet sjekker nå kontooverføringer fra utlandet til de mistenktes kontoer i Thailand.

 

Kinesisk minoritet

Yusufu Mieraili har kinesisk pass fra provinsen Xinjiang, som er hjemstedet til den muslimske uigur-minoriteten. Ifølge den kinesiske avisa Global Times og BBC har myndighetspersoner oppgitt at Mieraili tilhører East Turkestan Islamic Movement. Uigurene mener seg forfulgt av kinesiske myndigheter. Det var stor misnøye blant denne folkegruppen da i overkant av hundre uigurer 9. juli i år ble sendte tilbake til Kina fra Thailand. Selv om spor peker i retning uigurene har thailandske myndigheter ikke kommet med noen anklager eller teorier om at uigurer står bak.

 

[ annonse ]

Flere mistenkte

En rødskjortetilhenger og en drosjesjåfør som tidligere har vært i politiets søkelys hører man ikke lenger noe om fra politiets side. Politiet etterlyser for tiden kun én thai, nemlig Wanna Suansan, som er knyttet til hyblene attentatmennene brukte og som i følge Bangkok Post er gift i Tyrkia. Men pressetalsmann Prawut Thavornsiri sa i går at det kan være flere thaier involvert. Politiet har for tiden ca. ti personer i søkelyset. Adem Karadag, som 29. august ble arrestert med et falsk tyrkisk pass, er fortsatt i politiets forvaring og ansees som mistenkt i saken.

Mieraili har innrømmet at han leverte bomben til personen som detonerte den. Dette er vedkommende som finnes på overvåkningsbilder iført en gul skjorte. Han sier han ikke kjenner mannens identitet. Uttalelser fra politiet tyder imidlertid på at de er optimistiske når det gjelder å pågripe denne personen.

(© Thailands Tidende Nett. 10. september 2015)

Tidligere artikler om attentatet:

30. august: To personer pågrepet

19. august: Rødskjortetilhenger arrestert i Bangkok

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Hus Cha-am nær strand
( / Hus til salgs)

Hus Cha-am nær strand

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Thailand i Norge