Gjennomsnittlig nedbørsmengde i Pattaya siste fem år sammenlignet med snittet for hele Thailand siste 30 år. Pattaya er de mørkeste søylene som viser en markant nedgang i juli og august. Gjennomsnittlig nedbørsmengde i Pattaya siste fem år sammenlignet med snittet for hele Thailand siste 30 år. Pattaya er de mørkeste søylene som viser en markant nedgang i juli og august. (Kilde: Meteorological Department of Thailand)
1. november 2015

Kun to måneders regntid i Pattaya

Skrevet av 

Thailand har en seks måneder lang regntid, men tall for de siste fem årene viser at i Pattaya dreier det seg i hovedsak kun om september og oktober. Selv om det i snitt regner hver tredje dag i juli og august, er det kun snakk om små nedbørsmengder i disse viktige sommerferiemånedene.

 

Vi har innhentet månedlige nedbørstall fra Pattaya Meteorological Station på Pratamnak Hill for de siste fem år og sammenlignet med offisielle gjennomsnittstall for Thailand – som beregnes ut fra siste 30-årsperiode. Vi har også tatt en titt på en offentlig statistikk for 47 av de thailandske provinsene i årene 2011–13, for å se hvordan nedbøren fordeler seg utover landet.

I fjor kom det i snitt 1520 millimeter nedbør i Thailand, mot normalt 1584. I Pattaya, derimot, kom det kun 926 millimeter – 58 prosent av snittet for hele landet. 

Fjorårets nedbørstall for Pattaya var lavt. Snittet for Pattaya de siste fem år er litt høyere, det ligger på 1162 millimeter nedbør, noe som er 73 prosent av landsgjennomsnittet.

Pattaya er ikke unik når det gjelder lav nedbørsmengde. Et nedbørskart fra i fjor viser enda lavere nedbør i et større område i Nord-Thailand på grensen mot Myanmar, samt en lang korridor fra Hua Hin og nordover nesten helt til Nong Khai.

 

Myten om regntiden

[ annonse ]

Det spesielle for Pattaya, sammenlignet med snittet for Thailand, er at det aller meste av regnværet – i hvert fall de siste fem årene – har kommet i september og oktober. Dette står i sterk kontrast til snittallene for landet, som viser klart at regntiden varer i seks måneder – fra mai til oktober.

Turister som vurderer en første tur til Thailand er gjerne opptatt av regntiden, og tror at de må se frem til ukesvis med gråvær. De som har feriert her noen ganger vet at regntid i praksis kun betyr at det kommer noen skurer på ettermiddagen, mens mesteparten av dagen fortsatt har godt med sol. Her har reisebransjen en jobb å gjøre, og kanskje kan disse tallene fra Pattaya hjelpe den lokale turistindustrien.

Det populære ferieområdet Cha-am–Hua Hin har også lite nedbør. Hvordan fordelingen er pr måned vet vi ikke, men vi skal forsøke å få tak i disse dataene. Problemet er at lokale værstasjoner ikke har tatt steget inn i dataalderen ennå. De bruker håndskrevne annaler som lagringsmedium.

 

Den viktige sommerferien

Denne statistikken bør gi reisebyråer en markedsføringsgave de kan benytte. Europeiske land har fellesferie i juli og august. Da er det gjerne mye regn på populære tropiske og subtropiske feriesteder. Men ikke i Pattaya. Disse to månedene er stort sett tørre her. Statistikken vår viser riktignok at det kommer nedbør ca. hver tredje dag i disse to månedene, men det er snakk om små nedbørsmengder – normalt ingen store regnskyll eller hele dager med gråvær.

 

Regnvær i sør og øst

De fleste vet at det regner mye i Sør-Thailand. Aller mest regner det i et belte som starter like nord for Phuket og går opp til Ranong. Men det regner også mye i østre deler av Thailand, nærmere bestemt Chantaburi og Trat, som inkludert Koh Chang. Her er det snakk om målinger på rundt 3000 millimeter i året for 2011–13 og enda mer i 2014. Det går et klart værskille syd for Rayong. I Rayong og Chonburi er nedbørsmengden under halvparten av målingene lenger syd på østkysten.

Vi finner mange måneder med null nedbør når vi finleser statistikken. De opptrer stort sett i perioden desember til februar. I Sør-Thailand, nærmere bestemt de ti  provinsene fra Chumphon og sydover, finner vi imidlertid ingen måneder uten regn.

Området rundt Hua Hin er relativt tørt, men du skal ikke mye lenger sør før det blir regnfulle områder. Fra ca. 1200 millimeter i året i Prachuap Khirikhan er det snakk om ca. 2000 i Chumphon. Surathani, som inkluderer Koh Samui, har mindre nedbør igjen, ca. 1700 millimeter ifølge statistikken for de siste tre årene. Phuket har 2600 millimeter. Ranong har over 4000 millimeter i året.

 

Antall regndager

Vi har også fått statistikk for antall dager med mer enn 1 millimeter nedbør. De siste fem årene har det vært i snitt 101 regnværsdager pr år i Pattaya. Dette er lavere enn snittet for Øst-Thailand, som ligger på 130, basert på en 30-årsoversikt. Isan og midtre provinser har 116 dager med regn i snitt pr år. Pattaya ligger altså klart lavere enn snittet for alle landsdeler, inkludert snittet for østkysten.

 

Soltimer neste

Neste punkt på programmet er å få data får antall soltimer pr dag. I Pattaya noteres dette ned for hånd og sendes til det statlige meteorologisenteret i Bangkok. Der har de hittil ikke vært villig til å dele disse tallene med oss. Det finnes grafer på internett over antall soltimer pr måned i Thailand, men vi har en mistanke om at disse er basert på litt for generelle data.

(Se papirutgave/e-avis for grafer og tabeller)

(© Thailands Tidende. Utgave 11/2015 – 1. november 2015)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Nyoppusset leilighet - Pattaya
( / Leilighet selges)

Nyoppusset leilighet - Pattaya

Pool Villa sentralt Hua Hin
( / Til salgs)

Pool Villa sentralt Hua Hin

Condo 1 soverom Jomtien
( / Leilighet til leie)

Condo 1 soverom Jomtien

Thailand i Norge