Det sosiale er viktig. Her tilberedes en blanding av kjøtt og sjømat på «koreansk» måte. Fra venstre Erin, Baa, Rissa og Khong. Det sosiale er viktig. Her tilberedes en blanding av kjøtt og sjømat på «koreansk» måte. Fra venstre Erin, Baa, Rissa og Khong. Foto:Suwannee Buransuk
1. august 2016

Derfor elsker thaibarn sjømat

Skrevet av 

Mens norske barn ser sine foreldre rynke på nesen av fisk, lærer barna her at sjømat er godt. Her brukes fisk til det mest, og til og med snacks har smak av reker, blekksprut og fisk.

 

De fleste vestlige barn liker smaken av reker og krabber. Men utseende minner dem om insekter. I et barns fantasi er det liten forskjell på en stor edderkopp og en krabbe. Fordelen man har mange steder i denne regionen er at insekter er en naturlig del av kostholdet. Derfor blir ikke reker og kreps forbundet med uspiselige, ekle kryp.

 

Fiskesmak til det meste

Folk i vesten rynker ofte på nesen av fiskelukt og misliker alle fiskebeina. De foretrekker fiskepinner når de skal ha fisk til middag hjemme. I Thailand er det helt annerledes. Her brukes fisk til det meste. Istedenfor salt bruker man gjæret kraft av fisk (Nam Pla), og istedenfor buljongterninger bruker man østers (Nam Man Hoy). Og er ikke smaken av dette nok, tilsetter thaiene i tillegg gjæret fisk (Pla Ra) eller postei av gjærede reker (Pla Chom Kung) eller småfisk (Pla Chom Pla Noi).

 

Sjømat til fest

[ annonse ]

Kanskje har det også med at sjømat ofte serveres i festlig lag. Sjømat er relativt dyrt også i Thailand, spesielt i innlandet, men når thaier samles for å grille mat er reker noe av det mest ettertraktede.

Blir du sulten mens du er ute på tur er det heller aldri langt til nærmeste vogn som selger små spyd med fiskeboller (Luk Chin Pla). For barna er dette snacks. I den senere tid har det også begynt å dukke opp «fiskeboller» i alle slags rare fasonger og farger – noen er til og med formet som populære tegneseriefigurer.

 

Den store forskjellen

Det er et paradoks at det ikke spises mer sjømat i Norge, siden landet er  verdens nest største eksportør av sjømat (etter Kina). Mens makrell i deler av Norge er regnet som ufisk eller agn, er makrell av alle typer elsket mat i Thailand.

Akkar får de fleste norske barn til å rynke på nesen. I Thailand er grillet, tørket akkar nydelig snacks både for voksne og barn.

Det er kulturell påvirkning som er forskjellen. Mens norske barn ser sine foreldre rynke på nesen av fisk, lærer barna her at sjømat er godt. Norske foreldre og deres barn har litt å lære av thailandske sjømattradisjoner.

 

Hvor mye fisk spises?

En gjennomsnittlig nordmann kjøper ca. 27 kilo fisk i året. I tillegg kommer det han fisker selv, som ikke nødvendigvis er så mye. Hvor mange kilo thaiene spiser er det ingen som vet. Her er fangst av fisk, reker, krabbe, snegler og muslinger en viktig proteinkilde for befolkningen på landet. Denne delen av befolkningen spiser mye fiskeprotein i regntiden, men lite ellers. De thaiene som har penger å rutte med velger ofte fisk og sjømat når de spiser ute.

 

Thaiene utnytter hele fisken

Det finnes ikke noen god statistikk over ulike lands sjømatkonsum. Tallene som blant annet Verdens Matvareorganisasjon presenterer, er uklar på hva som er levende vekt og hva som er reelt konsum. En reke har normalt 30–35 prosent kjøttinnhold. Men i Thailand utnyttes ofte også hode og skall. En tilapia (Pla Nin) som sløyes på markedet i Thailand inneholder rent statistisk bare 38–40 prosent spiselig kjøtt. Men her spises skinn, og også ofte finner, hale og andre bein. Spiselig andel blir dermed 50–55 prosent. Med rogn blir andelen enda høyere.

(© Thailands Tidende. Utgave 8/2016 – 1. august 2016)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge