PARTNERE: Telenor-sjef Sigve Brekke (midten) har vært stasjonert lenge i Thailand og kjenner partner Boonchai Bencharongkul godt. Her sees de på en av Mr. Boonchais private kunstutstillinger, sammen med daværende næringsminister Trond Giske. PARTNERE: Telenor-sjef Sigve Brekke (midten) har vært stasjonert lenge i Thailand og kjenner partner Boonchai Bencharongkul godt. Her sees de på en av Mr. Boonchais private kunstutstillinger, sammen med daværende næringsminister Trond Giske. Foto: Trond Viken
1. oktober 2016

Telenor innblandet i tempelstrid

Skrevet av 

Telenor er blitt innblandet i en religiøs feide. Deres thailandske partner i Dtac støtter det omstridte Dhammakaya-tempelet og blir beskyldt for å ha oppfordret tilhengere til sivil ulydighet. Dette resulterte i en facebookkampanje hvor folk ble oppfordret til å skifte mobilleverandør.

 

Av de tre store mobiloperatørene var det kun Dtac som tapte kunder i 2. kvartal i år. Det er vanskelig å si nøyaktig hva dette skyldes, men man må anta at facebookkampanjen var en av årsakene.

Dtac hadde 524.000 færre kunder 1. juli enn 1. april, ifølge kvartalsrapporten til Telenor. AIS økte kundebasen med 400.000 personer, mens True Move økte med hele 1,1 millioner, og truer snart Dtacs rolle som nest største operatør i Thailand.

True Move har nå 21,5 millioner kunder mot Dtacs 25 millioner. AIS har 39,3 millioner kunder. True Move har økt kundebasen med hele 10 prosent siste året, mens Dtac har tapt 7 prosent av sine kunder i samme periode.

 

Arrestordre på abbed

Det var midt i juni det blåste som verst rundt Telenors velstående partner Boonchai Bencharongkul. Politiet mener abbeden på Dhammakaya-tempelet har begått økonomisk mislighold. Det ble utstedt en arrestordre, men de fikk ikke arrestert ham på grunn av at mange av tempelets tilhengere la seg ned på vegen inn til tempelet. Dtac-grunnlegger og styreformann Boonchai Bencharongkul var en av de som oppfordret tilhengere til å samle seg i tempelet. En talsmann for juntaen uttrykte ifølge Bangkok Post bekymring for at dette kunne bli sett på som en oppfordring til vold.

[ annonse ]

I skrivende stund avventer man påtalemyndighetene, som  har signalisert at de vil ta en avgjørelse i saken 6. oktober.

 

Facebookkampanje

Diskusjonene går høyt i Thailand om hvorvidt Dhammakaya-sektens praktisering av buddhismen er riktig. Sekten har mange velstående medlemmer, har en profesjonell markedsføring og forkynner ifølge kritikerne den læren at jo mer penger man donerer desto nærmere kommer man nirvana. 

Kritikere av tempelet har egne facebooksamfunn, og der har kunder av Dtac blitt oppfordret til å bytte mobiloperatør for å markere sin motstand mot styreformannen. Dtac kom i juni raskt ut med en melding som sa at firmaet verken hadde politiske eller religiøse preferanser. Meldingen nevnte imidlertid verken sekten eller styreformannen ved navn.

 

Aksjekursen halvert

Dtac er inne i en dårlig periode. Det var ikke bare 2. kvartal som var negativt. På det ene året mellom 1. juli i fjor og 1. juli i år gikk kundemassen ned med hele 7 prosent. Aksjekursen  ble også mer enn halvert. 2. juli i fjor lå kursen på 84 baht, og den hadde ikke vært under 80 på over to år, ifølge Reuters. De siste månedene har den ligget omkring 35 baht.

 

Skylder på SIM-registrering

I sin kvartalsrapport skylder Telenor på myndighetene når de skal forklare kundenedgangen. Nær-mere bestemt sier de at nedgangen i hovedsak skyldes kravet om at alle eiere av SIM-kort skulle registrere seg. Den første fristen var 31. juli i fjor og mange Dtac-kunder lot tydeligvis være å stille seg i kø i en filial for å oppgi navn og nummer.

Men AIS sto også overfor samme situasjon, og de fikk sin kundemasse redusert med kun 1,8 prosent. True Move er i en litt annen situasjon, siden de kom på markedet senere enn de to andre og har en annen fordeling mellom kontantkortbrukere og abonnenter. Men det forklarer uansett ikke hvordan True Move kunne oppnå imponerende 10 prosent kundeøkning på dette ene året. 

 

Thaksin også tilhenger

For øvrig kan striden rundt Dhammakaya-tempelet også ha vært medvirkende til nedgangen hos AIS. Grunnlegger og tidligere statsminister Thaksin Shinawatra er nemlig også en stor tilhenger av dette tempelet, selv om dette etter hvert har blitt «gammelt nytt». Thaksin har som kjent vært i eksil i ti år nå. Tempelet beskyldes for å støtte rødskjortene og partiet Pheu Thai politisk, noe de selv benekter.

 

-------------------------------------

 

Rik styreformann:

Styreformann i Dtac Boonchai Bencharongkul (62) var i 2012 landets 13. rikeste. I år er han nr. 38, grunnet fallet i verdien av Dtac-aksjene. Han og familien er verdt 20 milliarder baht, ifølge Forbes.

Mr. Boonchai figurerer i media med jevne mellomrom, ikke minst da han i 2012 inngikk sitt sjette ekteskap. Han giftet seg med skuespillerinnen og modellen Bongkoj Khongmalai (31). Også hans femte kone var filmskuespiller, en dame ved navn Benja Baramee.

Mr. Boonchai er kjent for å finansiere kunst og arrangerer private utstillinger. Han er opptatt av ny teknologi, blant annet innen medisin og kunstig intelligens. Støtten til dette skjer via et program som heter Dtac Accelerate.

(© Thailands Tidende. Utgave 10/2016 – 1. oktober 2016)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Nyoppusset leilighet - Pattaya
( / Leilighet selges)

Nyoppusset leilighet - Pattaya

Pool Villa sentralt Hua Hin
( / Til salgs)

Pool Villa sentralt Hua Hin

Condo 1 soverom Jomtien
( / Leilighet til leie)

Condo 1 soverom Jomtien

Thailand i Norge