[ annonse ]
Lederen av landets tredje største parti går nå imot fusjonen. Lederen av landets tredje største parti går nå imot fusjonen. Faksimile: Thai PBS World
5. august 2022

Telenors Dtac møter stor motstand mot fusjonsplanene

Skrevet av 
[ annonse ]

De fleste som uttaler seg i media om fusjonen mellom True og Dtac er negative. Nå skal telekomkommisjonen utrede fusjonen ytterligere. 

 

Den siste som har kommet på banen med kritikk er lederen i landets tredje største parti, Pita Limjaroenrat i opposisjonspartiet Move Forward

 

Partiet oppfordrer telekomkommisjonen (National Broadcasting and Telecommunications Commission – NBTC) til å blokkere den planlagte fusjonen mellom landets andre og tredje største mobiloperatører, True Corporation (True) og Total Access Communication (Dtac).

 

Pita Limjaroenrat sier at styret i NBTC har makt til å blokkere fusjonen ved å følge anbefalingene fra alle de fire ekspertpanelene NBTC dannet for å studere konsekvensene av en eventuell fusjon.

 

Panelene hadde til oppgave å studere hhv. økonomiske og forbrukermessige påvirkninger, borgernes rettigheter, innvirkning på teknologier og juridiske forhold. Move Forwards konklusjon etter å ha sett rapportene fra panelene er at det anbefales å stoppe fusjonen da det vil gi for stor effekt på markedsmekanismene.

[ annonser ]

 

Limjaroenrat siterte funnene om de økonomiske konsekvensene, ved å bruke en modell for prispress oppover i sin studie, som viser at sammenslåingen kan øke tjenestegebyrene med mellom 12 og 40 prosent.

 

For eksempel sier Limjaroenrat at hvis en mobiltelefonbruker normalt betaler et gjennomsnitt på 500 baht i måneden i serviceavgifter, kan de ende opp med å betale 700 baht hvis fusjonen går gjennom.

 

Styret har imidlertid bestilt flere studier før det kan ta en informert beslutning i saken, og hevder at funnene fra de fire ekspertpanelene er utilstrekkelige og mangler viktig informasjon på enkelte områder.

 

LES: True interessert i Telenors Dtac – ikke første gang (20. november 2021)

LES: Dtac kan tape andreplassen (1. desember 2016)

 

Flere akademikere og forbrukerverngrupper har vært sterkt imot sammenslåingen, som ifølge dem kan føre til duopol i markedet, urettferdig konkurranse og økte serviceavgifter.

 

En forbrukergruppe gikk ut i avisen The Nation på onsdag. På mandag advarte et forskningsinstitutt, Thailand Development Research Institute (TDRI), om fusjonen i samme avis.

 

Forskerne mente at prisene på mobiltjenester vil øke 5–6 prosent med tre operatører og hele 20–30 prosent med kun to operatører.

 

Dtac og True sa i en felles uttalelse onsdag at den foreslåtte fusjonen overholdt alle gjeldende thailandske lover. Selskapene sa at regulatoren bare trenger å utstede en melding for å bekrefte fusjonen, og at den ikke er pålagt å godkjenne eller avvise slike planer i henhold til gjeldende regler.

 

«Thailand trenger to sterke markedsaktører, ikke én sterk og 2-3 svake aktører, noe som ikke fremmer effektiv konkurranse», sa de to selskapene i uttalelsen.

 

Men dagens ene virkelig sterke aktør, AIS, er ikke noen tilhenger av fusjonen. Ledelsen der har argumentert i en fyldig uttalelse for å stoppe fusjonen. 

 

Det telekomkommisjonen nå gjør er å hente inn mer informasjon i sakens anledning. Kommisjonen har ikke satt noen frist for å ta stilling til den planlagte fusjonen.

 

(© Thailands Tidende. 5. august  2022)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)